In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Matsje Bijma.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Matsje Hannema Bijma en we hebben een Melkveebedrijf in Hantum.


Wat heb je met Dokkum?
Ik heb nooit in Dokkum gewoond maar kom er van jongs af aan wel wekelijks. Voor de boodschappen, kleding shoppen, om te werken en vroeger met vriendinnen opstap. Tegenwoordig gaan we in plaats van opstap, lekker naar een restaurant in de stad.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De Korenmolens op de Bolwerken.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Ik kan zo niet iets bedenken wat aangepakt kan worden.

Maak de volgende zinnen af:

Parkeren in Dokkum is… makkelijk.

Dokkum is over tien jaar… groter.

De nieuwe markt is… niet mijn smaak.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Hoe gaat het met je?
Het gaat heel goed met mij.

Hoe is jullie bedrijf (stal Kinnema) ontstaan?
Stal Kinnema is een hobbymatige Tinkerfokkerij die ontstaan is na mijn eerst gekochte Tinkerhengst. Ik was werkzaam op een pension stal, ik gaf daar paardrijles en was stalhulp en daar werd hij geboren. Na een half jaar moest hij met z’n moeder naar de keuring in Houten, daar liepen wel 50 van deze mooie paarden. Rudolph, dit was zijn naam, werd daar kampioen van de veulens in zijn rubriek. Op dat moment was de liefde voor dit ras begonnen en heb ik hem gekocht van de fokker. 3 Jaar later werd Rudolph Goed Gekeurd als de dekhengst voor het Nederlands Tinker Stamboek. Een paar jaar later hebben we San Cler Jimmy’s Gold erbij gekocht vanuit Engeland. Die is ook GGK. We hebben nu 12 paarden voor de Fokkerij staan. Regelmatig hebben we zelf veulens waar ook wel wat van wordt verkocht, naar binnen- en buitenland. Rudolph hebben we in 2021 helaas in moeten slapen.

Wat zijn je werkzaamheden binnen het bedrijf?
De werkzaamheden bestaan uit stallen schoonmaken, voeren van paarde en trainen van de hengsten en de jonge paarden voor de keuring. Zomers is het dekseizoen, dan komen er merries van derden waar we op passen tot dat ze drachtig zijn van onze hengst. Naast de paarden heb ik ook nog de zorg voor de kalveren.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het leukste aan mijn werk is dat ik altijd buiten ben en niet het gevoel heb dat het werk is. In het voorjaar de veulens geboren zien worden is altijd weer een bijzondere gebeurtenis. En het trainen met de paarden, dat verveelt nooit!

Waar komt je liefde voor paarden vandaan?
Dat zat er van jongs af aan al in, ik kom uit een familie waar veel paarden liefhebbers zitten. Ik was vroeger vaak mee naar concoursen waar mijn oom en tante mee reden met hun Friese merrie voor de sjees. Later heb ik m’n opleiding basisinstructrice via het Orun gedaan en al mijn certificaten paardenhouderij behaald via mijn opleiding Veehouderij handel op het Van Hal instituut.

Hoe zie je de toekomst voor je?
Ik zit nog vol met ideeën wat betreft de paarden. De workshops paardengevoel zullen weer van start gaan. Daar kun je binnenkort meer over lezen op Facebook. Dit zijn workshops waar je leert om met een paard samen te werken, je leert een beetje de paardentaal. Dit is voor jong en oud, maar ook zeker voor mensen met angst voor paarden. Ik hoop dat ik van mijn hobby een bedrijfje kan maken .

Heb je nog bepaalde doelen de je wil bereiken?
Ja, ik wil graag meteen met de Friese merrie de dressuur ring in.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Lange buitenritten maken samen met mijn dochter.

Waar word je gelukkig van?
Ik word gelukkig van de kleine dingen en dan vooral in de natuur. Een mooie vogel, een bloem, de bomen, er is zoveel moois om ons heen. Als je maar even de tijd neemt om om je heen te kijken.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.

In de auto of op de fiets? Beide.

Online shoppen of de stad in? De stad in.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Cornelis Jan Cuperus van de Fugelpits winkel.

Bovenstaande foto gemaakt door Ej’s Art Photo’s.