In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Cornelis Jan Cuperus.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Cornelis Jan en beheer samen met mijn man Vogelopvangcentrum de Fûgelpits. Daarnaast ben ik actief met een eigen praktijk genaamd Sheias.


Wat heb je met Dokkum?
Tot voor kort werkte ik in Kringloopwinkel de Fûgelpits, die verbonden is aan de gelijknamige vogelopvang en bijdraagt in de financiële ondersteuning van deze opvang. Ik heb hier jaren met veel plezier gewerkt. Ook daarvoor had ik al veel met Dokkum: Ik ben er naar school gegaan en heb er een poos met veel plezier gewoond.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De hele binnenstad. Veel mooie oude gebouwen en ook de oude bomen die her en der te vinden zijn, zijn iets waar ik van kan genieten.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Geen idee.

Maak de volgende zinnen af:

Parkeren in Dokkum is… makkelijk, veel parkeergelegenheid en aan de rand van de binnenstad vaak ook nog gratis.

Dokkum is over tien jaar… een levendige stad waar veel georganiseerd wordt op het gebied van cultuur en festiviteiten.

De nieuwe markt is… een gebed zonder einde.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Hoe gaat het met je?
Goed! Ik vermaak me eigenlijk altijd wel en heb genoeg inspiratie om de dagen te vullen. Bovendien doe ik werk wat bij me past en waar ik me niet alleen voor een loonstrookje inzet, maar ook, juist omdat, het me blij maakt en goed laat voelen. Dit geeft energie.

Waarom ben jij het initiatief Sheias Natuurbewustwording begonnen?
Je kan het zien als een uitlaatklep en manier om te delen wat me bezield en beroert en wat, volgens mij, waardevol kan zijn voor de samenleving. Bezieling is belangrijk voor mij in alles wat ik doe. Het is een manier om mens & natuur op een diepere wijze met elkaar te (her-) verbinden. Dit kan gaan over kruidengeneeskunde, healing, natuurwezens en veel meer.

Waar staat de naam “Sheias” voor?
Sheia is de naam van een Keltische beschermgeest welke de oude kennis bewaart en beschermt en ook deze helpt te re-integreren in het nu. De extra ‘s’ is erachter geplakt om er een meervoud van te maken: Samen doen we dit en ook binnen Sheias werk ik niet alleen, maar bijvoorbeeld ook samen met mijn man en anderen.

Wat doe je allemaal binnen Sheias Natuurbewustwording?
Ik bied cursussen, ceremonies en persoonlijke sessies aan. De vormen lopen uiteen en veranderen vaak; het gebeurt allemaal in afstemming met het moment en is daarom een vloeiend iets wat continu verandert.

Hoe zie je de toekomst voor je?
Zonnig. De wereld lijkt tegenwoordig wel een tikkeltje doorgedraaid, toch denk ik dat dit slechts oppervlakkige vertoningen zijn van iets diepers wat collectief uitgewerkt wordt. Dit is nodig om weer werkelijk in onze kracht te gaan staan en verbinding met de natuur te gaan leven; wat overigens ook gewoon een keuze is: Liefde of angst.

Heb je nog bepaalde doelen de je wil bereiken?
Niet echt. Al ben ik wel vaak bezig met het uitwerken van ideeën en inspiraties, die ik vaak heb, haha! Ik voel me eigenlijk wel goed op mijn plek en geef aldoende mijn leven vorm zoals dat goed voelt.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Uhm…. Hahaha! Eigenlijk is mijn hele leven vrije tijd, het wordt dan wel ‘werken’ genoemd, maar ervaar dat (meestal) niet zo.

Waar word je gelukkig van?
Veel. Muziek, natuur, de wereld om me heen, mensen, lekker eten, dansen, enzovoorts enzovoorts.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Geen, toch allemaal dezelfde onzin.

In de auto of op de fiets? Auto.

Online shoppen of de stad in? Vaak online, lekker snel en praktisch.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Annemarie Veenstra.