In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Froukje Noordstra.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Froukje Noordstra en ik heb samen met mijn broer de Personal Fitness Studio ‘FIT Dockum’.


Wat heb je met Dokkum?
Blijkbaar heel veel! Ik woon nu weer ruim een jaar in Dokkum en ik voel me hier echt mega thuis! Dokkum is echt een ‘groot dorp’, ik geniet er zo van dat iedereen elkaar gewoon altijd groet!

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Dat vind ik toch wel echt met stip het Bolwerk. Sinds ik weer in Dokkum woon, ben ik al ontelbare keren ‘de Bolwerken om’ geweest en het blijft prachtig! Iedere keer zie ik dingen die ik nog niet eerder heb gezien.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
De aanvaarroute achter de oude Prins Fabriek waar wij met FIT Dockum gevestigd zijn. Dat is wel echt een ‘suterich’ aanzicht. Voor al die toeristen en bootjesmensen is dat het eerste wat ze zien als ze Dokkum vanaf die kant binnenvaren, dat vind ik echt zonde. Het weerspiegelt bij lange na niet hoe mooi Dokkum is! 

Maak de volgende zinnen af: 
Parkeren in Dokkum is… prima! Goede actie met gratis parkeren in het centrum tot 11.00 uur. Verder is er eigenlijk altijd wel ergens plek op de grotere parkeerterreinen en is alles op prima loopafstand. 

Dokkum is over 10 jaar… net zo mooi als nu :).

De nieuwe Markt is… supermooi! De IJsfontein is wel echt een toeristentrekpleister! Ik zou het nog wel leuk vinden als er wat terrassen op de Markt bijkomen. Het is een hele gezellige plek, midden in het centrum!

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Waarom heb je FIT Dockum opgericht?
Mijn broer en ik waren ervan overtuigd dat wij Dokkum op sportgebied nog iets konden bieden wat er nog niet was. We geven bijvoorbeeld les aan kleine groepen, met veel persoonlijke aandacht. We geven veel aandacht aan techniek, zodat iedereen lekker kan sporten, zonder pijntjes. Ook hebben we zelf het FIT Plan uitgedacht en opgezet (in samenwerking met Drukkerij Douma en Jumbo Dokkum); voedingsbegeleiding in abonnementsvorm. Dan is het betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. We zijn begin maart 2019 open gegaan en sindsdien is ons ledenbestand enorm uitgebreid! We zijn nu op een punt gekomen dat we beide niet veel meer uren in een dag hebben. Dus zijn we druk bezig met de uitbreiding van coaches, zo ontzettend leuk!! Versterking van ons team! Dan kunnen we ons aanbod ook uitbreiden. We zijn eind vorig jaar al uitgebreid, toen hebben we er een aantal meters bij gekregen. Maar stiekem zijn we alweer aan het kijken naar nog meer uitbreiding! 

Wilde je altijd al iets met sport gaan doen?
Wij zijn met sport grootgebracht, dus over het algemeen heb ik wel altijd gesport. Maar om er mijn werk van te maken…nee dat had ik nooit bedacht. Ik was ‘gewoon’ in loondienst, en mijn broer ook. Mijn broer was al coach in de avonduren, naast zijn baan. Hij wilde dat heel graag uitbreiden en er echt zijn werk van maken. Ik zat toen in de fase dat mijn kinderen wat ouder werden en dat je denkt: ‘wat wil ik met mijn leven?’. Bij veel mensen wel bekend denk ik haha! Uiteindelijk is het idee ontstaan om samen verder te gaan en dan ook echt een ruimte te huren en een heus bedrijf neer te zetten. Het jaar daarop hebben we gebruikt om onze visie op ons bedrijf vorm te geven en alle andere dingen uit te denken die erbij komen kijken. We zijn op zoek gegaan naar een ruimte en kijk ons nu… wie had dat gedacht 3 jaar geleden?!

Wat doe je binnen het bedrijf?
Ik geef krachttrainingslessen voor vrouwen en HIIT-lessen. We hebben op zaterdagochtend Open Gym waar ik bij aanwezig ben als coach, en ik heb mijn eigen Personal Training-klanten. Daarnaast doe ik de boekhouding, veel social media en de verdere administratie. Verder verdelen we de taken onderling. We doen samen alles wat voorbij komt in de gym, dus ook de schoonmaak en de afwas!

