In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Hilda Hoogterp.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Hilda Hoogterp, getrouwd en moeder van drie kinderen. Samen met mede-eigenaresse Julia Steringa run ik al bijna 14 jaar een kledingwinkel in de binnenstad, genaamd Menzo kids-teens-women.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben geboren en opgegroeid in Dokkum. Ik heb in het verleden voor studie en werk vijf jaar elders gewoond, maar toen toch snel teruggegaan, want in Dokkum voel ik me thuis. Ook wonen veel vrienden en familie hier en natuurlijk is mijn werk ook hier in Dokkum.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Ik vind eigenlijk de hele binnenstad mooi; met de bolwerken, de grachten, de mooie gevels en de mooie winkels. Bovendien woon ik sinds vier jaar in de binnenstad en dit bevalt me heel goed.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Ik denk snel aan de binnenkomst bij de Prins, maar dit is ook al vaak genoemd. Misschien het stukje van de Hoogstraat vanaf de Rooms-Katholieke kerk naar de Grote Markt. Hier staan wat pandjes leeg en het oogt niet zo mooi en gezellig, dit kan nog wel even een opknapbeurt gebruiken.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… prima. In de stad is het in de ochtend tot 11 uur gratis, dit zou voor mij wel tot 12 uur mogen. Randparkeerplekken zijn gratis en vanaf daar kun je snel en makkelijk in de binnenstad komen.

Dokkum is over tien jaar… nog mooier, meer toeristisch en bekender.

De nieuwe markt is…. prachtig. Ik loop er in de avond vaak langs. Met de lichtjes, de ijsfontein en de spots op de kerk ziet het er erg sfeervol uit.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Wilde je altijd al een eigen bedrijf starten?
Nee, ik ben verpleegkundige geweest en toevallig kwam het op mijn pad. Ik heb nooit de ambitie gehad om een eigen bedrijf te beginnen. Ik heb er ook nooit een opleiding voor gedaan, dus er kwam opeens veel op me af.

Hoe ben je in de kledingbranche terecht gekomen?
Ik vond mode altijd al erg leuk. Ik had jonge kinderen en het leek me leuk om kinderkleding te gaan verkopen. Online bestond toen nog niet, dus ik vond dat er in Dokkum wel een kinderkledingwinkel bij mocht komen. Samen met Julia heb ik toen Menzo opgezet en na enkele jaren kwam het pand ernaast vrij en konden we onze winkel uitbreiden. De tieners kregen hun eigen afdeling en dat was uniek in Dokkum.

Hoe ben je op de naam Menzo gekomen?
Mijn jongste zoon Sten noemden wij in die tijd wel eens Stanley Menzo, naar de toenmalige keeper van Ajax. Ik wilde geen kinderachtige naam, maar een stoere en unieke naam. Toen zat ik bij de Kamer Van Koophandel en dacht ik; maak er maar Menzo van.

Wat zijn je bezigheden als eigenaar van de Menzo?
Ik houd me uiteraard bezig met de verkoop. Daarnaast gaan we regelmatig op inkoop en stellen we zelf de collectie samen. Ook houd ik me bezig met administratieve taken, contact met leveranciers en klanten, Social Media en zorg ik dat ik op de hoogte ben van de laatste trends. Julia en ik hebben een taakverdeling, waarin we ons beide bezig houden met de aspecten waar we zelf goed in zijn.

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om er een damescollectie bij te voegen?
In het begin van Menzo hebben we ook een tijdje dameskleding gehad. Dat begon opnieuw te kriebelen en het zorgde weer even voor een nieuwe boost. We kunnen op deze manier ook de moeder kleding aanbieden. Zo kunnen we elke leeftijd bedienen; van baby, naar peuter, naar kleuter, naar tiener en naar volwassen.

Wat hoop je nog te bereiken met het bedrijf?
Veel mensen kennen ons alleen als kinderkledingwinkel en weten niet dat we ook dames verkopen. Ik hoop dat het damesgedeelte nog wat meer in the picture komt. Ook hoop ik heel erg dat mensen fysiek blijven winkelen. Het is belangrijk dat niet alles online wordt en mensen de gezelligheid van het winkelen en de stad blijven beleven.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het contact met de klanten blijft voor mij het leukst. Dat ze met een nieuwe outfit de winkel blij verlaten, geeft me een goed gevoel.

Als je opnieuw zou beginnen, wat had je dan anders gedaan?
Dan was een opleiding misschien wel handig geweest. Dat je toch wat meer kennis hebt over de retail, wat ik nu al doende heb moeten leren.

Wat doe je graag in het dagelijks leven?
Gezellig thuis zijn met het gezin. Ook houd ik van sporten en wandelen. Daarnaast ga ik graag uit eten of een avondje Netflix op de bank kijken met een lekker wijntje.

Wat maakt je gelukkig?
Dat ikzelf en iedereen om me heen gezond is. De kleine dingen, zoals een wijntje drinken met vriendinnen, een weekendje weg met mijn man of een avondje samen zijn met de kinderen, maakt mij gelukkig.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.

In de auto of op de fiets? In Dokkum ga ik vaak op de fiets ergens heen, maar ik houd wel heel erg van autorijden.

Online shoppen of de stad in? De stad in, veel meer gezelligheid!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Riemy Streekstra