Janny DijkIn het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Janny Dijk.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Janny Dijk, woon samen met Fergus, en we hebben 2 kinderen, een meid van 19, Femke en een jongen van 17, Brent. Ik ben samen met Fergus eigenaar van 2 verfwinkels in Leeuwarden en Groningen en onze online winkel Verfspot.nl. Ook verhuren we nog wat onroerend goed, waar zo nu en dan de nodige administratie voor moet gebeuren.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben een geboren en getogen Dokkumer, wel hebben we sinds 2000, bij de oprichting van onze winkel een uitstapje van een aantal jaar naar Leeuwarden gemaakt, maar inmiddels toch weer terug in Dokkum, waar we met veel plezier wonen. Het is een sfeervolle stad, waar alles bij de hand is, en zijn we dus regelmatig bij mooi weer op het terras te vinden.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De bolwerken met zijn grachten en het gebied binnen de bolwerken zijn erg mooi, vooral de authentieke panden. Ook wordt er steeds meer opgeknapt in het centrum waardoor Dokkum steeds mooier op de kaart komt te staan. Oh ja,/ de Bonifatiuskapel vind ik ook erg prachtig!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Er zijn prachtige appartementen aan de Houtkolk gebouwd, en het verlengde hiervan, “Over de ee” mag wat mij betreft meteen aangepakt worden. Hier staan een aantal bedrijfspanden die het aanzicht van Dokkum niet echt mooier maken. Ook aansluitend de camperplaatsen, zou naar mijn mening, wel aantrekkelijker gemaakt kunnen worden. Het zijn prachtige plekken aan het water, maar daar is alles mee gezegd.

Maak de volgende zinnen af:

Parkeren in Dokkum is… Prima, je parkeert aan de rand en bent binnen een aantal (wandel) minuten in het centrum.

Dokkum is over tien jaar… Meer en meer een toeristenstad.

De nieuwe markt is… Heel erg mooi geworden en ook zeker weer een aanwinst voor Dokkum.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Waarom ben je gestopt met je baan in de zorg en heb je hier ooit spijt van gehad?
5 jaar na het starten van onze winkel in Leeuwarden openden we een filiaal in Groningen. Daardoor werd het drukker en werd het wikken en wegen om nog een personeelslid aan te nemen of dat ik erbij zou komen. Ik heb er een tijdje over nagedacht en besloten om het te proberen, wel met kanttekening dat als de samenwerking niet goed zou gaan tussen Fergus en mij, dat ik er dan meteen mee zou stoppen. Maar dat heeft heel erg goed uitgepakt! Ik moet zeggen dat ik er absoluut geen spijt van heb gehad, maar ik zou ook zo weer terug de zorg in kunnen, dat blijft ook gewoon een prachtig beroep.

Hoe is het om samen met je man in het bedrijf te werken?
Het is heel erg leuk om samen een bedrijf te runnen, maar ik vind het ook belangrijk om mijn eigen ding te kunnen doen binnen het bedrijf. Inmiddels zijn we zo op elkaar ingespeeld dat we nu een eenheid vormen. Onze zoon Brent werkt sinds kort ook mee in het bedrijf en dat geeft ons iets meer ruimte om samen te brainstormen over de toekomst, wat weer tot nieuwe ideeën kan leiden!

Wat zijn jouw werkzaamheden bij Ruyterverf?
Mijn werkzaamheden binnen ons bedrijf zijn, klantencontact, administratie, kleur- en technisch advies, en alles wat met de webshop te maken heeft, wat ook erg divers is. We hebben eigenlijk ook best wel een sociale functie, we leveren namelijk ook veel aan schilders, zzp’ers en veel vaste klanten, die dan regelmatig blijven plakken voor en bakje koffie en een praatje.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het leukste is toch zeker wel het kleuradvies, wit is ook maar wit, terwijl je met kleur en behang een veel sfeervollere inrichting kan krijgen. Vaak geef ik advies in de winkel aan de hand van foto’s die de klant meeneemt van hun interieur, zodat ik een beeld krijg van hun smaak. Daarna bepalen we dan aan de hand van hun wensen de kleur en het product. Maar ook het technische verhaal achter verf vind ik erg interessant. Je denkt verf is verf, maar er kan veel fout gaan als je het verkeerde product voor de verkeerde toepassing gebruikt of als het product op de verkeerde manier verwerkt wordt.  Verf moet verkocht worden met een goed advies zodat je optimale duurzaamheid haalt uit je product.

Wat is de grootste uitdaging binnen je werk?
Mensen vinden schilderen vaak toch wel een “moetje”, de grootste uitdaging is dan toch om mensen met het gerichte advies en/of kleur toch de deur uit zien lopen, en dat ze inmiddels zin hebben gekregen om aan de schilderklus te beginnen. Helemaal leuk is het als je een terugkoppeling van de klant krijgt over hoe goed het project gelukt is of over hoe mooi de kleur is uitgepakt. Wat ik daarnaast ook een uitdaging vind, kan ik toch wel zeggen, is het constante blijven schakelen bij gebeurtenissen die betrekking hebben op je bedrijf, en dan als voorbeeld de Coronacrisis. Dit is natuurlijk wel een heftig voorbeeld, maar eigenlijk is het runnen van een bedrijf, constante aanpassingen doen en beslissingen maken.

Hoe zie je de toekomst voor je?
In de toekomst zie ik mezelf zeker nog in de winkels werken, alleen iets meer op de achtergrond. Er komt dan meer ruimte en tijd voor andere dingen, en dat kan zowel privé als zakelijk heel veel verschillende opties zijn, alles ligt open. Maar we hopen sowieso samen gezond oud te worden (cliché) en als de Corona het tenminste toelaat wat meer te gaan reizen.

Heb je nog bepaalde doelen de je wil bereiken?
Ons doel is om ons bedrijf te laten groeien, en dat willen we doen door meer zichtbaarheid online te creëren en onze webshop Verfspot.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en ook uit te breiden. Klanten kunnen dan gemakkelijk en vertrouwd online bestellen en in de winkels afhalen of voor gemak gaan en hun producten kunnen laten bezorgen, maar wel met de service en advies van wat we gewend zijn vanuit onze winkels. Dit kan inmiddels ook al wel, maar we willen de webshop meer professionaliseren en uitbreiden en dus een groter publiek kennis laten maken met onze service en advies. Ook gaan we begin volgend jaar onze winkels (RuyterVerf) en de webshop (Verfspot.nl) samenvoegen met één naam en nieuw logo, dit geeft sowieso meer eenheid en duidelijkheid.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd vind ik het heel erg leuk om te sporten, met name hardlopen en fitnessen. Nu we wat meer flexibel zijn, omdat de kinderen wat ouder zijn, vinden we het ook erg leuk om stedentripjes te doen. Lezen en uit eten gaan vind ik ook zeker geen straf!

Waar word je gelukkig van? 
Privé word ik gelukkig van het zien (op) groeien van mijn kinderen. Zakelijk word ik gelukkig om me met goede bedrijven, personeel en klanten te omringen en daardoor te kunnen groeien met ons bedrijf.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Ja dan toch online, het is per direct gewoon beschikbaar.

In de auto of op de fiets? Beide, soms fiets ik ook wel eens naar mijn werk, maar dit is tijd-technisch niet altijd mogelijk, dan ben je toch zeker weer aangewezen op de auto.

Online shoppen of de stad in?  Ik vind de stad in veel leuker om te shoppen, je maakt daar ook vaak een uitje van, met koffie, lunch enzovoort. Maar online kan zeer zeker een aanvulling zijn.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Abdullah Huwaidi van de Meubelspecialist Friesland.