In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Ibo van der Veen.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Ibo van der Veen en ik ben veertig jaar. Ik ben getrouwd met Marijke, samen hebben we twee dochters en ik ben ondernemer/mede-eigenaar van Ziezoprint.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben geboren in Dokkum en ik zou hier ook niet meer weg willen. Ik woon ook al veertig jaar in deze mooie stad.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De Bolwerken zijn toch wel heel bijzonder. Ik wandel er regelmatig, vooral in deze tijd natuurlijk. De Zijl vind ik ook heel mooi en uniek.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Hier had ik het nog met mijn dochter over en zij zei dat de tunnel bij Rondweg Noord veiliger mag worden gemaakt. Het is voor voetgangers niet meer toegankelijk en er is ook een rare bocht.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… bij mijn weten goed. Wij wonen tegen de binnenstad aan dus ik maak er niet veel gebruik van, maar als het nodig is, is er altijd wel een plekje. Ook zijn er genoeg parkeerplaatsen om de binnenstad heen.

Dokkum is over tien jaar… niet veel veranderd. Er zijn vast meer huizen en er zijn nieuwe plannen, wat heel mooi is! maar in de hoofdlijnen blijft Dokkum hetzelfde verwacht ik.

De nieuwe markt is… mooi! Het is mooi ruim opgezet en er is ook nog steeds ruimte voor evenementen zoals de Admiraliteitsdagen. Smaken verschillen, maar dat heb je altijd.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen?
Ik heb altijd de wens gehad om ondernemer te worden. Ik ben van oudsher schilder en daar heb ik ook opleidingen voor gedaan. Ondernemen is erg afwisselend en via mijn schoonouders kreeg ik in 2008 de kans om bij Ziezoprint te komen.

Wat zijn je dagelijkse bezigheden bij Ziezoprint?
Dat is heel breed, van offerte tot productie/eindaflevering. Ik begeleid de orders en ik heb contact met klanten. En ik probeer er natuurlijk voor te zorgen dat er werk binnen blijft komen.

Wat vind je het leukst aan je werk?
De diversiteit, de ene dag doe ik de belettering, plaats ik borden op locatie of sta ik achter de drukpers en de andere dag zit ik met klanten een offerte te bespreken. Er zijn veel verschillende dingen en dat vind ik heel leuk en afwisselend. Daarnaast is het fijn om de dag zelf in te kunnen delen.

Hoe gaat het met Ziezoprint in deze onzekere tijden?
Moeilijk. We hebben nog wel werk waar we erg blij mee zijn, maar het is wel minder. Veel dingen zijn weggevallen, zoals evenementen, horeca en detailhandel. Maar we weten dat er weer goede tijden aankomen dus daar proberen we ons op te focussen en het is heel belangrijk om dat voor ogen te blijven houden. Het wordt straks allemaal weer beter.

Hoe zie je toekomst van je bedrijf voor je?
Stabiel werk behouden en klanten goed kunnen blijven bedienen. Nieuwe aspecten blijven zoeken in de branche, zoals nu bijvoorbeeld het bedrukken van bedrijfskleding wat een mooie aanvulling is op onze werkzaamheden. En zoals ik al zei, positief blijven, want de betere tijden komen eraan en dan kunnen we weer los met z’n allen.

Als je nu niet bij Ziezoprint werkte, wat zou je dan waarschijnlijk doen?
Dan had ik nu wellicht ook een eigen bedrijf gehad maar dan in de schilders branche. dat was het idee voordat ik deze kans kreeg.

Wat doe je verder nog graag naast je werk?
Sport is een grote hobby. Ik doe aan racefietsen en dat probeer ik zo’n 3 à 4 keer per week te doen. Dat doe ik in het zomerseizoen en in de winter sta ik 1 keer per week op de schaatsen in de ijshal in Leeuwarden. En daarnaast leuke dingen doen met mijn gezin, lekker erop uitgaan.

Heb je nog bepaalde doelen die je wil bereiken?
Een gezond bedrijf behouden en er met plezier aan blijven werken met de vennoten. verder hoop ik dat ik gezond blijf en de dingen kan blijven doen die ik leuk vind.

Waar word je gelukkig van?
Ik word van heel veel dingen gelukkig. Ik word gelukkig van mijn gezin, dat alles goed is en als ik mijn kinderen zie lachen en gelukkig zie. Dat ik mijn hobby’s met goede gezondheid kan uitvoeren, want dat is niet altijd vanzelfsprekend. In onze vrije tijd zijn we ook graag op vakantie.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Als ik het nieuws lees, lees ik het eigenlijk altijd online. Ik moet wel zeggen dat het soms even fijn is om fysiek de krant vast te houden.

In de auto of op de fiets? Het liefst op de fiets, maar dat lukt niet altijd.

Online shoppen of de stad in? De stad in. Ik wil het toch graag voelen en passen.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Ubel Schipper.