Je hebt problemen gehad met je schildklier. Kun je hier iets over vertellen?
Tijdens een zwangerschap is je hormoonhuishouding anders. Normaal gesproken trekt dit vanzelf weer bij nadat je bevallen bent. Bij een klein percentage van de vrouwen blijft de schildklier van slag. In mijn geval bleef hij teveel hormonen aanmaken; hij werkte te snel. Tijdens het eerste jaar heb ik een kuur gehad die mijn schildklier moest resetten. Ik kreeg medicijnen die mijn schildklier uitschakelden en daarbij kreeg ik hormonen zodat ik wel binnenkreeg wat mijn schildklier normaal aanmaakt. Na die periode moest mijn schildklier het zelf weer oppakken. Dit ging niet helemaal zoals gepland. Hij startte weer op, maar ging deze keer niet snel genoeg. Dus nu had ik te weinig hormonen. Omdat de kuur niet nog een keer kon, hebben we toen besloten dat ik in principe voor altijd kunstmatige hormonen zou blijven bijslikken. Dat is nu ongeveer 15 jaar geleden. Sinds een jaar ongeveer probeer ik de functie van mijn schildklier te beïnvloeden door middel van voeding en supplementen. En dit lukt heel goed! Ik heb elke 7 weken bloedcontrole en daarna overleg met de arts. Ik heb tot nu toe steeds kunnen minderen met medicijnen en ik zit nu in het laatste stukje! De volgende stap is helemaal met de medicijnen stoppen. Mijn schildklier doet het beter dan ooit! Ben helemaal trots op hem haha!

Wat wil je nog graag bereiken?
Ik zou het fantastisch vinden als we ons team bij FIT Dockum kunnen uitbreiden met een aantal enthousiaste coaches! Want dat zou betekenen dat er nog meer mensen bij ons komen sporten en we Dokkum en omstreken een klein beetje fitter kunnen maken! Zakelijk gezien zou ik heel graag nog verder willen doorgroeien, op alle gebieden! 

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het allerleukste vind ik mensen ECHT kunnen helpen. Er zijn zoveel mensen die zich in geen enkele sportschool op hun gemak voelen, om wat voor reden dan ook. Dan komen ze bij ons en dan bloeien ze helemaal op! Ze doen sociale contacten op, komen een beetje uit hun schulp en gaan sporten zelfs leuk vinden! Daar geniet ik enorm van en dan is mijn doel echt wel dubbel en dwars bereikt hoor!

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
De meeste ochtenden werk ik van 9.00 tot een uur of 14.00. Eerst 1 of 2 lessen, daarna PT-klanten. ‘S middags lekker vrij en daarna eind van de middag nog een les of ‘s avonds nog een les en/of PT. Donderdags ben ik lekker vrij. De zaterdagochtend wisselen mijn broer en ik af. Af en toe zaterdags vrij is ook wel heel lekker!

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Dat vind ik wel samen met mijn klanten zijn of haar doel bereiken. Dat gaat nooit in een rechte lijn. Dat gaat met ups & downs, grote stappen vooruit en soms ook grote stappen terug. Maar we doen het altijd samen, en we vinden altijd een manier om weer vooruit te komen. En dan is de grootste uitdaging gelijk de grootste beloning.

Heb je nog tips voor mensen die fit willen worden?
Tuurlijk! Zoek een sport die je LEUK vindt! Als sporten niet jouw ding is, dan is dat de makkelijkste manier om het toch vol te houden. Want we weten wel allemaal dat sporten wel echt goed voor je is, toch? Maar dat hoeft niet altijd zwaar, heftig, hoog in hartslag of zweterig te zijn. Beweeg gewoon lekker en vind een sport die bij je past. Wat eten betreft; het gaat echt om die 80/20. Eet vooral gezond, zo dicht mogelijk bij de natuur, maar leef in balans. Ontzeg jezelf niks, want dat werkt niet. Geniet vooral van alles! 

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Motorrijden! Ik mag bijna afrijden en heb een fantastische motor gekocht. Dus daar ben ik straks veel op te vinden denk ik. Het goede seizoen komt eraan. Ik breng ook heel graag tijd door bij vrienden en familie, daar kan ik heel erg van genieten. Met mijn beste vriendin probeer ik regelmatig dingen te doen die we nog nooit hebben gedaan. Zo hebben we onder andere samen lessen genomen in pole-fitness, ontzettend leuk en ook hilarisch om te doen! 

Waar word je gelukkig van?
Van sporten toch wel! Haha! Hoe naar ik me ook voel, sporten is gewoon altijd een goed idee. Het heeft me door veel nare dingen heen gesleept. Ik word ook heel gelukkig van de fijne mensen om me heen, van mijn meiden, van mijn werk, van ons bedrijf en ook heel erg van onze leden. Maar ik word ook heel gelukkig van de natuur. Ik kan echt ‘zen’ worden in de natuur. Even ontladen, alle drukte even ‘uit’.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online! Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de laatste tijd het nieuws probeer te ontduiken. Het gaat elke dag, de hele dag, alleen maar over corona.

In de auto of op de fiets? Op de fiets! In het kader van ‘fit-zijn’ haha. Nee hoor, ik woon in de stad, dus is alles op de fiets super goed te doen! Daarnaast vind ik het heerlijk om lekker buiten te zijn. 

Online shoppen of de stad in? Ik ga het liefst de stad in. Dan heb je de sfeer en de ambiance erbij. Kun je even een bakje doen op een terras en kom je nog eens iemand tegen. Gezelligheid!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Mark de Jager.