Dirk Visser
In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Dirk Visser.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Dirk Visser en ben 12,5 jaar samen met mijn vriendin Martine en sinds afgelopen februari zijn we de trotse ouders van onze dochter Tess. Ook heb ik sinds een jaar een eigen bedrijf in plaagdierbestrijding.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben hier geboren en getogen. Voor mijn opleiding en werk als militair ben ik zeven jaar weg geweest, maar ik vind het heerlijk hier! Dit is mijn thuis. Dokkum heeft een beetje dat dorpsgevoel: het is een fijne en veilige stad om kinderen op te laten groeien. In de zomer is het natuurlijk helemaal top met alle gezelligheid in het centrum.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Toch wel het Grootdiep, Kleindiep en de Diepswal. Hoe het eruit ziet maar vooral ook door de historie. Het gebouw van de Waag vind ik ook prachtig met aan de noordkant het wapen van Dokkum prominent in beeld.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Dat is niet in de binnenstad, maar net buiten de stad: het Prinsterrein. Dat vind ik minder mooi. Het past momenteel ook niet echt bij Dokkum. Het zou daar wel mooier, moderner en groener moeten kunnen.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… relatief goed volgens mij. Ik moet zeggen dat ik er weinig gebruik van maak, we doen vrijwel alles op de fiets of lopend. Maar wanneer het dan toch een keer zo uitkomt kan ik altijd wel een plekje vinden. In de weekenden in de zomer, wanneer het best druk in het centrum kan zijn, zal het vast lastiger zijn… Ik vind het eenrichtingsverkeer en het autovrije deel van het weekend op de Diepswal ook een heel goed initiatief. Mooie zet om dat een voetgangersgebied te maken.

Dokkum is over tien jaar… hopelijk hetzelfde. Al denk ik wel dat het meer toeristisch zal zijn. Ik hoop dat de stad niet voorbij gaat aan de inwoners van Dokkumer, maar dat er een juiste balans blijft.

De nieuwe markt is… na alle verbouwing de beste optie. Ik moest wel wennen aan de dure IJsfontein. Maar het is er nu netjes en het is een mooi gebied geworden wat zich prima leent voor festiviteiten.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Je hebt een eigen bedrijf ‘Visser Plaagdierbeheersing’, hoe is dat ontstaan?
Ik heb zeven jaar in het leger gewerkt en wilde toen een andere baan. Bij het zoeken naar vacaturesites kwam ik iets tegen over ongediertebestrijding en daar heb ik me verder in verdiept. Ik ben gaan werken bij het grootste bedrijf van de wereld op dit gebied en heb mijn kennis daar behoorlijk uitgebreid. Vorig jaar dacht ik: ‘ik kan dat zelf ook wel’, en ben mijn eigen bedrijf begonnen. Momenteel heb ik daar ook nog een andere baan bij Royal Koopmans bij.

Vanwaar ‘plaagdierbeheersing’ in plaats van ‘ongediertebestrijding’?
Ongediertebestrijding doe je pas als allerlaatste oplossing. Liever doen we aan preventie en beheersing: het voorkomen van ongedierte of plaagdieren. Dat is heel belangrijk. Ongeveer 80% van het werk bij bedrijven is puur voor de preventie. Horecabedrijven zijn daar bijvoorbeeld toe verplicht omdat plaagdierbeheersing een onderdeel van het HACCP plan is, ik voorzie ze graag van advies. Bij particulieren is dat vaak anders: zij nemen vaak contact op wanneer de muizenlast niet meer onder controle is. Als ik daar kom begin ik volgens de richtlijnen het muizenprobleem op te lossen. Ik onderzoek hoe het probleem is ontstaan en hoe het probleem aangepakt kan worden. Daarna is natuurlijk ook belangrijk te onderzoeken en te adviseren hoe het probleem voorkomen kan worden. Vaak zeggen mensen dan: ‘dat hadden we veel eerder moeten doen!’.

Waar komt je interesse voor dit vak vandaan?
Vroeger was ik juist heel bang voor beestjes, daar herinnert mijn broer me nog wel eens aan! Maar tijdens mijn werk in het leger had ik wel een fascinatie voor alle beestjes die ik in het bos zag. Daarnaast vind ik het erg leuk om klanten te helpen. Veel klanten schamen zich eerst als ze mij moeten bellen, vandaar dat ik ook kom met mijn bestelauto zonder reclame.

