Dokkum is doorgedrongen tot de top vijf van allermooiste vestingstadjes van Nederland. Dat bepaalden de 70.000 ANWB-leden die hun stem uitbrachten bij de verkiezing Allermooiste vestingstad van Nederland. Naast Dokkum zijn Gorinchem, Bourtange, Hulst en Sittard in de race voor de titeel allermooiste vestingstad van Nederland. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door een deskundige jury en wordt op maandag 16 augustus bekend.

Verdeeld over Nederland
De door de ANWB-leden gekozen Top 5 ligt verdeeld over Nederland. Het Friese Elfsteden-stadje Dokkum, het schitterend nagebouwde Groninger vestingdorp Bourtange (het enige dorp in de lijst), het Zeeuwse stadje Hulst in die groene ster van vestingwallen, het fraai aan de Merwede gelegen Gorinchem en de bourgondische Limburgse stad Sittard. Allemaal mooi en zo heel anders van karakter.


Een lastige klus voor de jury om uit deze vijf een winnaar te kiezen. Maarten van Rossem (historicus en tv-persoonlijkheid), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en auteur van meerdere boeken over stadsontwikkeling) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit en juryvoorzitter) bezochten de stadjes en beoordeelden ze op vier belangrijke criteria:

  • Authenticiteit: wat is er nog te zien van de ‘vesting’ en is dat echt of gerestaureerd/nagebouwd?
  • Ruimtelijke samenhang: hoe mooi zijn historische overblijfselen geïntegreerd in de stad?
  • Levendigheid: wordt de geschiedenis levend gehouden in het stadje (informatieborden, evenementen, rondleidingen etc.)?
  • Recreatief karakter: hoe aantrekkelijk en toegankelijk is dit stadje voor bezoekers?

Maandag 16 augustus wordt de keuze van de jury bekend gemaakt. Op donderdag 19 augustus wordt de winnaar feestelijk gehuldigd en toegesproken door ANWB-directeur Marga de Jager. Meer weten over de steden en een bezoek er aan? Kijk dan even bij de ANWB.