In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Jelle Broersma.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Jelle Broersma en ik ben meester in wording. Ik ben onderwijsassistent op de Burgerschool. Naast onderwijsassistent werk ik als aanjager kunst, cultuur en muziek binnen stichting ROOBOL.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben geboren en getogen in Dokkum. Ik heb 25 jaar in Dokkum gewoond en nu woon ik inmiddels 10 jaar in Wytgaard.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Het Zuiderbolwerk met in het midden de Helling. Hier ben ik opgegroeid en heb ik mijn hele jeugd meegemaakt.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Ik denk dat mensen zelf moeten zien wat voor mooie stad het is, want ik denk dat de inwoners dat niet goed zien. Toen ik eens schaatsend Dokkum binnenkwam, zag ik echt hoe prachtig het is. Zo had ik het nog nooit gezien. En de Admiraliteitsdagen is ook zo’n bijzondere zetting met de Zijl en het Kleindiep/Grootdiep.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… meer dan mogelijk. Ik heb er zelf niet veel last van. Ik zou het wel mooi vinden als de binnenstad autovrij zou zijn.

Dokkum is over tien jaar… ik hoop een nog meer toeristische trekpleister dan het nu al is. Ik hoop dat het imago van; woon je in Dokkum?! Dat is ver weg, er een beetje af gaat.

De nieuwe markt is… heel mooi. Ik vind het goed dat de stad mooier wordt gemaakt. Ik houd ook van kunstige dingen zoals de IJsfontein.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Hoe is je muziekcarrière begonnen?
Op Ameland. Ik werkte daar als komkommersnijder. Ik speelde al gitaar en mijn baas vond het zo mooi dat hij zei dat ik op het terras moest gaan zitten en spelen. Dat vond ik veel leuker dan het koken, koken kon ik ook helemaal niet. En dat gitaarspelen begon dus op het terras, maar groeide steeds meer tot ik mezelf muzikant kon noemen.

Wilde je altijd al de muziekwereld in?
Nee, ik vond het wel altijd al cool. Mijn vader en familie waren ook muzikaal, maar ik had niet het idee om echt muzikant te gaan worden. Ik wilde altijd een slim beroep gaan uitvoeren, zoals advocaat of dokter.

Op een gegeven moment heb je een hele switch gemaakt; je bent gestopt met muziek en in het onderwijs gestapt. Waarom heb je deze keuze gemaakt?
Ik vond muzikant zijn te gek, maar ik heb altijd gezegd; als ik het niet meer leuk meer vind, ga ik iets anders doen. Op een gegeven moment draaide echt alles om muziek en vond ik het niet zo leuk meer. Dit ga ik niet mijn hele leven doen, maar ik had nog geen idee wat ik dan zou gaan doen. Ik ging op van alles solliciteren; brandweer, therapeut, bij de Provincie, van alles kwam voorbij. Ik had geen diploma, dus ik werd nergens aangenomen. Toen zei iemand tegen me dat ik een hele leuke meester zou zijn. Met jongeren/kinderen werken heb ik altijd leuk gevonden. Ik had op mijn zeventiende ook op de Pabo meegelopen, maar dit was ik al helemaal vergeten. Toen heb ik Eva gebeld en zij zei, je moet bij ons en dit is inmiddels anderhalf jaar/twee jaar geleden.

Heb je ooit spijt gehad van die carrière switch?
Nee, ik maak nog steeds veel muziek en ik vind gitaarspelen nog steeds te gek. Het optreden heb ik ook nog niet gemist en ik vind het werk wat ik nu doe heel leuk.

Wat vind je het leukst aan je huidige baan?
Iedere dag is anders, iedere dag is een feestje en dat is goed want ik ben snel verveeld. Ik vind het betekenisvol dat ik deze dingen kan doen en echt iemand kan helpen. Dat miste ik wel in mijn baan als muzikant. Ik geef les aan groep 7 en sinds kort loop ik stage bij de kleuters. En daarnaast zit ik natuurlijk nog op school om straks echt meester te worden.

Wat doe je nu nog in de muziek?
Op de Zijl spelen en verder ben ik er dagelijks mee bezig. Er zijn ook nog wel liedjes waar ik iets mee wil doen en ik zou nog wel eens iets willen uitbrengen.

Wat is er voor jou veranderd door corona?
Privé is er natuurlijk geen drol aan, maar op werkgebied heeft het me wel kansen gegeven. Ik mag me soms aansluiten bij meetings, waar ik normaal niet bij zou zitten. Je kan nu ook dingen verzinnen en echt creatief nadenken. Als er een vrijdagmiddagborrel moet komen, ben ik degene die wel even online iets regelt, zoals een bingo of een ander leuk spel.

Wat wil je nog bereiken?
Heel veel. Als muzikant dacht ik daar niet echt over na, maar dat is nu heel anders. Ik focus me eerst gewoon op het meester worden en daarna zie ik wel verder.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Hardlopen, sporten en tijd doorbrengen met mijn kinderen.

Waar word je gelukkig van?
Sport, muziek, familie en vrienden. En ik vind het belangrijk om plezier te maken, fit te zijn en gewaardeerd te worden.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Als ik uit de krant zeg, lieg ik. Er staan best interessante dingen in de krant, maar ik ben toch wel een onlinefiguur.

In de auto of op de fiets? In de auto. Ik ben een echte hardloper, geen fietser. Als je in Dokkum woont/werkt, moet je op de fiets gaan.

Online shoppen of de stad in? Ik ga graag Dokkum in, maar ik haal het meeste online. Ik ga de stad in voor restaurantjes en dergelijke, maar winkel in, winkel uit, is niks voor mij.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Christiaan Visser.