Hoe is het om eigen baas te zijn?
Heel erg leuk en divers! Ik heb het afgelopen jaar al zoveel geleerd: van plannen en financiële zaken tot het omgaan met klanten en het opzetten van een website. Het ondernemerschap spreekt me enorm aan. Het is een positieve ontwikkeling voor mij als persoon.

Heb je nog wat (leuke) feitjes over je werk?
Zeker wel! Wist je dat een volwassen muis door kieren en gaatjes past met de doorsnede van een potlood? En dat een mierenkoningin wel vijftien tot twintig jaar oud kan worden? Als je niks doet aan zo’n mierennest kunnen er grote verzakkingen van tegels en terrassen rondom je woning ontstaan.

Hoe is het met de plaagdieren in Dokkum gesteld?
Ze zitten hier wel, maar je ziet ze vaak niet. In een aantal delen van Friesland zijn wel weilanden die last hebben van muizenplagen. Met de huismuis en de ratten valt dat hier wel mee. Dokkum is over het algemeen wel een schone stad en dat moet ook zo blijven ter preventie. In andere steden waar vuilniszakken op straat blijven staan zijn de muizen en de ratten een groter probleem.

In de zomer zijn mieren en de wespen vaak het grootste probleem. Door de zachte winters overleeft de koningin waardoor er een toename van wespenplagen is. Al is zo’n wespennest gewoon dikke pech: wespen kunnen de kleinste gaatjes vinden om een nest te bouwen. Daar kun je weinig aan doen…

En valt de processierups ook onder jouw vakgebied?
Nee, dat ligt buiten mijn vakinhoudelijke kennis. Daar heb je speciale stofzuigers en andere materialen voor nodig. Meestal wordt dat aan de gemeente over gelaten. Momenteel wordt daar ook veel geprobeerd met ‘natuurlijke vijanden’, de biologische bestrijdingsmiddelen, maar dan duurt het vaak wel een aantal jaren voor je het onder controle hebt.

Het gebruik van gif moet je waar het mogelijk is vermijden. Toch ontkom je er vaak niet aan bij insectenbestrijding. Je moet je blijven afvragen waarom het beestje op die specifieke plek zit. We mogen buiten om een huis of bedrijf alleen, nadat er een aantal belangrijke stappen zijn gezet met monitoring, habitat management en ‘niet chemische bestrijdingsmiddelen’, als laatste middel chemische bestrijding gebruiken om een rattenplaag aan te pakken. Ik gebruik alleen ‘niet chemische bestrijdingsmiddelen’ zoals klemmen. Bij wespen is gif de enige manier om de koningin te pakken te krijgen. Eind augustus kan zo’n wespennest wel uit 5000 wespen bestaan!

Klopt het dat je een groot Ajax-fan bent?
Haha, dat klopt. Daar ben ik mee opgegroeid: zowel mijn vader als mijn vrienden zijn grote Ajax-fans. Ik heb al aardig wat wedstrijden van Ajax bezocht. Samen met Erik en Ralf heb ik leuke Ajax-reisjes gemaakt. De mooiste waren toch tegen PSV of Feyenoord thuis en dan winnen natuurlijk! Ook waren we in Amsterdam aanwezig toen Ajax in 2017 de finale van de Europa League speelde, helaas verloren ze toen. De grootste tegenvaller was toch wel de uitschakeling in de Champions League, vlak voor de finale… Dat verdriet zat diep. De laatste tijd is het steeds moeilijker om aan kaartjes te komen, Ajax is populair en iedereen wil erbij zijn.

Heb je nog tijd voor hobby’s en sporten?
Eigenlijk niet. Maar als ik tijd heb dan kijk ik graag samen met mijn vriendin een film of een serie. Ook vinden we het heerlijk om de auto te pakken met bestemming onbekend. Je komt dan op plekken terecht waar je anders nooit zo snel komt!

Heb je wensen en/of dromen voor de toekomst?
Eigenlijk heel cliché: gelukkig blijven met mijn gezin. Daarnaast hoop ik mijn bedrijf verder te ontwikkelen. En…. ooit met Ajax de Champions League finale meemaken én winnend af te sluiten!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Online. De papieren krant lees ik helemaal niet meer.

In de auto of op de fiets? In Dokkum doen we alles fietsend of lopend.

Online shoppen of de stad in? In Dokkum de stad in.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Erik van Rijs