In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Annie Sonnema, gezelschapsmaatje uit Dokkum. 

Wie ben je?
Annie Sonnema, 53 jaar oud, uit Dokkum.


Wat doe je?
Ik heb ‘Leaf Minsk’ opgericht waar ik optreed als buddy of gezelschapsmaatje. Ik ben moeder van zes kinderen, twee stiefkinderen en bijna drie kleinkinderen.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben geboren en getogen in Dokkum. Het is mijn plekje op aarde ik ben hier gelukkig. Dokkum zit in mijn hart! Ik heb zelfs nog vrienden van toen ik vijf jaar was.

Het mooiste plekje van Dokkum is:
Bij de vaart achter de Watertoren, ‘De âlde Peasumer’. Daar ben ik opgegroeid. Je kon er vissen, varen, zwemmen, polsstokspringen en schaatsen in de winter.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Er is iets voor de jeugd nodig; ze hebben geen eigen plek in de stad en gaan dan op allerlei plekken hangen. Een jeugdhonk en strand zou heel mooi zijn.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… niet toegankelijk. Moet gratis zijn.
Dokkum is over tien jaar… een bruisende toeristische trekpleister. We hebben zowel natuur als horeca en winkels, dat trekt mensen.

Tien vragen, speciaal voor jou:

Hoe lang doe je dit werk?
Leaf Minsk bestaat nu een half jaar. De naam had ik snel bedacht; mensen noemden me vaak zo en ik kom ook bij lieve mensen thuis.

Hoe is Leaf Minsk ontstaan?
Van nature ben ik behulpzaam; ik kwam regelmatig mensen tegen die gezelschap konden gebruiken. Zo ontdekte ik dat er heel veel mensen eenzaam zijn. Ik ben niet bang om te ondernemen en zo besloot hier mijn werk van te maken.

Wat doe je allemaal als gezelschapsmaatje?
Samen wandelen, fotoboeken doorspitten, iemands geboorteplaats bezoeken, helpen met eten koken, met lezen of handwerken. Of gewoon een kopje koffie drinken. De familieleden van deze mensen hebben het vaak te druk of wonen ver weg. Of er is geen familie meer. Toch heeft iedereen iemand nodig. Dan ben ik er voor ze. Ook om mee te gaan naar een afspraak in het ziekenhuis of als oppas voor een zieke partner.

Wat is je drijfveer?
De dankbaarheid van de cliënten, er echt voor hun zijn. Als zo’n cliënt mij na een bezoek een knuffel geeft dan komt dit echt uit het hart. Dat voelt heel goed.

Waarom noem je jezelf ook buddy?
Een buddy is iemand die naast je staat. Ik gebruik de term gezelschapsmaatje omdat dat de oudere generatie meer aanspreekt maar ik bedoel hetzelfde.

Hoe vinden cliënten jou?
Via de folder en de flyers die ik heb aangeplakt. Ook veel via mond op mond reclame. En via Facebook gaat het goed, ik ontvang veel privé berichten. Zelfs uit het buitenland.

Hoe ondernemend ben je?
Ik heb een bouwonderneming gehad en een winkel in bed- bad- en keukenlinnen. Veel klanten van deze winkel zijn nu mijn cliënten geworden. Ook heb ik de papieren voor een transport onderneming.

Studeer je veel?
Mijn laatste opleiding was een management opleiding. Ik heb ook bedrijfsmanagement en personeelsmanagement gestudeerd. Ik ben eigenlijk altijd bezig met leren en studies.

Wat doe je nog meer?
Ik hád een grote volkstuin bij de Woudhorne. Die heb ik opgezegd omdat ik er geen tijd meer voor had. Ik mis het wel heel erg! Tuinieren geeft mij zo’n rust. Ik houd ook erg van koken, sporten, vissen en bezoek graag metal concerten. En thuis is er natuurlijk ook altijd reuring.

Jouw huis is een warm nest?
Ja, mijn huis is altijd vol. Met de kinderen en hun vrienden. Kinderen die het thuis niet kunnen vinden hebben het hier ook vaak naar hun zin. Ik stel wel duidelijke grenzen, dat vind ik belangrijk.
De deur staat altijd open, voor iedereen. Zeker voor mijn kleinkinderen!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.
In de auto of op de fiets? Lopend, mag dat ook? Dat maakt mijn hoofd leeg.
Online shoppen of de stad in? Liefst naar de winkel.

Om af te sluiten:
Heb je nog suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien? Sabine Hiemstra, mijn dochter en zelfstandig lifestylecoach.

Deel dit bericht: