Molensteeg
De historische binnenstad van Dokkum kent tal van bijzondere plekjes met een goed verhaal. Zowel binnen als buiten de binnenstad zijn de afgelopen jaren gebouwen gesloopt, opgeknapt of nieuwgebouwd. In-Dokkum.nl duikt in de rubriek ‘Dokkum toen en nu’ de geschiedenis in. Waarom heeft een straatnaam die naam gekregen? En wat stond er vroeger op de plek van wat er nu staat? In deze editie: De Molensteeg, een straatnaam vernoemd naar de molen op de Schermesweide. 

‘T Hooghuis
In een klein zijstraatje van de Molensteeg staat een groot gebouw en dit straatje draagt dezelfde naam als het bouwsel; ‘t Hooghuis. Dit Hooghuis was een asiel voor daklozen. Mensen die uit armoede of huurschuld hun woning moesten verlaten of met verhuizing geen woning konden vinden, werden hier ondergebracht, soms was het geheel bezet. Later is het gebouw onder andere in gebruik geweest door J. Kool, handelaar in lompen, beenderen en metalen en wat er meer te koop was op dit gebied. De handel was een goede bron van inkomsten, ‘s morgens trokken de kooplui er met de hondenkar op uit en in de kar lag de handel. Deze handel bestond uit steengoed zoals kopjes en schotels, vazen en potgoed van het ‘Pothuis’, zoals dekschalen, bloempotten en meer. Met deze goederen werden lange afstanden afgelegd waarbij ze in de avond terugkwamen en al het overgebleven goed op straat werd gesorteerd. Alles werd daarna verkocht aan Kool.

Schermesweide en putstoel
De Molensteeg loopt vanaf molen “De Hoop” naar de Stenendam. De meelwagen van de molenaar reed hierlangs de stad in. De straat dankt zijn naam aan een molen, niet die van “De Hoop”, maar aan de molen op de Schermesweide. Onder het brugje “Woudpijpje”, in het Bolwerk, loopt het grachtje het “Nauw” met voorheen een zijtak naar de Schermesweide; in de Molensteeg lag een brugje waar deze onderdoor liep, de naam van het brugje was Molenaarsbrugje; de zijtak is gedempt en het brugje is verdwenen. De Molensteeg heeft twee zijstraten, de Strobossersteeg en de Putstoelsteeg, dit is nu ‘Bij het Hooghuis’. Deze steeg is een verbinding tussen Molensteeg en Wortelhaven. De putstoel, staande aan het grachtje het Nauw, werd geërfd door Andries Tjepkes.

Molensteeg
Er staan 18 adressen geregisseerd in de Molensteeg. Het gemiddelde bouwjaar van deze huizen is 1980. Hierbij stamt het meest recent gebouwde huis uit het jaar 2015 en de oudste woning is 98 jaar oud met als bouwjaar 1923. De gemiddelde oppervlakte van de huize ligt op 82 vierkante meter, de woningen zijn over het algemeen dus vrij klein.

Oproep: de rubriek Dokkum Toen & Nu is een graag gelezen rubriek op www.in-dokkum.nl. De komende zomerperiode plaatsen we graag edities van onze lezers. Heeft u een mooi onderwerp inclusief foto’s van Toen & Nu voor deze rubriek? We ontvangen het graag! Stuur uw inzending naar redactie@in-dokkum.nl en wie weet verschijnt uw editie van Dokkum Toen & Nu binnenkort in deze graag gelezen rubriek! 

Gebruikte bronnen: ‘n stad vol herinneringen, Kadastrale Kaart
Hoofdfoto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / 178.685