In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Arendine Brandsma, vitaliteitscoach.

Wie ben je?
Arendine Brandsma en ik ben 54 jaar.


Wat doe je?
Ik werk momenteel drie dagen per week als secretaresse en de andere dagen ben ik bezig met het oprichten van mijn eigen onderneming als vitaliteitscoach.

Wat heb je met Dokkum?
Ik woon hier al bijna dertig jaar en voel me hier thuis. Oorspronkelijk kom ik uit Ferwerd, maar Dokkum is sprankelender. Minder saai, maar toch een beetje dorps.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Het stadhuis. En het gebied rond het stadhuis. Mijn man en ik komen beide oorspronkelijk niet uit Dokkum, maar zijn hier wel getrouwd. Hier begon echt onze gezamenlijke toekomst.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
De oudheid van Dokkum moeten we in ere houden! Dat gebeurt gelukkig steeds meer.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum… heb ik geen problemen mee, ik ga eigenlijk altijd op de fiets.

Dokkum is over tien jaar… nog beroemder. De meeste mensen kennen Dokkum nu ook al wel, maar het wordt nog bekender!

De nieuwe markt… prachtig! Vooral het groen spreekt me erg aan. En dat je wordt uitgenodigd om elkaar te ontmoeten.

Enkele vragen, speciaal voor jou:
Waar komt je interesse voor voeding en leefstijl vandaan?
Ik heb me altijd al bezig gehouden met voeding en wat dat met je doet. Dat kreeg ik mee vanuit mijn opvoeding maar ook door dingen die er in mijn leven gebeurden. Bepaalde gebeurtenissen en levenservaring vormen je. Ik heb altijd in loondienst gewerkt maar toen in twee jaar geleden ontslag kreeg was dat voor mij een teken: nu moet ik er wat mee doen! Ik ben een studie tot vitaliteitscoach gaan volgen en me meer gaan verdiepen. Daarna heb ik me ook aangesloten bij een beroepsvereniging en nu ben ik bezig om mijn eigen bedrijf op te zetten.

Wat is je missie?
Als vitaliteitscoach kan ik helpen om het beste uit jezelf te halen en een beweging te maken in de richting van een evenwichtiger en vitaler leven met meer balans en energie. Vitaliteit is meer dan voeding en beweging, het heeft ook te maken met bezieling en je sociale omgeving.

Uit eigen ervaring weet ik wat je met voeding en leefstijl kan bereiken, het geeft mij zoveel energie en vitaliteit en dat wil ik graag delen en doorgeven aan de medemens. Ik wil graag helpen om levenspatronen te doorbreken en inspireren om een gezond, vitaler en langer leven te leiden. Dit alles in combinatie met mijn creativiteit en enthousiasme!

Waar word je gelukkig van?
Als ik zelf lekker in mijn vel zit en daardoor het gevoel heb dat ik de hele wereld aan kan!

Sta je graag in de keuken?
Als ik in balans ben en me relaxed voel dan vind ik het heel leuk om nieuwe dingen uit te proberen in de keuken. En vooral om dat dan aan onze gasten voor te schotelen, ze echt even te verwennen. Daar komt ook mijn creativiteit weer bij kijken!

Hoe nieuwsgierig ben je?
Heel erg! Als er weer een nieuw boek of artikel is, dan lees ik dat van voor naar achter en weer terug. Maar ik ben ook heel nieuwsgierig naar de mens. Wat zit er achter de mens? Achter ieder mens schuilt een verhaal en daar wil ik graag meer van weten en dan helpen.

Hoe kunnen mensen jou vinden?
Daar ben ik momenteel heel druk mee! Er komt een eigen website en een folder met informatie. Het is een hele ontdekkingstocht! Maar ik kom graag met mensen in gesprek en dat kan op verschillende manieren. Dan kunnen mensen kiezen voor een intakegesprek en een arrangement. Ik wil mensen graag een volledig pakket bieden, ze ondersteunen en coachen. Het is echt een lange termijninvestering. Een aantal van deze onderdelen worden ook gedekt door de verzekering.

Heb je een gezin en hoe vinden zij deze levensstijl?
Ja ik heb een man en twee zonen. Het gezin moest er aan wennen maar inmiddels merken ze toch ook, en dat spreken ze ook uit, dat ze denken dat het helpt. Dat ze zich fit voelen en daardoor goed kunnen presenteren.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Momenteel heb ik weinig vrije tijd, maar sporten is heel belangrijk voor mij. Daarnaast geniet ik van in de natuur zijn, welk seizoen maakt me niet zoveel uit. En sociale contacten zijn ook belangrijk.

Heb je een droom die nog niet vervuld is?
Heel oud worden! Niet zo zeer om de leeftijd, maar omdat ik nog lang niet klaar ben. Ik wil nog zoveel doen, al die mensen wil ik helpen om zich vitaal te voelen!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online. Vooral via Facebook.
In de auto of op de fiets? Op de fiets.
Online shoppen of de stad in? De stad in.
Dieet of meer bewegen? Bewegen! Ik wou dat het woord dieet niet bestond… Het gaat om de manier van in het leven staan.

Om af te sluiten:
Heb je nog suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien? Hester Bosch.

Foto’s: Hester Bosch