In de Rubriek “Wite Kninen” stelt het collectief “Wite Kninen” zich voor en bespreken we een aantal onderwerpen geïnspireerd op de karakteristieken van noordelijk Oostergo. Oostergo was een van de drie streken waarin de huidige provincie Fryslân in vroegere tijd werd ingedeeld. De Wite Kninen zoeken in het kader van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 de samenwerking met verschillende groepen uit de samenleving. Deze verbinding die zij zoeken met De Mienskip is binnenkort te bewonderen tijdens een grote kunsthappening. Deze week bespreken we “De Bolwerken”.

Kunstwerk gemaakt door Trees de Vries


Stadskern van Dokkum
De binnenstad van Dokkum heeft de vorm van een zeshoek en wordt omsloten door de Bolwerken. Deze 5,5 meter hoge wallen zijn nooit nodig geweest om een aanval af te slaan, vandaar dat de Bolwerken er nog exact zo bijliggen als ze in de 16e eeuw zijn aangelegd. Als een van de eerste plaatsen in Nederland heeft Dokkum daarom in 1974 een ‘beschermd stadsgezicht’ gekregen waardoor binnen de stadswallen veel karakteristieken bewaard zijn gebleven.

Meidenklokje
Naast de bescherming van de stad hadden de Bolwerken en de bijbehorende stadspoorten vroeger ook een andere functie: een waarschuwingsfunctie. Iedere avond om tien voor tien werden de Dokkumers (met name de Dokkumse meisjes/maagden die zich nog buiten de stad bevonden) gewaarschuwd door de klokken dat de stadspoorten om tien uur dichtgingen. Nog steeds luidt het “meidenklokje”, zoals de klok van de Grote Kerk op de Markt ook wel genoemd wordt, iedere avond vlak voor tienen.

Dit “oude” verhaal wordt uitgebeeld in een monumentaal kunstwerk wat binnenkort te zien is in een grote expositiehal.


Foto: detailfoto van een onderdeel van het kunstwerk

Stichting BolwerkNoord
Een van de stichtingen die zijn naam aan deze eeuwenoude wallen heeft verbonden is Stichting BolwerkNoord. Deze stichting is gevestigd in het gebouw aan de Oranjewal: Het Bolwerk. Hier is een laagdrempelige ontmoetingsplek met ruimte voor creatievelingen, muzikanten en biljarters. Een plek waar cultuur, maatschappelijke activiteiten in de ruimste zin van het woord voor iedere inwoner van Dokkum kan plaatsvinden.

Beroepen
Ook een onderdeel van de verbinding van de Wite Kninen met De Mienskip is de expositie van de cursisten van BolwerkNoord. Zij verdiepten zich in beroepen en functies die “horen” bij noordelijk Oostergo. Beroepen die dichtbij de mensen staan gezien vanuit hun eigen positie. Beroepen of functies die zijzelf of hun kinderen uitoefenen of die ze om zich heen zien. Daarbij hoef je niet alleen aan boeren heb denken, het varieert van lasser tot kapster: “men at work!”

Laat de ‘kunstenaar’ vrij in materiaal, formaat en eigen stijl of handschrift en je krijgt een totaalbeeld van binnen én buiten de Bolwerken!

Kunstwerk gemaakt door Hinke van Loon

Deel dit bericht: