In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Mathilda Broekstra.

Wie ben je en hoe oud ben je?
Mathilda Broekstra, 38 jaar.


Wat doe je?
Ik ben bedrijfsleider bij Haagens Lunchroom en heb nog andere nevenfuncties bij de bedrijven van Anna Smits. Als mensen mij vragen waar ik werk, zeg ik zeg wel eens: ik werk voor Anna. Samen met Anna ben ik ook eigenaresse van Mrs. & Mrs. Wine.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben hier geboren en getogen. Op een kleine twee jaar na, woon ik hier al mijn hele leven. Aan het eind van die twee jaar heb ik tegen Ilco gezegd: “Ik wil weer terug naar Dokkum. Of je gaat mee of je zoekt maar een ander!” We zijn nog steeds samen…

Het mooiste plekje van Dokkum is:
Wat ik een prachtig uitzicht vind: wanneer ik over het Kettingbruggetje fiets en dan de stad in kijk. Daar heb je alles, de bolwerken en het uitzicht richting de binnenstad. Dat is vooral een prachtig gezicht bij donker met alle lichtjes of bij stralend mooi weer.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Dat vind ik moeilijk, eigenlijk vind in Dokkum heel erg mooi. Als ik dan echt iets moet kiezen dan zou ik de binnenkomst daar bij Prins noemen.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… prima. Ik doe veel op de fiets en als ik in de auto ga kan ik ‘m altijd wel kwijt, behalve rond Kerst.

Dokkum is over tien jaar… écht nog groter, bekender en meer toeristisch. Dat hoor ik veel mensen zeggen, gelukkig.

De nieuwe markt is… prachtig geworden!

Tien vragen, speciaal voor jou:
Wat doe je precies als bedrijfsleider bij Haagens?
Voor Haagens regel ik eigenlijk alles achter de schermen, maar ik help ook wel eens mee in de spits. Voor KB Food&Drinks regel ik de wijninkoop, de wijnkaart en ik organiseer de personeelstrainingen van alle nevenbedrijven. Dat kan voor nieuwe werknemers zijn, maar bij KB Food&Drinks komen we hiervoor standaard een keer per drie maand bij elkaar. We bespreken dan alles rondom de bediening. Bediening vind ik écht een vak. Vooral hier in Dokkum, waar zoveel keus is op het gebied van horeca ligt de lat heel hoog! We zetten enorm in op gastvrijheid, en dat is eigenlijk niets anders dan vriendelijkheid. Het is het visitekaartje van ons bedrijf, als je dat goed op orde hebt, komen de mensen altijd terug.

Je hebt bij meerdere horecaondernemingen in en rond Dokkum gewerkt, wat is er zo leuk aan de horeca?
Ik heb een passie voor wijn en eten, ik ben graag bezig en ik hou van het contact met gasten. Daarom past de horeca perfect bij mij. Daarnaast hou ik wel van een beetje stress, daar gedij ik het beste op. In de horeca hou je ervan om mensen blij te maken, daar word ik weer blij van. Nu werk ik wel steeds meer achter de schermen omdat dat mijn gezin iets meer regelmaat geeft, maar ik mag nog graag eens een avondje meewerken in de bediening.

Hoe ben je in de horeca terecht gekomen?
Ik heb heel lang niet geweten wat ik wilde en heb ook veel (verschillende!) dingen geprobeerd. Ik wilde wel iets in de sportwereld gaan doen, ik was heel fanatiek met turnen altijd. Of misschien wel bij mijn vader in het bedrijf, daar hebben we ook wel gesprekken over gevoerd. Ik heb nog de beveiligingsopleiding gedaan en als beveiliger gewerkt… En als bijbaantje werkte in wel achter de bar in het Wapen, zo kwam ik weer bij Hotel Van der Meer terecht en toen ik naar Ameland ging om ‘geld te verdienen’ kwam ik bij De Drie Balken terecht. Hier ontdekte ik wat ik echt wilde! Zij hebben me ook aangemoedigd om weer naar school te gaan en zo kwam het dat ik de hotelschool ging doen. Achteraf zeggen we nu wel tegen elkaar: vroeger hielp ik altijd al mee in de keuken en riep ik wel eens dat ik kok wilde worden!

