De historische binnenstad van Dokkum kent tal van bijzondere plekjes met een goed verhaal. Zowel binnen als buiten de binnenstad zijn de afgelopen jaren gebouwen gesloopt, opgeknapt of nieuwgebouwd. In-Dokkum.nl duikt in de rubriek ‘Dokkum toen en nu’ de geschiedenis in. Waarom heeft een straatnaam die naam gekregen? En wat stond er vroeger op de plek van wat er nu staat? In deze editie: Sportcafé de Harmonie, dat vroeger in gebruik was als bioscoop van Dokkum. 

Filmgeschiedenis Dokkum
De filmgeschiedenis van Dokkum gaat terug naar het jaar 1928. Toen werden de eerste filmvoorstellingen gegeven door Hermann Wilhelm Buntenbach, een zoon uit de beroemde familie van Carl Welte. Carl Welte was met zijn “Grand Cinematograph” één van de eerste filmpioniers in Nederland. De “Buntenbach Bioscoop” heeft het niet lang volgehouden, in 1931 werden de voorstellingen weer gestopt. Van 1942 tot 1953 werden er in Dokkum opnieuw filmvoorstellingen gegeven door de rondreizende bioscoop van Cinema Hollandia van J.J. Abeln Sr. Cinema Hollandia gaf in vele plaatsen in het noorden filmvoorstellingen waar geen vaste bioscoop gevestigd was. Dit gebeurde vaak in plaatselijke feestzalen van café’s of dorpshuizen. In Dokkum was dit in de zaal van het “Noorderkwartier”. De voorstellingen werden niet regulier gehouden, soms zat er maanden tussen.


Harmonie theater
In 1953 konden de filmliefhebbers van Dokkum wekelijks naar de bioscoop. In dat jaar kreeg Dokkum namelijk zijn vaste bioscoop aan de Legeweg 31/33: het Harmonie theater. De bioscoop werd tot de verbouwing in 1994 gerund door de familie Oosten. Met zijn ruim 400 zitplaatsen kende de bioscoop in het begin goede jaren. Pas toen de televisie gemeengoed werd en dit vanuit de huiskamer werd bekeken, werd het moeilijk om de bioscoop staande te houden. Toch heeft het nog tot 1994 geduurd voordat de familie Oosten ermee stopte en het theater verkocht. De nieuwe exploitant verbouwde de oude bioscoopzaal tot twee kleinere zalen.

Sportcafé
Begin 2016 heeft de voormalige bioscoop een opknapbeurt gekregen. Dat was toen sinds kort eigendom van Dokkumer ondernemers. Er zijn toen vier huurappartementen gerealiseerd. Een projectontwikkelaar had eerder plannen om in het pand 12 koopappartementen te realiseren, maar dat plan kwam nooit van de grond. In 2016 is de Harmonie weer tot leven gekomen, na tien jaar leeg te hebben staan, met het openen van Sportcafé de Harmonie door Jacob Visser.

Gebruikte bronnen: Bioscoop geschiedenis