In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Harmien Scheepstra.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Harmien Scheepstra en ben 33 jaar. Sinds negen jaar ben ik logopediste waarvan vier jaar bij de Taaltrein. Ook heb ik nog een eigen bedrijf als docente in baby- en kindergebaren.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben geboren in Dokkum maar woonde mijn hele jeugd in Niawier. Ik kwam continue in Dokkum: om te winkelen, bezoekjes aan familie, de middelbare school… Voor mijn studie maakte ik een uitstapje naar Groningen en daarna keerde ik weer terug naar Dokkum. Sinds 2015 woon ik in de binnenstad en speelt ook mijn werkzame leven zich af in Dokkum.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Dat zijn er zo veel! Als je op de Kettingbrug staat met zicht op het Grootdiep of vanaf de andere kant op dat witte bruggetje met zicht op het Kleindiep. Wat ook prachtig is: wanneer je op de fiets vanuit de Keppelstraat richting de Dijk fietst met het zicht op de Diepswal. Het water, de geveltjes, het stadhuis, prachtig!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Ik heb geen tuin, dus het zou heel leuk zijn als er een soort stadsparkje zou zijn zoals bijvoorbeeld het Noorderplantsoen in Groningen. Ik heb gehoord over de plannen van het Harddraverspark, laat dat maar een mooi stadspark met stadsstrand worden waar ik lekker mijn handdoekje neer kan leggen! Dat kan nu natuurlijk ook wel op de Bolwerken, maar dat ligt altijd vol met hondenpoep.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… volgens mij prima. Er zijn voldoende randparkeerplekken en dan ben je binnen vijf minuten in het centrum.

Dokkum is over tien jaar… nog bruisender, denk ik. Soms is het wel wat stil hier in de binnenstad, er mag wel wat meer gezelligheid met muziek. En misschien nog meer van die leuke boetiekjes?!

De nieuwe markt is… mooi. Ik mag er graag langslopen om even te kijken hoe de IJsfontein erbij ligt. Ook op de Markt kan nog wel meer georganiseerd worden, een mooi groot terras bijvoorbeeld.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Verliefd, verloofd, getrouwd?
Ik ben (sinds kort) singel en een héle trotse tante van twee nichtjes.

Je werkt als logopediste bij de Taaltrein. Wat is de Taaltrein precies?
De Taaltrein is een onderdeel van Kentalis. Bij Kentalis worden mensen die slechthorend, doof, doofblind zijn, een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatieve beperkingen hebben ondersteund. Bij de Taaltrein bieden we specifiek een vroegbehandeling aan, voor peuters en kleuters met een vermoeden van TOS.

TOS komt best vaak voor bij kinderen maar het is helemaal niet zo bekend. Bij een TOS is er sprake van een ontwikkelingsstoornis op het gebied van de spraak- taalontwikkeling. Bij de Taaltrein helpen we deze kinderen beter te leren communiceren. Sinds maart 2019 zijn we begonnen met één groep. Door een groeiende bekendheid is in juni 2020 een tweede groep gestart. Eigenlijk is het een soort peuterschool met extra aandacht voor de spraak- en taalontwikkeling.

Kinderen komen hier vaak terecht via het consultatiebureau, de reguliere peuterspeelzaal of de logopediepraktijk. Wanneer intensieve behandeling in de logopediepraktijk niet voldoende is kan een kind worden doorverwezen naar de Taaltrein. Op een groep werkt een logopedist en een pedagogisch behandelaar. Ook is er naast de groep nog een logopedist voor de individuele behandelingen. We kunnen ondersteuning bieden tot de kinderen vijf jaar zijn, daarna zijn ze leerplichtig en gaan ze naar de basisschool.

Wilde je altijd al logopediste worden?
Ik wist het eigenlijk nooit zo goed. Ik ben begonnen met de opleiding SPW en onderwijsassistente en wilde daarna graag verder studeren. Om uit te zoeken wat ik wilde liep ik onder andere een dag mee met een logopediste. Dat sprak me meteen aan! De vierjarige opleiding was in Groningen en daarna ben ik gelijk aan het werk gegaan. Eerst bij Praktijk voor Logopedie Holwerd-Ameland. In zo’n praktijk komen kinderen en volwassenen binnen met verschillende problematieken.

