In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Eva Sinnema.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Eva Sinnema en ik ben schoolleider van Team Dokkum op de Burgerschool en de Nynke van Hichtum. Ik ben schoolleider sinds 1 mei 2020 en daarnaast houd ik me bezig met muziek. Ik ben zangeres bij Boulevard en neem deel aan verschillende projecten, zoals de Adje’s Sing a Long band bij de afsluiting van de Admiraliteitsdagen op zondagmiddag.


Wat heb je met Dokkum?
Op mijn tiende ben ik vanuit Drenthe naar Dokkum verhuisd. Mijn vader ging bij Van Slooten opticiens werken. Ik heb tijdens mijn studie een tijdje in Leeuwarden gewoond, maar ik kom altijd weer terug in Dokkum. Ik voel me ook wel echt een Dokkumer.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De draak als ik het schoolplein oploop. We zeggen altijd dat de draak goed op de school en de kinderen past en alles goed in de gaten houdt. Daarnaast vind ik de Zijl echt prachtig. Als ik bij de Admiraliteitsdagen op het podium sta is dat uitzicht geweldig.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Eigenlijk wordt al veel opgefrist, dus ze zijn er al heel goed mee bezig. Er worden mooie nieuwe appartementen gebouwd.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… nu een stuk beter dan een aantal jaren geleden. Tot 11.00 uur gratis parkeren en ook buiten de stad, aan de rand van de Bolwerken, kun je gratis parkeren en vanuit daar de stad in komen. Ook vind ik het een heel goed idee dat er eenrichtingsverkeer is gekomen voor de Posthoorn, want die auto’s hoeven niet allemaal binnen de Bolwerken te komen. Zo kunnen de terrassen in de zomer uitgebreid worden en dat zorgt voor een heleboel gezelligheid.

Dokkum is over tien jaar… een toeristische trekpleister. Dokkum heeft echt charme met de leuke boetiekjes en het is gewoon een prachtige stad in alle seizoenen.

De nieuwe markt is… mooi. Het ziet er ook uit als een middelpunt met de mooie oude kerk. Mijn dochter vindt de IJsfontein echt heel leuk en gaat vaak met opa en oma een kijkje nemen.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou: 

Wilde je altijd al het onderwijs in?
Nee, vroeger wilde ik zangeres worden. Mijn interesse was altijd heel divers en daarom heb ik toen voor het onderwijs gekozen. Het onderwijs is namelijk ook erg divers; er is van alles te doen en er zijn zoveel verschillende vakken. En het mooie is dat je echt iets kan bijdragen aan het leven van kinderen.

Wat vind je het leukst aan je werk?
De diversiteit, geen dag is hetzelfde. Ik heb hiervoor 10 jaar voor groep 8 gestaan en dit was ook elke keer weer anders. Je krijgt steeds weer andere leerlingen en elke leerling heeft verschillende behoeftes.

Aan welke groep gaf je les en doe je dat nu nog steeds?
Ik gaf altijd les aan groep 8 en vind de bovenbouw erg leuk! Nu doe ik dat helemaal niet meer en richt ik me echt op de teams van beide scholen als schoolleider. Zo nu en dan val ik eens even in bij een groep, als er onverwachts ziekte is. Dat is altijd een feestje!

Denk je er nog over na om iets anders te gaan doen of zie je hier wel echt je toekomst in?
Dit is al wel het doel op zich. Als schoolleider ben ik nog maar kortgeleden begonnen dus ik ben nog steeds lerende. De komende jaren zie ik mezelf dit zeker nog doen.

Wat vind je de grootste uitdaging in je beroep en waarom?
De balans vinden in werk en privé blijft soms lastig. Ik wil Team Dokkum echt op de kaart zetten en ga hier voor de volle 100% voor. Daarnaast heb ik zelf ook twee kleine kindjes die ik zie opgroeien en waar ik volop van geniet. Ik plan daarom echt momenten in voor privé en werk om die balans scherp in beeld te houden.

Hoe ziet een normale werkdag er voor jou uit?
We beginnen altijd met een bakje koffie, even met het team kletsen en de dag beginnen. De rest van de dag zorg ik ervoor dat alles zo goed mogelijk loopt. Ik praat met verschillende partijen over mooie plannen en ik heb gesprekken met onze kinderdirecteur of leerlingenraad. Het team komt echt op de eerste plek. Zij moeten goed hun werk kunnen doen, want daar draait het uiteindelijk om. Goed onderwijs geven aan onze kinderen.

Hoe zou je jezelf als schoolleider omschrijven?
Betrokken, creatief en sociaal. Ik vind het leuk om dingen op een creatieve manier te doen en echt ‘out of the box’ te denken.

Hoe gaat het in deze tijden van corona?
Ik vind het heel knap hoe het team het heeft opgepakt, zo vlak voor de kerstvakantie. Iedereen doet z’n best, we hebben contact met alle leerlingen en ook de noodopvang is heel fijn als vangnet. Het is voor iedereen een hele uitdaging, maar samen redden we dit.

Heb je zelf ook genoten van je schooltijd?
Ik heb een hele fijne schooltijd gehad op de Nynke van Hichtum school. Deze school hoort ook bij Team Dokkum en dit is nu dus weer mijn plek. Toen ik hierheen kwam, kende ik geen woord Fries, maar dat heb ik goed ontwikkeld als kind.

Wat voor soort leerling was je vroeger?
Heel stil, verlegen en bescheiden. Ik was een serieuze leerling en ik vond leren altijd heel leuk en nu nog steeds.

Naast schoolleider ben je dus ook zangeres, vertel!
In groep 7/8 heeft een leraar mijn zangtalent ontdekt. Ik kwam in een bandje terecht door Jelle Broersma. We zaten bij elkaar in de klas op de Havo en samen waren we geregeld bezig met muziek. Toen kwam ik bij het bandje Boni-F en speelden we elk jaar op Kerstavond bij hotel/restaurant van der Meer. In een feesttent zag ik Boulevard en er stond toevallig toen een vacature open voor zangeres. Ik wist dat dan mijn doel was en daar moest ik bij komen. Inmiddels ben ik daar alweer tien jaar en repeteren we, spelen we in feesttenten, op bedrijfsfeesten en doen we theatertours.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik ga graag de natuur in met de kinderen. Ook lees ik veel over leiderschap, dit zet me echt aan het denken voor mijn werk en ik leer er ontzettend veel van. Daarnaast haal ik heel veel energie uit mijn werk, omdat ik het gewoon heel leuk vind. En ik doe ook een opleiding voor schoolleider, één keer in de twee weken komen we met een groepje bijeen in Bakkeveen.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.

In de auto of op de fiets? In de auto.

Online shoppen of de stad in? Het liefst de stad in. Ik vind het belangrijk om plaatselijke ondernemers te steunen. Ook vind ik het gewoon heel fijn om een winkel in te gaan en echt dat contact te hebben en te kunnen voelen wat je koopt.

 Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Jelle Broersma.

Foto gemaakt door Marit Anker.