In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Elly Dijk.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Elly Dijk, twintig jaar samen met Peter en we hebben vier kinderen. Ook ben ik sinds een jaar zelfstandig voedingsdeskundige en zwemcoach bij Vitaleer.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben hier geboren en getogen. Dokkum is een wereldstad. Ik ben hier nooit weg geweest en heb ook nooit die intentie gehad. Regelmatig probeer ik door de ogen van de toerist te kijken, wat natuurlijk best lastig is als je hier al je hele leven woont, en dan denk is elke keer weer: wat is het bijzonder om hier te mogen wonen. Dokkum is echt mijn thuis.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Dat zijn er zo veel… De Bolwerken met hun grachten, de geveltjes in het centrum maar vooral ook het kastanjepaadje! Natuurlijk is dat stukje prachtig in de herfst met alle kastanjes aan de bomen en op de grond. Maar ook in de zomer is het daar fantastisch wanneer het groen en dichtbegroeid is en het fluitenkruid wat er dan bloeit.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Toch écht (weer) de achterkant van het Prinsgebouw. Het is al vaak en veel genoemd, het is echt zonde. Ik zou het wel begrijpen dat bootjes weer omkeren als je niet weet hoe mooi Dokkum een stukje verderop is.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… goed. Er zijn voldoende plekken rondom het centrum en het is toch mooi dat je tot elf uur gratis kan parkeren? Liever nog zou ik het autoluwer in de stad zien.

Dokkum is over tien jaar… hetzelfde: mooi, groen, duurzaam en toeristisch.

De nieuwe markt is… heel mooi. Het zou nog wel groener mogen, maar dat zal ook even tijd nodig hebben.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

In 2019 ben je gestart als voedingscoach, hoe is dat zo gekomen?
Ik heb altijd al affiniteit met eten gehad. Zo werkte ik vele jaren in de horeca en ben toen doorgestroomd naar de Hema omdat ik liever meer overdag wilde werken. Dat kwam toen heel mooi uit omdat de Hema met een lunchroom startte, bleef het werk toch een beetje hetzelfde voor mij. Dat heb ik vijftien jaar gedaan.

Onze dochter heeft diabetes type 1 waardoor ik me nog meer in voeding ging verdiepen. Ik vond het belangrijk te weten voor haar hoe ons lichaam werkt en hoe het op voeding reageert. Ik ontdekte zo ontzettend veel. Weet je bijvoorbeeld dat eigenlijk 90% van de producten in een supermarkt eigenlijk niet nodig zijn? Die inzichten vond ik interessant en ik voelde ook steeds meer de behoefte om dat met anderen te delen en de liefde om anderen te helpen. Ik ben toen gestopt met werken en een studie begonnen. Sinds een jaar ben ik als voedingscoach zelfstandig ondernemer (www.ellydijk.nl) en wil graag anderen meegeven dat je echt gezonder kan leven, terwijl dat helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Wilde je altijd al voor jezelf beginnen?
Nee, die wens had ik niet echt. Maar het is echt heel fijn! Vooral dat je je eigen tijd kan indelen. Mijn dagen zien er heel verschillend uit, maar zijn altijd heel goed te combineren met het gezinsleven. Na een intake, werk ik een plan uit. Dat plan is volledig afhankelijk van de vraag en waar het eventuele probleem ligt. Ik vooral ook bezig met berekeningen maken: iedere persoon is anders en elk lichaam heeft dus ook andere behoeftes. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken…

Welke mensen komen bij jou?
Dat is zo verschillend! Dat kunnen mensen zijn die liever iets lichter willen zijn tot mensen met een bepaald sportdoel die daar hun eetpatroon op willen inrichten. Ik ben echt een voedingscoach, met de nadruk op coach. Ik bekijk samen met de mensen: dit is mijn leven, waar wil ik naar toe en hoe bereik ik dat? En een stukje bewustwording. Mijn adviezen zijn wel vaak in combinatie met bewegen, dat is nu eenmaal heel belangrijk om je fit te voelen. Ik verdiep me ook steeds meer in die sportkant: hoe kan ik sporters, met voedingsadviezen, helpen hun doel te bereiken.

Jullie hele gezin is dus super gezond bezig, wat vinden de kinderen daarvan?
Die weten niet beter! Voor hun is hoe wij eten en drinken heel normaal. En ze stimuleren vriendjes ook wel: “je kan ook water nemen!”. Maar ook hier wordt bij feestjes wel eens een glaasje prik gedronken hoor. Voor onze dochter is het heel belangrijk haar bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het hele gezin gaat daar in mee.

Als we twee mensen in de gracht zien zwemmen, dikke kans dat jij dat bent toch?
Haha, dikke kans dat Marianne en ik dat zijn inderdaad! We doen samen aan de duo-sport swimrun, dat is ooit door een stel vrienden uit Scandinavië bedacht: als duo zwem en ren je afwisselend. We oefenen zeker een keer per week in onder andere de grachten van Dokkum. Deze sport geeft je zo’n gevoel van vrijheid doordat je op elke plek in het water kan springen en dan er weer uit. Je komt op plekken waar je anders nooit komt, heerlijk!

Dat gevoel van euforie wanneer je handen door het water glijden in combinatie met de glinstering van de zon op het water… Dat is zo natuurlijk! Het leuke aan de sport is ook dat je het samen doet: je zit met een elastiek aan elkaar vast. Marianne is de betere loper en ik de betere zwemmer, we motiveren en helpen elkaar. Vorig jaar deden we samen de swimrun bij Lauwersoog van 28 kilometer: je bent lekker fris na het zwemmen en wordt weer warm van het lopen. Dat gevoel nadat je het samen gehaald hebt…. Onbeschrijfelijk!

Je zet je ook in als zwemtrainer bij Vitaleer, wat doe je precies?
Bij Vitaleer geven we individuele zwemtrainingen, volledig afhankelijk van het doel van de sporter. De een traint voor een triatlon, de ander wil juist meer conditie en weer een ander wil de borstcrowl beter leren. Binnenkort willen we ook swimrun -trainingen gaan geven, die tak komt er zeker!

Ook organiseer je jaarlijks een modderfeest voor kinderen in Dokkum, vertel!
Klopt, dat doe ik ook samen met Marianne. De kinderen heerlijk laten modderen en spelen: de kinderen lekker kind laten zijn. Alle kids zitten tegenwoordig maar achter een beeldscherm en spelen weinig buiten. Op zo’n middag is dat even anders, we hopen dat ouders dat dan ook weer meenemen.

Heb je nog tijd over voor hobby’s?
Ja zeker: swimrun, zwemmen, fietsen, lezen en ik heb ook een gezamenlijke moestuin. Hier verbouwen we alles zelf, biologisch natuurlijk! Van aardbeien tot boontjes en komkommers. Het is heerlijk om daar bezig te zijn.

En hoe zit het met plannen en dromen voor de toekomst?
Die zijn er genoeg! Het liefst krijg ik iedereen lekker in beweging met gezonde voeding, zodat we allemaal lekker in ons vel zitten.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Ik lees sneller online nieuws. Maar ik vind het prettiger door een krant te balderen, lekkere zwarte vingers krijgen.

In de auto of op de fiets? Alles op de fiets!

Online shoppen of de stad in? Het liefste de stad in maar je ontkomt er niet aan af en toe iets online te bestellen.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Harmien Scheepstra