En je liefde voor wijn…. Kun je daar iets over vertellen?
Dat is echt ontstaan door het werken in de horeca. Op Ameland dronk ik nog zoete witte wijn, haha. Ik heb ook gewerkt bij de Havikshorst en daar hebben ze écht een hoog wijn-niveau en zo’n prachtige wijnkelder! Toen dacht ik: dat wil ik ook.

Wat er zo mooi is aan wijn? Het is zo’n prachtig product. Het is altijd anders, het leeft en het is heel complex daardoor. Ik heb me behoorlijk verdiept in de wijnwereld en heb een opleiding tot sommelier gevolgd aan de Academie voor Gastronomie én de Vinologenopleiding aan de Wijnacademie.

En dan begin je Mrs. & Mrs. Wine?
Ja, dat is eigenlijk een hobby. Ik kende Anna al van de MAVO en in het uitgaansleven kwamen we elkaar weer tegen. We bleken een echte wijn-klik te hebben. We deelden een gezamenlijke passie en gingen vaker samen wijnproeven. Toen ontstond het idee van Mrs. & Mrs. Wine waarmee we wijnproeverijen organiseren of bijvoorbeeld een pop-up wijnbar regelen. Dit laatste blijkt vaak toch wat moeilijker uitvoerbaar vanwege de bijbehorende vergunningen. Momenteel is het iets rustiger op het gebied van Mrs. & Mrs. Wine vanwege alle ontwikkelingen binnen onze bedrijven, maar we hebben alweer wat ideeën om binnenkort uit te voeren.

Hoe combineer je een baan in de horeca met een gezin met vier kinderen?
Ilco en ik hebben inderdaad vier kinderen: Hidde van 10 jaar, Sara van 7 jaar, Sepp is bijna 4 en Liv is net 1 jaar. Sinds de kinderen naar school gaan is het een stuk lastiger om te werken in de horeca, omdat ze veel meer ritme nodig hebben. Daarom heb ik nu bewust gekozen voor de dag-horeca met meer regelmaat. Ik werk wel op zaterdag en heel af en toe eens ’s avonds, maar niet meer structureel. Ik maak best veel uren en dat is goed te combineren door hele flexibele gastouder, een lieve moeder die altijd bijspringt als dat nodig is en een goed netwerk om ons heen.

Dé vraag namens bijna alle werkende moeders: hoe blijf je in balans als werkende moeder?
Ik kan heel goed ontspannen! Dat heb ik altijd al gehad. Ik maak me niet zo snel druk…. Als ik vrij ben en het is mooi weer? Dan ga ik gewoon lekker buiten genieten met de kinderen. Ook al staat die wasmand er nog… Ik kan de boel heel goed de boel laten. Daarnaast haal ik zoveel plezier uit mijn werk: ik ga echt nooit met tegenzin naar mijn werk toe!

Heb je dan nog tips voor werkende moeders?
Doe wat je leuk vindt! Ik geloof er echt in dat als je doet wat je leuk vindt dan vind je wel een manier…. Als je je werk heel leuk vindt dan krijg je daar veel energie van en lukt het je ook goed om alles daaromheen te regelen. Zit je liever thuis? Ook prima! Dan vind je volgens mij een manier om bijvoorbeeld met iets minder financiële middelen rond te komen. Als je maar doet waar je van geniet!

Is er nog tijd voor hobby’s en sporten?
Ik mag graag zwemmen en natuurlijk uit eten. Gewoon lekker met vrienden bij elkaar zitten met een goeie wijn en lekker eten. Ik heb net samen met een vriendin een kookclubje opgestart, dat is nog heel pril maar super leuk!

“Als ik later groot ben wil ik …..” Heb je nog dromen?
Ik zou nog wel eens een echte mooie wijnreis willen maken. Naar Australië en/of Zuid-Afrika, daar hebben ze prachtige wijngaarden met restaurants… Lekker eten en drinken!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Online.
In de auto of op de fiets? Op de fiets.
Online shoppen of de stad in? De stad in.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Joyce Postma