In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Eelke Zwart.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Eelke Zwart, getrouwd met Trees, vader van Claudia en Marco, opa van Julan, Meesterschoenmaker, Orthopedisch voetspecialist, Wandelschoenenverkoper, maker van mooie leren spullen in ons leeratelier in oprichting, al 25 jaar bestuurder in landelijke en lokale organisaties en bierbrouwer in opleiding.


Wat heb je met Dokkum?
Heel veel. Ik ben geboren en getogen in deze mooie stad die enkele jaren geleden terecht door de consumentenbond uitgeroepen is tot één van de 25 mooiste steden van Nederland.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Dat hangt van de definitie van mooi af, ik ben geboren op de Dijk en heb een groot deel van mijn leven doorgebracht in het gebied daar omheen. Als klein jongetje veel gespeeld op het Zuiderbolwerk en ons bedrijf is van 1929 tot 2006 gevestigd geweest aan de Doorbraak, emotioneel dus een mooi gebied. De Dijk ligt ook aan het Grootdiep en dat, samen met de Zijl en het Kleindiep, is visueel ook het mooiste deel van de stad!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Het achterste deel van de Markt, het is een prachtig plein geworden, maar dankzij dat deel is het net niet dat plein geworden wat het moest worden.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… nog niet wat het moet zijn, de vernieuwing van ‘t Panwurk en een betere bewegwijzering met looptijden erbij, zal dat hopelijk een stap dichterbij brengen. Verder betaald parkeren opheffen en blauwe zones terug brengen. Ik ben een groot voorstander van vernieuwing, echter zonder aantasting van onze Bolwerken, want die extra bruggen rondom, gaan ons als binnenstadsondernemers geen miljoenen euro’s extra opleveren, zoals beweerd wordt door (te) dure onderzoekers.

Dokkum is over tien jaar… nog steeds het bruisende hart van een mooie regio!

De nieuwe markt is… erg mooi en bijna af.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Je werkt mee aan de Dokkumer Admiraliteitdagen, kun je hier iets over vertellen?
Daar kan ik wel een boek over schrijven,  maar ik zal het kort houden…. Vanaf de oprichting van de Stichting Stadsmarketing Dokkum, de organisatie die de Admiraliteitsdagen organiseert, ben ik penningmeester. De Stichting was in het begin een samenwerking van 5 organisaties in Dokkum, maar is nu geheel zelfstandig. Naast penningmeester heb ik mij bezig gehouden met veiligheid en vergunningen en maakte daardoor tijdens de dagen zelf ook onderdeel uit van het veiligheidsteam. Waar het in het begin nog echt pionieren was, zijn we momenteel een erg professionele organisatie met een prachtig team van vrijwilligers in diverse commissies. Op dit moment zijn Jan Michiel van der Gang en ik de laatste twee “oprichters” van de Admiraliteitsdagen die nog in het bestuur zitten. Na de laatste groeisprong van de editie in 2019 hebben we veel taken opnieuw verdeeld en houd ik mij in principe alleen nog bezig met de financiën en de biercommissie. Na de jubileumeditie, die we hopelijk volgend jaar kunnen gaan organiseren, zal ik het bestuur verlaten en blijf ik alleen nog voorzitter van de biercommissie.

Waarom ben je een eigenaar van Zwart 1887 geworden?
Na de HAVO ben ik in de zaak terecht gekomen bij mijn ouders, omdat het ondernemen en het ambacht nu eenmaal in het bloed zit.

Hoe heeft het familiebedrijf zich ontwikkeld in al die jaren en hoe gaat het nu?
Mijn overgrootvader is in 1887 in Buitenpost begonnen als schoenmaker en mijn opa is in 1929 naar Dokkum verhuisd. Hij heeft het pand op de Doorbraak vanaf de grond opnieuw op laten bouwen en het was toen een schoenwinkel met een eigen schoenmakerij. Daar zijn mijn ouders met het bedrijf verder gegaan en toen er op een gegeven moment steeds meer vraag naar schoenreparatie kwam, hebben mijn ouders de schoenverkoop er uit gegooid en zijn ze alleen met reparatie verder gegaan. Mijn ouders zijn in 2000 met pensioen gegaan en ik ben met mijn echtgenote Trees en het personeel verder gegaan. Ondertussen had ik ook mijn papieren als orthopedisch voetspecialist gehaald en kwam de mogelijkheid om een schoenwinkel gespecialiseerd in Comfortschoenen over te nemen. Alles is verhuisd naar de binnenstad waar we eigenlijk twee bedrijven aan elkaar vast hadden, ZWART Schoenreparatie en ZWART Comfort Shoes. Na de vorige crisis heeft het internet zo’n grote rol gekregen, waardoor wij steeds meer gedwongen werden in opruimingen mee te gaan van de grote winkelketens. De laatste jaren waren we 8 maanden in het jaar aan het opruimen en daar werd ik als ondernemer niet echt blij van. Iets meer dan 4 jaar geleden zijn we gestopt met de schoenverkoop en verhuisd naar ons prachtige plekje aan de Koornmarkt. Daar hebben we 4 disciplines onder één dak, uiteraard onze schoenreparatieafdeling en onze voetzorgafdeling, waar we orthopedische aanpassingen aan schoenen maken en persoonlijke voetbedden maken, ook voor sporters. Daarnaast verkopen we wandelschoenen en krijgt ons leeratelier Z1887 langzaam maar zeker verder gestalte.

Wat zijn je werkzaamheden bij Zwart?
Alles wat binnen die 4 disciplines valt en wat er nog verder voorbijkomt waar we mensen mee kunnen helpen.

Wat vind je het leukste aan je werk?
De diversiteit aan werkzaamheden die voorbij komt en de contacten met de klanten, vooral met de mensen die je weer beter kunt laten lopen.

Hoe zie je de toekomst van Zwart 1887 voor je?
Goed, het bedrijf gaat deze pandemie overleven, maar er zal niet nog 20 jaar iemand van de familie ZWART achter de machines staan.

Wat heb je met de Sonnberg Lodge in Maria Alm?
In het laatste exemplaar van Dokkum Magazine kan je een heel mooi verhaal lezen over mijn dochter Claudia, haar partner Bart en hun zoontje Julan. Dat heb ik met de Sonnberg Lodge in Maria Alm en daar zijn we dan ook zo vaak mogelijk.

Heb je nog bepaalde doelen de je wil bereiken?
Zwart 1887 nog iets verder door ontwikkelen, het brouwen van bier beter onder de knie krijgen en een mini-macro bierbrouwerij helpen opstarten in Oostenrijk en gitaar leren spelen …

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Mountainbiken, wandelen of skiën in de bergen rond Maria Alm, tennissen, golfen, lezen, muziek luisteren en straks weer maken …

Waar word je gelukkig van?
Genieten van het leven met mijn vrouw, kinderen en kleinkind. Helpen bij de ontwikkeling van het bedrijf van Claudia en Bart, daar waar ik kan; sparren met Marco over het bedrijf dat hij dit jaar heeft opgestart; tijd doorbrengen met mijn kleinzoon; lekker samen met Ron, die al meer dan 28 bij ons werkt, de beuk er in gooien en ons werk doen, maar ondertussen ook zo veel mogelijk lol maken; bier leren brouwen van Tim in Brouwerij Dockum.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.

In de auto of op de fiets? Zo veel mogelijk de fiets, maar dat duurt wel wat lang om mee in Maria Alm te komen.

Online shoppen of de stad in? Zoveel mogelijk bij collega ondernemers in Dokkum kopen, want deze crisis is nog niet voorbij helaas.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Marcel van der Meulen.