In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Jitse van der Wal.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Jitse Van der Wal, 22 jaar [bijna 23] en ik ben vooral veel aan het werk tegenwoordig. Ook ga ik in mijn vrije tijd graag te vissen of er lekker even op uit met mijn vriendin en de kids. Darten doe ik ook graag in mijn vrije tijd en soms wel vaker als alleen in mijn vrije tijd. Maar meer hierover later in het gesprek.


Wat heb je met Dokkum?
Sinds kort woon ik in Dokkum dus heel veel heb ik er nog niet mee. Wel kwam ik vaak in Dokkum voor bijvoorbeeld school of om er gewoon even lekker uit te gaan. Dokkum is een leuke stad waar je van alles kunt doen.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De Bonifatius polder is denk ik toch wel erg mooi. Het hele verhaal erachter en de standbeelden die daarbij staan vind ik zelf wel erg mooi.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Heel lastig. Ik ben nog niet zolang wonend in Dokkum. Maar als ik dan iets zou moeten kiezen dan denk ik de markt. Hier kan nog veel meer mee gedaan worden. Er is zoveel ruimte om er bijvoorbeeld nog mooie standbeelden te plaatsen of mooie klimrekken ofzo voor de kinderen.

Maak de volgende zinnen af:

Parkeren in Dokkum is… in principe goed te doen. Je hebt veel parkeergelegenheid zoals het Panwurk bij de Jumbo welke ook nog gratis is. En verder heb je veel parkeergelegenheid dichtbij de binnenstad en dat is wel handig.

Dokkum is over tien jaar… nog groter en mooier.

De nieuwe markt is… zeer mooi en heel groot. Er zit nog veel meer potentie in.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Hoe gaat het met je?
Met mij gaat het heel goed. Op dit moment voel ik me zeer gelukkig en begin ik elke dag met frisse moed. Alhoewel ik de wekker soms wel eens door de kamer zou willen gooien haha.

Hoe ben je bij de Fûgelpits kringloopwinkel terechtgekomen?
Ik ben hier terechtgekomen toen ik een stageplek moest zoeken van school. Ik had het al op verscheidene plekken geprobeerd maar kwam nergens aan de bak. Toen ben ik naar de Fugelpits gegaan want die waren net een paar maanden daarvoor open gegaan. Ik was 17 toen ik hier ben gekomen via stage. Met die stage had ik toch goed mijn best gedaan en kon ik zelfs na een tijdje hier aan de bak. Ik kreeg na een aantal jaren als stageloper en vrijwilliger een vaste baan aangeboden en die heb ik toen met beide armen gegrepen. Ik ben toen per direct gestopt met school en aan het werk gegaan. Nog steeds geen spijt van, want ik was op het laatst wel klaar met school dus was ik heel blij dat ik gewoon kon gaan werken. 

Jij hebt sinds kort het bedrijfsleiderschap overgenomen, kun je hier wat meer over vertellen?
Onze huidige bedrijfsleider gaat zijn eigen ding doen en dus moest er een ander voor in de plek komen. Aangezien ik al zo lang hier werk en weet hoe alles reilt en zeilt, krijg ik nu de kans om me te bewijzen als bedrijfsleider. Ik heb er enorm veel zin in en hoop dat het een succes gaat worden. Ik deins in ieder geval niet terug voor een uitdaging, dus ik heb hier ook enorm veel zin in.

Wat zijn je werkzaamheden binnen dit bedrijf?
Eigenlijk ben ik allround. Maar nu ik meer het leiderschap heb gekregen, zal het vooral meer het regelen van bepaalde aspecten worden. Zorgen dat het rooster op orde is, mensen aansturen en begeleiden, mensen aannemen en/of ontslaan, zorgen dat de voorraad goed op orde is… Maar niet alleen deze zaken, ook zal ik zelf nog gewoon de handen uit de mouwen steken. Zo doe ik ook nog regelmatig zelf kassa en vul ik samen met andere collega’s de winkel met meubels en dergelijke.

Ook ben je regelmatig aan het darten, hoe is dit begonnen en hoe gaat dit nu?
Ik ben op mijn 11e begonnen met darten mede door mijn moeder. Zij dartte al langer en ik gooide soms wel eens mee, maar vond er eerst nog niet zoveel aan. Toen keek ik het steeds meer op tv en begon het interessant te worden. Zo ben ik ook fanatieker gaan gooien en uiteindelijk ook aan toernooien in de buurt mee gaan doen. Door die toernooien in de buurt keken steeds meer mensen hoe goed ik kon gooien. Voor mijn eigen gevoel was ik helemaal niet zo goed en ik deed het ook gewoon omdat ik het leuk vond. Uiteindelijk zei iemand tegen mij, jij moet ook meedoen aan de FDB en NDB toernooien. FDB staat voor Friese dart bond en NDB voor Nederlandse dart bond. Daar ben ik toen heen gegaan en zo kwam ik steeds verder. Nu gaat het heel erg goed en heb ik grote stappen gezet. Veel mooie en grote dingen bereikt en ik zat ook goed in de flow. Helaas door de corona staat er nu een behoorlijke rem op, maar ik hoop dat dit gauw veranderd, zodat we weer verder kunnen.

Wat zijn je hoogtepunten in het darten geweest?
Toch wel het mee mogen doen aan een aantal pro tours. Pro tours is waar alle grote namen ook aan meedoen. De top 128 van de wereld doet hier aan mee en daar heb ik toch tussen mogen staan voor een tijdje. Het winnen van mijn 1een tot nu toe enige PDC titel in 2020. De challenge tour won ik toen. Challenge tour is eigenlijk het semi prof circuit van de PDC. En het gooien van een 9 darter op de UK Open in 2021 is toch ook wel een hoogtepunt van mijn carrière.

Hoe zie je de toekomst voor je?
In principe goed. Alleen zitten we nu op dit moment met de corona problemen, waardoor ik niet makkelijk kan reizen. Ik hoop dat deze maatregelen binnenkort een beetje versoepelen en dat we dan weer normaal zonder enige maatregelen kunnen gaan reizen en kunnen gaan spelen.

Heb je nog bepaalde doelen de je wil bereiken?
Ik zou heel graag nog een keer een pro tour card willen behalen zodat ik 2 jaar lang mee mag spelen met de profs. En natuurlijk is de ultieme droom om ooit wereldkampioen te worden. Al zou ik maar een paar keer op tv komen, dan is mijn droom al vervult.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd ben ik vooral veel aan het trainen voor het darten. Ook breng ik graag veel tijd door met mijn vriendin en de kids, dat is toch ook vaak wel heel erg fijn om te doen. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om erop uit te gaan met zijn allen.

Waar word je gelukkig van?
Ik word gelukkig van mijn vriendin en de kinderen. En ik word gelukkig als ik de klanten goed kan helpen en ik kan zien dat ze er blij mee zijn, dat geeft ook wel een gevoel van voldoening. Maar vooral van mijn vriendin en de kinderen, daar word ik toch het gelukkigst van.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Beide wel. Maar om heel eerlijk te zijn, haal ik mijn meeste informatie en nieuws toch wel online. Een krant heb ik niet zo vaak in de handen.

In de auto of op de fiets? Hangt van het weer af. Voornamelijk de auto, maar als het in de zomer lekker warm en stil is dan vind ik een ritje op de fiets ook erg fijn om te doen.

Online shoppen of de stad in? Dan toch wel de stad in. Hier kun je vaak toch ook automatisch een soort uitstapje van maken. En zeker in de tijd waar we nu in zitten is het toch een manier om iets met zijn allen te kunnen doen.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Ik zou zo snel niet iemand kunnen noemen.