Wat vind je leuk aan je werk?
Het werken met kinderen! Je kan je nóg zo goed voorbereiden op een dag, maar vaak loopt het toch anders dan je had bedacht. Je moet bij jonge kinderen flexibel zijn en ze volgen in hun interesse. Het is zo wisselend en gevarieerd hoe kinderen zijn en reageren. Ook vind ik de combinatie heel erg leuk: de ene dag ben ik echt een peuter juf en de volgende dag neem ik testen af of ben ik bezig met de behandelingen. Die afwisseling vind ik heel prettig. En het allermooiste is natuurlijk dat de kinderen vooruitgang boeken. Of wanneer het niet zo goed lukt, juist een andere insteek te zoeken samen met mijn collega’s. Ook hebben we een mooi netwerk van logopedisten uit de omgeving waarmee we regelmatig bij elkaar komen.

Je bent ook docent baby- en kindergebaren, wat houdt dat in?
Klopt, ik leer ouders gebaren die ze kunnen gebruiken in de communicatie met hun kind. Met die gebaren kunnen ze de kinderen bijvoorbeeld voorbereiden op dat wat gaat komen. Sommige baby’s kunnen gefrustreerd zijn omdat ze de taal vaak best snel begrijpen, maar het uiten van de taal lukt vaak niet. Daarvoor hebben ze de fijne mondmotoriek nodig die ze dan nog niet beheersen. Met een aantal gebaren kun je ze daarmee helpen. Denk bijvoorbeeld aan de gebaren voor ‘mama’, ‘papa’, ‘lekker’ of juist voor een huisdier of muziek. Maar net waar de interesses van het kind liggen.

Ik ben aangesloten bij Gebarenstem waar we ons inzetten voor communicatie door middel van gebaren. Tijdens een privéles bij de ouders thuis leg ik ze eerst het één en ander uit over het gebruik van gebaren en ik leer ze natuurlijk de eerste gebaren! De weken daarna kunnen ze er dan mee aan de slag en ongeveer een maand later kom ik weer om te evalueren en om ze nieuwe gebaren aan te leren. Het is voor ouders die het leuk vinden en erin geïnteresseerd zijn. Het is niet noodzakelijk maar doordat je op die manier met taal bezig bent komt de taalontwikkeling van een kind vaak wel sneller op gang en nemen de frustraties bij de kinderen af. Kinderen beleven meestal erg veel plezier aan het maken van gebaren, ze voelen zich sneller begrepen door hun omgeving. Ook geef ik presentaties op ouderavonden, een leuk moment om ouders wat te vertellen over baby- en kindergebaren en de spraak- taalontwikkeling van jonge kinderen.

Naast je werk ben je heel sportief: je houdt van grachtzwemmen, vertel!
Dat is zo mooi! Het water stinkt heel lekker, bij regen springen de druppeltjes op het water zo mooi omhoog, de golven die je zelf maakt, de wolken, de zon…. Soms ben ik ook wel een beetje zenuwachtig: als het water in de winter heel koud is! Dan staat er wel altijd iemand aan de kant om me in de gaten te houden. In de zomer zwem ik ook wel alleen door de grachten.

Maar waarom niet in een zwembad maar in de grachten van Dokkum?
In de wintermaanden zwem ik in het Tolhuisbad bij Vitaleer omdat je in de winter niet heel lang buiten kunt zwemmen. Maar zodra het kan zwem ik liever buiten. We begonnen ooit een keer bij Sijbrandahuis in het water. Al snel merkten we op: eigenlijk is dit natuurlijk precies hetzelfde water als in Dokkum. Dus we schoven iets op richting Dokkum en begonnen bij De Wissel. We zwommen naar de binnenstad en klommen bij ArtiSante uit het water en bestelden bij Ido op het terras een kopje thee. We vonden dat ook dit water prima kon! Nu hebben we met een groep de app “buitenzwemmers” en er is altijd wel iemand die zin heeft in een tochtje.

Het doel is om één keer per week te zwemmen in de grachten en daarnaast train ik ook nog voor een triatlon. Dit jaar was hij helaas afgelast door corona maar er staat nog één gepland voor september op Ameland. Stel dat…. dan wil ik voorbereid zijn!

Heb je nog meer hobby’s?
Ik hou heel erg van lezen, een terrasje pakken, lekker uit eten!

Nog wensen en dromen voor de toekomst?
Ik zou het wel heel leuk vinden als mijn eigen bedrijfje wat gaat groeien. Bij Kentalis zit ik helemaal op mijn plek en hoop ik de komende jaren te kunnen blijven werken.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Online. Al lees ik wel graag de Dockumer Courant.

In de auto of op de fiets? Alles op de fiets. Maar als ik voor een cursus naar Amersfoort moet dan ga ik met de auto hoor 😉

Online shoppen of de stad in? Het liefst de stad in, ik kijk eerst of ik het hier kan krijgen.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Dirk Visser