De historische binnenstad van Dokkum kent tal van bijzondere plekjes met een goed verhaal. Zowel binnen als buiten de binnenstad zijn de afgelopen jaren gebouwen gesloopt, opgeknapt of nieuwgebouwd. In-Dokkum.nl duikt in de rubriek ‘Dokkum toen en nu’ de geschiedenis in. Waarom heeft een straatnaam die naam gekregen? En wat stond er vroeger op de plek van wat er nu staat? In deze editie: B&B De Koesfabriek, waar vroeger de drukkerij van de Nieuwe Dockumer Courant gevestigd was. 

Drukkerij Nieuwe Dokkumer Courant
Het pand gevestigd aan Oranjewal 22 werd gebouwd rond 1600. De oude drukkerij van de Nieuwe Dockumer Courant was hier gevestigd van 1903 tot 1993. Daarvoor is het als schutkerk voor remonstranten gebruikt, maar werd later ook weverij lagere school. Van 1995 tot 2007 was er een horlogefabriek gevestigd. Toen is er een woonhuis van gemaakt. De Nieuwe Dockumer Courant volgt het nieuws in de gemeente Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Ameland en Schiermonnikoog. De Nieuwe Dockumer Courant is een uitgave van NDC Mediagroep.


Samenvoeging kranten en het pand
De krant verschijnt elke woensdag en de lezer krijgt kort en vlot geschreven lokaal en regionaal nieuws aangeboden. Er wordt veel aandacht gegeven aan thematische en populaire onderwerpen zoals cultuur en evenementen. Vanaf woensdag 5 mei 2021 worden de titels Kollumer Courant en Nieuwe Dockumer Courant samengevoegd onder de titel Nieuwe Dockumer Courant. De naam van de Kollumer Courant heeft geen lange historie en daarom is deze keuze gemaakt. Door het combineren van deze weekbladen kunnen kosten worden bespaard. Oranjewal 22 is een beschermd stadsgezicht van Dokkum met een woonhuis als functie. Het is een statig, diep, tweelaags langspand met diepe achterbouw. Het pand heeft een zadeldak met voorschild en de gevelindeling is gewijzigd in de 18e en 19e eeuw en is nu een lijstgevel.

Appartement en reserveren
B&B De Koesfabriek is een prachtig ingericht appartement op de eerste verdieping. Er is een gastenverblijf beschikbaar voor maximaal vier volwassenen en deze is compleet en sfeervol ingericht in landelijke stijl met oude bouwmaterialen en bedstedes. Gasten hebben een eigen entree, privé-badkamer, zitgedeelte, eetgedeelte en keuken tot hun beschikking. Een heerlijk ontbijt wordt in de ochtend op de kamer bezorgd. Sinds 2016 worden gasten hier welkom geheten. In de oude drukkerij wonen Mient Dantuma, zijn vrouw Marian en dochters Sannah en Ismay. Van een grote lege ruimte hebben ze een woonhuis over twee etages gemaakt. Reserveren is alleen mogelijk voor leden van hetzelfde huishouden en voor maximaal 4 personen. De minimale verblijfsduur is twee nachten, maar dit kan variëren afhankelijk van de datum. Reserveren kan via de eigen website, maar ook via andere sites zoals booking.com en bedandbreakfast.nl.

Hoofdfoto van Oud Dokkum. Onderstaande foto’s van B&B Koesfabriek.