In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Christiaan Visser.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Christiaan, 31 jaar en bevlogen ondernemer. Gestart als freelance lichttechnicus in de evenementenbranche, maar door corona ben ik daar noodgedwongen mee gestopt. In 2017 heb ik samen met Jurjen Kraamer een vitaliteitsbedrijf opgestart genaamd ‘Vitaleer’ waar nu veel van mijn tijd en energie naar toe gaat.


Wat heb je met Dokkum?
Dêr bin ik hikke en tein, oftewel, hier ben ik geboren en getogen. Ik zou hier niet meer weg willen, want het is echt mijn stad. Vitaleer kent haar oorsprong en vestiging in Dokkum en ook al mijn vrienden wonen hier. Daarnaast vind ik Dokkum echt één van de mooiste steden van Friesland.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Ik zwem graag in de grachten van Dokkum en de Zijl is dan toch wel het mooiste plekje. Vanuit het water, maar ook langs de kant is het prachtig, vooral tijdens kerst met de mooie verlichting en in de zomer met zonsondergang!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Er wordt al gewerkt aan de herinrichting van het Tolhuispark wat ik persoonlijk een hele vooruitgang vind om Dokkum nog mooier te maken. Maar om toch iets te noemen: Als je vanaf Birdaard over de Dokkumer Ee Dokkum binnen komt bij de Prinsfabriek kan dat stuk echt nog wel veel mooier worden.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… Prima, meer dan genoeg plek. Ik hoef nooit lang te zoeken voor een plekje en ik vind het goed dat het verkeer in de binnenstad steeds meer wordt ingeperkt.

Dokkum is over tien jaar… absoluut bruisend. Er zal veel ontwikkeling komen op het gebied van toerisme en ondernemingen. De sterke wil is er en de huidige ondernemers zijn creatief, dus er is veel perspectief.

De nieuwe markt is… onpraktisch ingericht, vooral denkend vanuit wandel en evenementen perspectief. De IJsfontein en de paadjes zijn mooi, maar het had beter kunnen worden ingedeeld.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Waarom heb je het bedrijf ‘Vitaleer’ opgestart?
Door onze persoonlijke overtuiging dat iedereen moet kunnen vitaleren. Vitaleren is het werkwoord van onze coaching methode en wij hebben als doel om mensen te ontwikkelen in hun vitaliteit. Dit doe ik samen met drie andere vennoten; Marcel, Marianne en Jurjen.

Heb je altijd al het idee gehad om een eigen bedrijf te beginnen?
Ja. Vanaf mijn 15e zei ik al dat ik nooit in loondienst zou gaan. Toen heb ik op mijn 18e verjaardag gelijk mijn eigen bedrijf opgezet. Ondernemen zit in mij en ik zou niet anders willen.

Wat doe je binnen het bedrijf?
Ik geef zwem-, in- en outdoor sporttrainingen. Ook doe ik onze coaching dat wij ‘leren te vitaleren’ noemen en ondernemers coaching. Verder regelen we de dagelijkse zaken met z’n vieren, ieder heeft zijn/haar eigen taken en zetten samen de schouders eronder.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Als trainer? De klanten verder helpen op mentaal gebied. Ze willen heel graag, maar ze weten niet hoe of op welke manier ze iets kunnen bereiken. Die interactie met de klanten is mijn grootste drijfveer. Als ondernemer? Kansen zien die anderen laten liggen en continu nieuwe projecten opstarten.

Hoe ziet een normale werkdag er voor je uit?
Elke dag is anders, echt geen dag is hetzelfde. Ik sta altijd 06.00 uur op om zelf te gaan sporten en om 08.00 uur begint mijn werkdag. Tijdens zo’n dag geef ik sporttrainingen en houd ik me bezig met de dagelijkse zaken. Tussendoor plan ik de coaching sessies in of werk ik aan Vitaleer haar toekomst.

Wat zijn de grootste uitdagingen op werkgebied die je tot nu toe hebt meegemaakt?
De kredietcrisis van 2008 tot 2012. Ik had mijn detacheringsbedrijf in de evenementenbranche met 30 man onder mij. Dat was erg lastig in die economisch slechte tijden en hier heb ik erg creatief moeten zijn. En diezelfde creativiteit was in 2020 nodig met de coronacrisis maar is inmiddels al geen uitdaging meer.

Hoe onderscheid je je als vitaliteit coach?
De meeste coaching methodes sluiten volgens ons niet goed genoeg aan op de vraag van de klant. Dus hebben we besloten om onze eigen vitaleer methode te ontwikkelen, alleen het woord is al onderscheidend. De hele insteek gaat om te kiezen voor een duurzame balans tussen doen, denken en voelen. Ik heb geen gesprekken met mensen op de sofa maar we trekken er juist op uit en we hebben gesprekken tijdens het doen.

Hoe gaat het met ‘Vitaleer’ in de coronatijd?
We komen de tijd goed door. We hebben Vitakids opgezet voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Zij mochten nog wel sporten in de coronatijd. Ook hebben we nieuwe sportactiviteiten zoals yogalessen en sporttrainingen in de buitenlucht opgezet. We hebben ook veel ingezet op het coachen, want juist in deze tijd is daar veel vraag naar.

Hoe zie je de toekomst van je bedrijf voor je en wat wil je nog bereiken?
Ik zie de toekomst heel positief in. We zijn in volle groei en ontwikkeling en ons doel is om marktleider op het gebied van vitaliteit te worden met onze eigen Vitaleer methode. En dit gaat ons binnen tien jaar ook lukken.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Buiten zwemmen doe ik heel graag, of het nu warm weer is of onder de 0 graden. Verder spreek ik graag af met mijn vrienden en vind het leuk om de medemens te helpen. Concerten en (top)sportwedstrijden zijn ook erg tijdrovend in mijn leven! Het laatste half jaar ben ik bezig met een Tiny House project in Noardeast-Fryslân te realiseren. Hier zit veel tijd in. Ik ben zelf ook van plan om in zo’n Tiny House te gaan wonen: een huis met alles wat je nodig hebt in een ruimte van 50 vierkante meter.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Ik lees alles online, behalve de lokale media.

In de auto of op de fiets? Op de fiets. Ik heb mijn huis bewust dicht bij mijn werk in het Tolhuispark uitgezocht. Ik heb zelfs net mijn auto te koop gezet, omdat ik deze bijna nooit meer nodig heb.

Online shoppen of de stad in? De stad in. De sfeer van het online shoppen komt niet eens in de buurt van het shoppen in de stad. Daarnaast vind ik het onze verantwoordelijkheid om de lokale ondernemers te steunen om onze stad in bloei te houden.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Stefan Bodde.