De historische binnenstad van Dokkum kent tal van bijzondere plekjes met een goed verhaal. Zowel binnen als buiten de binnenstad zijn de afgelopen jaren gebouwen gesloopt, opgeknapt of nieuwgebouwd. In-Dokkum.nl duikt in de rubriek ‘Dokkum toen en nu’ de geschiedenis in. Waarom heeft een straatnaam die naam gekregen? En wat stond er vroeger op de plek van wat er nu staat? In deze editie: Van Kleffensstraat, een straatnaam vernoemd naar de belangrijke Dokkumer familie Van Kleffens.

Familie uit Raard
Oorspronkelijk vormde de Van Kleffens een belangrijke familie in het dorp Raard. Deze familie was hier lang heer en meester geweest en nam een belangrijke plaats in in de grietenij. Een grietenij is een voorloper van de huidige Nederlandse gemeente met name in de provincie Friesland. Later heeft de familie ook invloed in Dokkum gehad. De Van Kleffens heeft namelijk een aantal burgemeesters en wethouders voor Dokkum geleverd. De weg naar Lichtaard, de Van Kleffensweg, is vernoemd naar deze familie. Aan deze weg staan twee monumentale boerderijen, de Noord en de Zuid Kleffens. Ook is de straat Van Kleffensstraat in Dokkum  naar deze familie vernoemd.


Eelco van Kleffens
Één van de bekendste telgen uit de familie is Eelco van Kleffens. Hij was de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken in de periode van de Tweede Wereldoorlog. Hij bracht zijn middelbareschooltijd door op het gymnasium in Groningen en daarna in Den Haag. Van 1913 tot 1919 studeerde hij rechtsgeleerdheid in Leiden, waar hij in 1919 promoveerde. In 1939 werd hij Minister van Buitenlandse Zaken en hij zette de toenmalige Nederlandse neutraliteitspolitiek voort.

Reinder van Kleffens
Een ander belangrijk persoon uit de familie is Reinder van Kleffens. Hij is geboren in Dokkum op 29 mei 1760 en hier overleden op 5 februari 1838. Hij was lid van de commissie van administratie van de financiën van Friesland vanaf 1 juli 1798. Ook was hij lid van de stedelijke raad van Dokkum, van 1820 tot 1832. Verder is Reinder ook burgmeester van Dokkum geweest, van 1823 tot 1832. Andere nevenfuncties van Reinder waren ouderling te Murmerwoude en lid van de commissie voor kerkelijke zaken in Friesland.

Van Kleffensstraat
Op de Van Kleffensstraat zijn verschillende huizen gebouwd, maar ook is hier een camperplaats aan het water te vinden. In deze straat staan 34 adressen geregistreerd. Het gemiddelde bouwjaar van deze huizen is 1993. Het meest recent gebouwde huis in de straat stamt uit 2019. De oudste woning in de Van Kleffensstraat komt uit het jaar 1955. De huizen hebben een gemiddelde oppervlakte van 142 vierkante meter. De straat bevindt zich in de buurt van Dokkum Hoedemakerspolder.

Gebruikte bronnen: Wikipedia, Parlement en Kadastralekaart


Nationaal archief: Eelco Nicolaas van Kleffens