In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Jelmer Mullender, eigenaar van Rijschool Mullender.

Wie ben je en hoe oud ben je?
Jelmer Mullender en ik ben 35 jaar.


Wat doe je?
Sinds 2005 ben eigenaar van Rijschool Mullender. Ik ben de derde generatie uit de familie Kingma-Mullender die de rijschool voortzet.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben hier geboren en opgegroeid. Zoals ik er nu in sta, zal ik hier ook altijd blijven. Ik woon nu heerlijk met mijn gezin aan de rand van de Kooilanden met uitzicht op de koeien. Als de kinderen later de deur uit zijn zie ik ons wel naar de binnenstad verhuizen, de Vleesmarkt lijkt me prachtig!

Het mooiste plekje van Dokkum is:
Ik kom natuurlijk regelmatig Dokkum binnengereden met de auto en voordat de Centrale As er was, kwam ik dan via de Lauwersseewei. Dan vond ik Dokkum net een groot dorp. Nu de entree via de Centrale As is, is het is echt veel mooier geworden. Dan zie ik Dokkum als een echte stad! In de binnenstad is het mooiste plekje toch wel links en rechts van De Zijl. Van de huizen tot de bruggetjes. En helemaal wanneer er ijs ligt dan vind ik het nog mooier!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
De binnenkomst vanaf de Kluifrotonde had van mij wel anders gemogen. Qua omgeving met groen is het wel prima, maar die ondergrond… Al dat beton en zo’n ‘bijzondere’ rotonde, dat had wel wat praktischer en mooier gekund.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… eerlijk gezegd niet zo geweldig. De parkeerplekken die op de Markt zijn verdwenen worden wel gemist en de plekken op de Oostersingel houden ook niet over. Met een jong gezin nemen we de auto toch vaak mee de stad in, dan is het soms lastig een plekje te vinden.
Dokkum is over tien jaar… nog mooier! Het is prachtig om te zien dat de vele lege panden die de binnenstad had, weer gevuld zijn. Het was een erg armoedig gezicht. En alle horecatentjes die er bij zijn gekomen vind ik echt een aanwinst!
De nieuwe markt is… heel mooi geworden. Op de parkeerplekken na… Van de ijsfontein hadden we wat meer en uniekers verwacht.

Tien vragen, speciaal voor jou:
Was het vanzelfsprekend dat je de zaak van je vader over ging nemen?
Nee, dat was zeker niet de intentie. Mijn vader raadde het ook altijd af, dus ik had er zelf nooit aan gedacht. Na de Havo deed ik een Mbo-opleiding tot boekhoudkundig medewerker en ondertussen voetbalde ik bij Cambuur. Terwijl ik bij Cambuur betaald voetbaal speelde begon ik ook met de ALO (Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding), die combinatie was te heftig. Ik besloot een stapje terug te doen in het voetbal: naar de Harkemase Boys op het hoogste amateurniveau. De ALO was niet helemaal wat ik er van verwachtte en toen mijn vader in 2005 heel plotseling overleed, besloot ik van het een op het andere moment: ik neem de rijschool over. Mijn moeder was eerst nog wel bang dat het een impulsieve gedachte was, maar ik heb er tot op de dag van vandaag nog geen seconde spijt van gehad. En mijn broer ondersteunt mij ook waar hij kan op het gebied van marketing.

Maar is het dan niet saai? De hele dag in een auto zitten….
Haha, nee zeker niet! Die vraag krijg ik vaker, maar het verkeer is altijd anders. En de leerlingen zijn steeds weer anders, met verschillende interesses. Ik heb leerlingen die in de beginfase zitten of leerlingen die al meer met de ‘puntjes op de i’ bezig zijn, dan ben ik alleen nog maar bezig met het opvangen van foutjes. Juist die afwisseling vind ik leuk. Ook de afwisseling in het weer: ’s winters een beetje sneeuw is niet verkeerd… Niet te lang en te heftig zodat ze niet examen kunnen doen. Maar even oefenen is wel goed.

