Jan Woudstra presenteert zaterdagmiddag de gedichtenbundel ‘In Gedichten Verzonken’ met daarin 57 gedichten, net zo veel als de leeftijd van zijn overleden vrouw Baukje. In de bundel geeft hij zijn strijd en worsteling weer met wat de dood in zijn leven aanricht en de troost, hoop en liefde die hij hierin ontvangt.

Geloof, hoop en liefde
Toen Jan in de commissie voor de Bonifatiusdagen zat, kwam hij in aanraking met het schrijven van gedichten. In februari van dit jaar begon Jan Woudstra met het schrijven van gedichten, ook als rouwverwerking. “Ik haw ek echt fan my ôf skreaun”, vertelt de Dokkumer. Twee en een half jaar na het overlijden van zijn vrouw kwam het ene na het andere gedicht op papier te staan. Met hulp van Herman de Vries en Mieke Visser, die hielpen bij de bundel en Pytsje de Graaf die de Fryske gedichten taalkundig controleerde.

Familiemysterie
Het eerste gedicht gaat over een familiemysterie, de onopgeloste moord op Jan Modderman. Hij was de oerpake van Jan Woudstra en het gedicht is in het Frysk. “Myn oare oerpake is doe ek fertochte west”, vertelt Woudstra. Toch werd de roofmoord nooit opgelost. In ‘Gedichten Verzonken’ staan in totaal tien Fryske gedichten, de rest is in het Nederlands. De gedichten gaan ook over zijn dagelijks leven, tussen dieren en in de natuur, op het Friese land en in het verre buitenland.

Mensen raken
Jan Woudstra werd ook aangemoedigd om meer gedichten te schrijven door de mensen waarmee hij in een groep voor rouwverwerking bij De Herberg zit. “Ik hoop dat oare minsken der ek wat oan hawwe. Dat ik dêr betekenis yn hawwe kin soe hiel moai wêze”, vertelt hij. Toch zijn er zaterdag ook nog gedichten die hij nog niet voor kan lezen. “In oantal gedichten ropt echt noch tefolle op”, vertelt Woudstra over de gedichten over zijn vrouw Baukje met wie Jan vier kinderen en vier kleinkinderen kreeg.

Baukje Siegersma (57)
Bij Baukje werd drie jaar voor haar overlijden de diagnose darmkanker vastgesteld. “Tot de laatste dag heeft ze geleefd”, vertelt Woudstra. Een dag voor haar dood was ze nog in de auto op pad. Ze kon erg genieten van het leven, van haar kleinkinderen en zat absoluut niet te kniezen, ondanks haar ziekte vertelt Jan over haar. Haar dood kwam ondanks haar ongeneeslijke ziekte plotseling. De kanker was ook uitgezaaid naar haar hoofd, zo bleek achteraf. Een geknapte hersentumor werd haar fataal. “Nu ben ik ook dankbaar. Dat haar verder lijden bespaard is gebleven”, vertelt Woudstra.

Presentatie
De presentatie vindt plaats in de Petruskerk in Lichtaard op 28 september van 14.00-17.00 uur. Precies drie jaar na het overlijden van Baukje Woudstra wordt de bundel gepresenteerd, nadat de familie eerst een moment samen heeft op de zeedijk bij Lauwersoog. In de stilte van de Petruskerk klinken zijn gedichten en is er ruimte om de auteur te ontmoeten. U kunt tussen 14.00 en 17.00 uur zo kort of zo lang blijven als u dat wenst. De toegang is vrij.

De gedichtenbundel is vanaf zaterdag verkrijgbaar bij boekhandel van der Velde, de Readshop en de Evangelische Boetiek in Dokkum en bij Levend Water in Damwâld.