In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumers het hemd van het lijf. In deze editie: Corrie Kroeske.

Foto’s: Marcel Renou


Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Corrie Kroeske, 39 jaar en ik heb drie kinderen. Ik heb sinds een jaar mijn eigen kapsalon ‘Haar Boudoir’ aan de Aalsumerpoort in Dokkum.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben hier op mijn tiende naar toe verhuisd en bracht hier mijn hele jeugd door. Daarna heb ik tien jaar in Barendrecht, bij Rotterdam, gewoond. Na mijn echtscheiding ben ik met de kinderen naar Dokkum gekomen en daar wonen we inmiddels alweer drie jaar. Het was natuurlijk wel even wennen van het drukke Westen naar het rustige Noorden, maar de kinderen maakten hier snel vrienden en we vinden het hier heel gemoedelijk.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De Zijl. Met de grachten, de terrasjes en de bootjes. Het leeft daar!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Het is heel jammer dat de pannakooi in het Fûgellân is weggehaald. Ik hoop dat ze op die plek een parkje of iets anders leuks voor de kinderen gaan maken.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… te doen.

Dokkum is over tien jaar… nog ondernemender. Wat ik zo leuk vind zijn de kleine unieke en authentieke boetiekjes en bedrijfjes. Dat hoor ik ook steeds weer van mijn klanten.

De nieuwe markt is… mooi. Er valt nog wel meer uit te halen; het bruist nog niet echt.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Wilde je van jongs af aan al kapster worden?
Ja, dat denk ik wel. Op mijn negende had ik mijn moeder overgehaald om haar haren te mogen knippen maar ik wist het verschil nog niet tussen een tondeuse met of zonder opzetkapje en ik heb haar helemaal opgeschoren. Ook het haar van zussen heb ik verknald met het uitproberen van permanent of ik knipte ze in de oren…. Inmiddels heb ik twintig jaar ervaring en is het helemaal goed gekomen!

Je hebt je eigen kapsalon ‘Haar Boudoir’, droomde je daar altijd al van?
Niet direct. Ik werkte als kapster in Kralingen, een behoorlijke chique wijk van Rotterdam en werkte hier in Dokkum als kapster met klanten die op een klompen binnenkwamen. Ik kende de verschillende soorten klanten en wist een jaar geleden precies wat ik wilde: een laagdrempelige kapsalon met een toegankelijke sfeer waar het niet ‘snel snel’ hoeft. Eigenlijk een huiskamersfeertje waar je je op je gemak voelt.

Een ‘boudoir’ was vroeger in Frankrijk een klein kamertje waar de dames zich mooi maakten, zich lekker optutten. Dat kleine kamertje waar het gezellig en knus is, wil ik graag zijn. Ik wil hier de dames (en heren) graag mooi maken.

Je bent een van de ‘laatste’ kapsalons in Dokkum, durfde je het aan met al die andere salons die er al waren?
Ja, omdat ik weet wat ik kan. Anders was ik er ook nooit aan begonnen. Daarnaast zit ik ook op de perfecte locatie op de route van de parkeergarage naar de stad.

Ik wil graag de tegenhanger zijn van de barbiershop: juist de tijd nemen voor de mensen. Ik heb een gevarieerd klantenbestand en ben veel meer dan alleen een kapster. Je doet ook een stukje maatschappelijk werk: mensen vertellen mij hun gedachten. Je kan het verschil maken met hoe je iemand behandelt. Dat sociale gebeuren kan heel waardevol zijn, het gaat om dat stukje beleving.

Verder hou ik de prijzen laag: de salon moet voor iedereen toegankelijk zijn. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich mooi mag voelen, iedereen moet naar de kapper kunnen gaan.

Hoe ben je de coronaweken doorgekomen, zonder mensen te kunnen knippen?
Ik kreeg veel aanvragen of ik niet even stiekem kon knippen, maar daar ben ik niet aan begonnen. Natuurlijk was het wel heel moeilijk de tijd dat we niet mochten knippen, vooral ook financieel. En toen we weer los mochten was het een gekkenhuis!

Tijdens de weken dat ik thuis was lag de focus even bij het gezin: hoe komen we deze weken op een leuke manier door.

Je bent een hardwerkende moeder van drie kinderen, hoe combineer je dat allemaal?
Geen dag is hetzelfde! Het is inderdaad hollen en draven om alle ballen in de lucht te kunnen houden. Het belangrijkste is daarbij: het hoeft niet perfect! Ik doen het op mijn manier. En zo lang de kinderen lekker zingen, fluiten en blij zijn, is het goed.

Heb je dan nog wel tijd voor hobby’s en sporten?
Dat is even puzzelen, zo sport ik bijvoorbeeld tijdens de zwemles van mijn zoontje. En als het even kan ga ik een weekendje naar Rotterdam om even op te laden: even weg van de stille wereld, haha.

Wat zijn je dromen en wensen voor de toekomst?
Ik geloof heel erg in mijn concept van de kapsalon. Dat zou ik ook nog wel elders neer willen zetten. Als de kids groot zijn bijvoorbeeld in het buitenland: lekker weer en verschillende soorten mensen! In de toekomst zou ik ook nog wel visagie erbij willen aanbieden, dat is in Rotterdam heel normaal: na het knippen en kleuren even een poedertje en make-up. Ik moet nog wat aftasten hoe dat hier is. Hier staan ook al wel nagellakjes in de salon. Dat is toch fijn als je zit te wachten? Even je nagels verzorgen.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Online.

In de auto of op de fiets? Op de fiets.

Online shoppen of de stad in? De stad in.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Clara Sijtsma