In de Rubriek “Wite Kninen” stelt het collectief “Wite Kninen” zich voor en bespreken we een aantal onderwerpen geïnspireerd op de karakteristieken van noordelijk Oostergo. Oostergo was een van de drie streken waarin de huidige provincie Fryslân in vroegere tijd werd ingedeeld. De Wite Kninen zoeken in het kader van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 de samenwerking met verschillende groepen uit de samenleving. Deze week bespreken we “Ode aan de zwarte roeken”.

De vloek van de roek
Het gekrijs en gepoep van de roeken, de neef van de zwarte kraai, zorgt voor veel overlast. Veelal hangen deze kolonievolgels om rond kerken en hoge bomen in de dorpen van Noordoost Fryslân. Grote groepen roeken bouwen hun nesten dicht bij elkaar in de toppen van bomen en ze zijn niet overal even populair. Ondanks deze impopulariteit, zijn hun nesten wel beschermd en brengen wij, de Wite Kninen, een ode aan deze zwarte vogel!

Roek van afvalmateriaal
De roek, iets kleiner dan 50 centimeter, met zijn zwarte verenkleed en zwarte iets naar beneden gebogen snavel. Bijna hetzelfde vliegbeeld als een kraai, maar een iets snellere vleugelslag. Wanneer je bij jezelf op zolder of in de schuur kijkt zou je van al het zwarte afvalmateriaal deze imposante beesten na kunnen maken. Fietsbanden, vuilniszakken. kniebeschermers, draden, pollepels met als basis gaas. Stel je eens voor hoe dat zou zijn…


Foto: detailfoto van het kunstwerk

J.J. Boumanschool
Als er dan ook nog een groep leerlingen van de J.J. Boumanschool uit Dokkum is, die een complete ruimte zwart schildert, diep zwart, is dat behoorlijk vervreemdend. Plaats de roeken in een zwarte ruimte en het krijgt iets unheimisch: je herkent het wel, je kan het alleen moeilijk plaatsen. Plaats de roeken niet afzonderlijk in deze ruimte maar bij elkaar, dat is het sterkst.

Ondanks de negatieve lading die de roeken met zich meebrengen, is het een eer dat ze hier in Noordelijk Oostergo rondhangen. In deze unheimische ruimte tussen een sluier van gaas…