In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Mariël Peters.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Mariel Peters, ik ben 32 jaar en ik ben 3 dagen in de week werkzaam als grafisch ontwerper bij Drukkerij Douma en de rest van de tijd werk ik samen met Julia Odenkirchen bij Studio Dubbele Punt aan creatieve grafische ontwerp projecten.


Wat heb je met Dokkum? 
Ik ben geboren in Damwoude en daarna al snel met mijn ouders verhuist naar Dokkum. Na jaren in Groningen te hebben gewoond, ben ik hier toch weer met veel liefde komen wonen. Het centrum en de bolwerken blijven iets magisch hebben. Ik voel me ook heel erg thuis hier. Soms mis ik het levendige van Groningen wel.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Wat ik denk ik al benoemde is het karakteristieke centrum met het prachtige bolwerk. Vooral in de zomer is het zo prachtig. Met alle bootjes en levendigheid van de toeristen waan ik me soms in het buitenland. Moet het weer wel een beetje meewerken haha!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken? 
Ik had altijd erg moeite met de leegstaande panden in Dokkum. Zo triest! Maar de laatste tijd zijn alweer heel wat panden opgevuld. Dat lijkt alweer een stuk gezelliger. Verder probeer ik vooral te kijken naar hoe mooi het is en vallen mij de minder mooie dingen niet zo op!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is…geen mening over, ik wandel altijd naar de stad.

Dokkum is over tien jaar…nog bruisender en ik hoop dat alle ondernemers groeien en ook elkaar zullen helpen.

De nieuwe markt is…  mooi, alleen mist er wat mij betreft nog een beetje sfeer. Ik zou het voor me kunnen zien dat mensen hier ook lekker gaan zitten met een kop koffie om gezellig bij te kletsen. Het blijft nog wat leeg en ruimtelijk. Ook dat kinderen er zouden kunnen spelen bijvoorbeeld. 

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Wilde je altijd al iets met ontwerpen gaan doen?
Ja, ik ben altijd al heel creatief geweest. Zo ben ik al de vierde generatie in het grafische vak. Toen ik studeerde aan Kunstacademie Minerva zat ik helemaal op mijn plek. Vooral op een vrijere / artistieke manier kunnen ontwerpen paste heel goed bij mij. Ik ben altijd opzoek naar de essentie, wat is het verhaal? Wat voor gevoel komt daarbij kijken? De typografie, vorm en kleur moeten dat hele gevoel en verhaal vertellen. 

Waarom ben je je eigen ontwerpbureau begonnen?
Ik ben  Studio Dubbele Punt begonnen met Julia omdat we heel erg goed kunnen samenwerken. Al op Minerva merkten we een bijzondere klik hadden. Als we onze krachten bundelen worden onze ontwerpen nog sterker! Toen we studeerden waren wij los van onze opdrachten al bezig met eigen projecten. “Ben jij je wc?” Is hier één van. In dit onderzoek vanuit onze fascinatie naar de kleine dingen in het leven en alledaagse verhalen vroegen wij ons af waarom mensen hun toilet in Nederland altijd decoreren. Wat is hier het verhaal achter? Waarom doen mensen dit? Door 50 bezoeken en interviews af te nemen bij toileteigenaren verzamelden wij in tekst en beeld ons eigen boek. Door te praten met de mensen over hun toilet, kregen wij een inkijkje in hun leven. Uiteindelijk is het boek ook uitgegeven door Uitgeverij Loopvis, voor ons een heel avontuur. We werken aan mooie opdrachten voor o.a. Gemeente Groningen, De Harmonie, Keunstwurk, Libau Groningen, festival Jazz te Gast en werken we ook samen met andere ontwerpers.

Hoe gaat het nu met jullie bedrijf?
We zijn momenteel een plan aan het ontwikkelen, we willen meer de combinatie met Drukkerij Douma door ons te richten op alle bijzondere mogelijkheden die te vinden zijn op het gebied van papier en druktechnieken. Want als grafisch ontwerpers gaat ons hart hiervan en van het experimenteren sneller kloppen.

Wat doe je allemaal binnen het bedrijf?
Over mijn eigen bedrijf heb ik al best veel verteld, het lijkt me leuk om nu weer iets over de drukkerij te vertellen. De meeste mensen denken bij een drukkerij aan briefpapier en enveloppen, maar wij doen zoveel meer. Wij geven de ontwerpbureaus / reclamebureaus / architecten / interieur ontwerpers / kunstenaars en tal bedrijven advies over hoe hun uitingen het beste tot zijn recht komen. We zoeken naar mooie papiersoorten en bijpassende druktechnieken. Die combinatie maakt ons erg uniek. Alles is van kwaliteit, met aandacht en met ambacht gemaakt. We doen onder andere folie drukken met hotfoil (door middel van hitte), we doen aan Pregen en 3D pregen, bedrukte en onbedrukte letterpress. We drukken in PMS kleuren, die van het papier afspatten, zo mooi fel en goed op kleur. De mogelijkheden zijn oneindig en we houden er van om nieuwe dingen te ontdekken en te proberen. Ik zelf zit op de studio. Ik bereid al het drukwerk voor en overleg met de klanten wat ze willen. Samen stemmen we af hoe de bestanden aangeleverd moet worden. Vooral omdat alles zo speciaal is vraagt het vaak om een specifieke aanpak. Ook maken we de mooiste geboortekaarten en trouwkaarten. Veel klanten komen uit heel het land. Mijn functie is vrij allround.

Heb je verder nog plannen of ideeën voor de toekomst?
Ik zou het super gaaf vinden veel mooie projecten te kunnen maken en bedenken. Als zelfstandig ondernemer en het in dienst zijn bij mijn vader (eigenaar van de drukkerij), is het belangrijk om te blijven ontwikkelen en mee te gaan met de toekomst. Waarbij eigenheid hopelijk een grote rol kan blijven spelen, zodat de drukkerij op wat voor manier dan ook, altijd door kan blijven gaan en bestaan. 

Wat vind je het leukste aan je werk?
De combinatie van het grafische ontwerp met de grafische uitwerkingen! 

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Bij de drukkerij is geen één dag hetzelfde. Eerst bekijken we altijd de mail en de aanvragen. Dan hangt het er enorm vanaf wat voor type opdrachten er klaar liggen. Op maandag-, donderdag- en vrijdagmiddag ga ik met Julia aan het werk. Dit doen we bij elkaar thuis of nu door corona via skype. Dat werkt ook prima! 

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Vooral als het bij Studio Dubbele Punt en de drukkerij druk is om alles zo goed mogelijk te plannen. Daarnaast wil je graag ruimte hebben voor creativiteit. 

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik mag graag kringloop bedrijven bezoeken. IK vind het een sport om leuke meubeltjes of andere leuke dingen te vinden. Verder ben ik ook graag thuis bezig met het interieur of gezellig met vrienden op pad. 

Waar word je gelukkig van?
Humor en eten, zonder humor zou het allemaal zo vreselijk saai zijn. Lachen is zo goed voor je! Julia en ik hebben humor ook altijd hoog in het vaandel staan. Daar komt een groot deel van de creativiteit vandaan denk ik. Tsja, en eten hoef ik verder niet uit te leggen denk ik haha!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online, anders mis ik soms het nieuws.

In de auto of op de fiets? Beide, fietsen zou beter zijn maar als het slecht weer is ben ik toch wel iemand die auto pakt.

Online shoppen of de stad in? Beide, het gemak is prettig maar ik mag ook graag sneupen in de stad.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Froukje Noordstra.