En als het mooi weer is in de cabrio-lesauto?
Helaas niet. Ik heb er wel eens over gedacht, maar een cabrio voldoet niet aan de eisen van een examen. Er moet een bordje op het dak kunnen. Maar voor bijzondere momenten als de eerste rijles zou het wel gaaf zijn. Maar helaas een beetje duur als je ‘m niet altijd kan gebruiken.

Hoe groot is het team bij Autorijschool Mullender?
Ons team bestaat uit 6 instructeurs. Zelf geef ik les voor zowel het B- als het BE-rijbewijs. In het voorjaar zien we vaak de vraag extra stijgen naar BE rijopleidingen. Dan gebeurt het vaak dat we nog extra instructeurs uit ons netwerk inzetten om aan de vraag te kunnen voldoen. We hebben een energiek team van gedreven instructeurs die allemaal gaan voor 100% rijles.

Hoeveel leerlingen zijn er al afgereden bij jullie rijschool?
Mijn ouders hielden al plakboeken bij met pasfoto’s van hun geslaagden, dan gaat in deze tijd natuurlijk een beetje anders. Maar met een globale inschatting komen we wel tot boven de drie-en-een-half duizend.

En hoeveel lessen heeft een leerling gemiddeld nodig om af te rijden?
Dat gemiddelde ligt op ongeveer veertig lessen. De eisen zijn tegenwoordig strenger, het is drukker op de weg en er zijn meer toeters en bellen zoals navigatie. Het blijft een gemiddelde want er komen heus wel eens leerlingen die stiekem al wat ervaring hebben. Ik begon zelf natuurlijk ook al heel jong: even bij mijn vader op schoot achter het stuur. Daar vragen mijn kinderen tegenwoordig ook naar wanneer we de straat inrijden.

Aan hoeveel leerlingen geven jullie dan tegelijk les?
Toch wel een stuk of 25 tegelijk. We proberen met de leerlingen mee te denken dus als ze in de eindfase zitten dan pikken we ze liever op in Leeuwarden, bij school bijvoorbeeld, dan dat ze ook naar de hoofdstad toe moeten rijden, dat is zonde. De meeste leerlingen komen uit Dokkum en ca 20 kilometer rondom. We werken zo dat er geen wachtlijsten zijn, dat leerlingen meteen los kunnen!

Naast rijinstructeur ben je zeker ook psycholoog? Je hoort vast veel?
Het is wel veranderd ja. Vroeger was je echt alleen rijinstructeur nu ben je amateur-psycholoog erbij. Vooral richting het examen merk je wel dat iedere leerling daar anders op reageert. Soms gespannen, soms nonchalant. Niemand is hetzelfde en dat moet ik aanvoelen inderdaad. De een wil even kletsen, de ander juist stilte. Ik voeg een nieuwe leerling vaak wel toe op Facebook, wil toch wel een beetje weten wat ze bezig houdt.

We zijn ook heel benieuwd naar de mooiste weg!
Toch wel even door de binnenstad van Dokkum! Als ik tijdens een les tijd over heb en zeg dat we een rondje door de binnenstad van Dokkum gaan rijden, dan zie je de leerlingen vaak denken: makkie! Maar als je over de Oranjewal rijdt, gaan toch veel leerlingen rechtdoor in plaats van links omhoog richting Eric’s Café! Jammer genoeg kunnen we nu niet meer door de Wortelhaven, dat was altijd prachtig: lekker langs het water. Dan zag je sommigen wel even zenuwachtig worden hoor!

Heb je naast rijlessen, planning, boekhouding etc nog tijd voor andere dingen?
Weinig! Mijn vrouw Karin is de drukte wel gewend hoor, ze weet niet beter! Maar het liefst breng ik tijd door met mijn gezin: Karin en ik hebben drie kinderen, Marinthe, Feline en Benjamin. Net zoals mijn ouders dat bij mij deden wil ik met ze mee naar het sporten, langs de kant staan. In onze vrije tijd gaan we het liefst met elkaar kamperen met de caravan. Of even lekker uiteten. Op vrijdagavond voetbal ik nog bij Be Quick en de laatste tijd vraagt het 2e elftal van Be Quick me ook wel eens mee. Voetbal blijft prachtig!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.
In de auto of op de fiets? Auto, haha!
Online shoppen of de stad in? Dokkum in.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Peter Schregardus.