In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumers het hemd van het lijf. In deze editie: Johan Huisman.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Johan Huisman, 33 jaar jong. Ik woon samen met mijn vriendin en dochter in Dokkum en ik werk bij Van Wieren & Vellinga adviseurs en accountants als assistent-accountant/relatiebeheerder.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben geboren en getogen in Dokkum. Hier werk en woon ik met veel plezier, ik ben een echte Dokkumer.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De Bolwerken en de Zijl. Ik ga graag een blokje te wandelen rond de Bolwerken, dat is echt genieten. Vooral nu het herfst wordt, met alle kleuren ziet het er weer prachtig uit.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
De binnenkomst van Dokkum, vanaf de vaart bij de oude Prinsfabriek. Dit kan beslist beter en mooier, het is ook direct de binnenkomst voor de toeristen vanaf die kant.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… vaak ga ik op de fiets, maar als ik met de auto ga, vind ik het prima.

Dokkum is over tien jaar... nog meer toeristisch, een echte trekpleister.

De nieuwe markt is… prachtig. Mooi voor evenementen, dat zagen we wel bij de Admiraliteitsdagen.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Wat zijn je dagelijkse bezigheden als assistent-accountant/relatiebeheerder?
Elke dag is anders. Van basiswerk, het administratieve gedeelte, naar advisering, bespreking over jaarcijfers, tot aan de belastingaangiften. Het hele proces passeert de revue.

Wilde je altijd al accountant worden? Waar komt die interesse vandaan?
Ik zat eerst in Leeuwarden op school waar ik mijn diploma voor Commercieel Medewerker Binnendienst heb gehaald. Eigenlijk vond ik het administratieve gedeelte van die opleiding altijd het leukste. Vandaar dat ik de overstap heb gemaakt naar een financiële opleiding. In 2008 kwam ik voor mijn stage bij Van Wieren & Vellinga terecht. Daarna heb ik een jaarcontract gekregen en toen een vast contract. In de tussentijd heb ik nog twee opleidingen behaald. Inmiddels werk ik hier alweer ruim twaalf jaar. Er werken veel trouwe werknemers bij Van Wieren & Vellinga, we zijn met ongeveer 20 werknemers en de meesten werken hier al heel lang. Het is een fijne werkgever.

Wat vind je het leukste aan je werk?
De diversiteit. Zoals ik al zei: geen enkele dag is hetzelfde. Ik sta op en weet nog niet wat ik die dag precies ga doen en dat vind ik leuk. Vooral het contact met klanten vind ik één van de leukste dingen aan mijn werk.

Op de website staat jullie missie; ‘wij begeleiden onze klanten naar hun doelen.’ Vertel!
Klanten komen bij ons met een bepaald doel voor ogen, elke klant weer met zijn eigen doel. Het mooie is natuurlijk om dit doel samen met hen te bereiken.

Hebben jullie als kantoor last van de nieuwe situatie door het coronavirus?
Eigenlijk niet. We moeten wel thuiswerken, maar dat deed ik voorheen ook al. Bijna alles is tegenwoordig digitaal, wij kunnen daarom gemakkelijk vanuit huis werken. Natuurlijk kun je nu minder snel naar een collega toe voor overleg, maar ook dit is op te lossen door bijvoorbeeld telefonie, mail, beeldbellen of dergelijke. Het vergt gewoon een andere manier van werken.

Klopt het dat je Dokkumers spreekt? Vind je het belangrijk dat mensen in Dokkum dit blijven spreken?
Ja dit klopt. Nu tijdens dit interview doe ik het niet, omdat ik in een andere rol zit, maar privé spreek ik altijd Dokkumers. Ik vind het een prachttaal die ik vanuit huis heb meegekregen. Ik heb er nooit echt over nagedacht of ik dit belangrijk vind, maar ik vind het wel mooi als het blijft.

Je schijnt klussen in huis heel leuk te vinden en je bent ook erg handig. Hoe zit dat?
Ik mag graag klussen inderdaad. In november 2019 zijn we verhuisd en ik heb zelf veel geklust aan het huis. De hele badkamer heb ik zelf gedaan, daar ben ik dan toch wel erg trots op. Eerst de kleine afwachten en dan volgend jaar de hal en de toilet aanpakken.

Heb je naast je baan nog tijd voor hobby’s en sporten?
Ja zeker, ik ben erg sportief en ben graag bezig als ik vrij ben. Op de bank zitten vind ik ook wel eens fijn hoor, maar vaak ga ik liever nog even iets doen. Ik fitness regelmatig en ik heb sindskort een nieuwe hobby; mountainbiken door de bossen. Vrienden hebben mij aangestoken. Komende zondag gaan we onze eerste tour afleggen van veertig kilometer in Gorredijk.

Heb je nog wensen/dromen voor de toekomst?
Het belangrijkste vind ik gezond blijven samen met mijn gezin. Mijn vriendin is zwanger en in november uitgerekend, dan krijgen we ons tweede kindje. Toch weer een spannend moment. Onze dochter is nu vier jaar en wordt bijna vijf jaar.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.

In de auto of op de fiets? Op de fiets, maar ik vind autorijden ook erg leuk, dus misschien toch beide. Eind oktober ga ik samen met Donna het motortheorie halen, zodat we volgend voorjaar kunnen beginnen met lessen.

Online shoppen of de stad in? De stad in!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Jolmer Hoogterp