Vandaag – 6 oktober 2021 –  hebben de leerlingen van het Dockinga College zich ingezet om de waterwegen in Dokkum op te ruimen. Dit deden de leerlingen voor de actie genaamd: Skjin Wetter. De leerlingen gingen bij De Vergulde Klok in Dokkum te water met een supboard. Dit zorgt er voor dat de leerlingen droog maar toch behendig over de waterwegen kunnen manoeuvreren.

Skjin Wetter

Skjin Wetter is een organisatie die jaarlijks een actie door heel Friesland op touw zet om op en rondom de Friese waterwegen schoon te maken. In 2020 werd ruim 650 kilometer aan Friese wateren opgeruimd. Dit word allemaal gedaan door vrijwilligers van jong tot oud. Skjin Wetter is een organisatie met het doel om de eigen omgeving schoon te houden om te voorkomen dat het uiteindelijk in zee komt en zo bijdraagt aan de plastic soep. In totaal doen er dit jaar bijna 2000 vrijwilligers mee met de actie.


Enthousiaste deelnemers

Ondanks de leerlingen van het Dockinga College werden er door nog meer mensen de handen uit de mouwen gestoken. Wethouder Jelle Boerema van de gemeente Noardeast-Fryslân, Jan van Weperen, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, en jeugddijkgraaf Merel Fiets hielpen de leerlingen ook met opruimen rond het Dockinga College in Dokkum. Wethouder Jelle Boerema was zeer enthousiast over de actie: “We zijn ontzettend blij met de betrokkenheid van zoveel mensen bij het opruimen van troep uit het water. In het bijzonder is het mooi dat leerlingen van het voortgezet onderwijs zich inzetten bij deze opruimactie. Er wordt nog wel eens met het vingertje gewezen naar jeugd, maar heel veel jongeren geven juist om het milieu. Dat laten ze nu zien en daar ben ik trots op!”