Het was een dag vol met overleg, discussie en medische termen. In het Dockinga College aan de Woudweg in Dokkum werd zaterdag de hele dag de Sionsberg gehouden. Lokalen werden omgetoverd tot ruimtes waarin brainstorms plaatsvonden en waarin zo’n 300 aanwezigen met elkaar over de toekomst van de Sionsberg spraken. Er werd een gedragen plan gepresenteerd aan het eind van de dag, waarin het er voor een Dokkumer ziekenhuis rooskleurig uitziet. De bal ligt bij zorgverzekeraar De Friesland, die het grootste deel van de zorg zal moeten inkopen en bij de nieuwe eigenaren.

In de week voorafgaande ging het bestuurlijke spel rondom de Sionsberg gewoon verder. De rechtbank in Leeuwarden sprak afgelopen woensdag het faillissement uit van de Stichting Vastgoed Pasana, die vooralsnog buiten schot bleef. Dat komt door een leaseovereenkomst die Pasana in 2011 is aangegaan ten behoeve van een nieuwe MRI-scanner voor ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Vanwege de voortijdige beëindiging van de leaseovereenkomst eist ABN Amro Lease met onmiddellijke ingang ruim 1,2 miljoen euro van Pasana alsmede de MRI-scanner met een aanschafwaarde van ruim 731 duizend euro. Begonnen met een schuld van zeven ton; eindigt de Sionsberg ondanks de afbetalingen met een bedrag van meer dan twee miljoen euro aan schulden aan bank ABN Amro.

De schuldeisers zullen hun bijdragen nu zo snel mogelijk via het vastgoed proberen te verzilveren. De grootste hiervan is de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) die een bedrag van circa 26 miljoen euro heeft uitstaan bij het failliete Pasana. Ziekenhuis Nij Smellinghe eist ruim 14 miljoen euro terug. De Rabobank en ING Bank hebben elk rond de 3 miljoen euro tegoed. Het totale vastgoed van Pasana staat voor zo’n 40 miljoen euro in de boeken, maar de marktwaarde is naar verwachting stukken lager. De doorstartende partijen worden dan wel niet de schuld opgezadeld, maar zullen hoe dan ook door het huren van vastgoed bijdragen aan het afbetalen van de schuld. Er stond in eerste instantie een persconferentie gepland op 19 januari, maar die is uitgesteld. 

De uitkomsten van de Sionsbergdag waren ambitieus. Zo kan er, nadat de contracten getekend zijn, direct gestart worden met: cardiologie, neurologie, longgeneeskunde. dermatologie, röntgen, laboratorium, functielab en een acute zorg van 08.00 tot 19.00 uur. De wens is om de acute zorg op termijn naar een 24 uurs opvang te brengen. Naast de genoemde specialismen moeten binnen twee weken contracten worden getekend zodat ook patiënten voor de interne chirurgie, urologie, orthopedie, kaakchirurgie, KNO, plastische chirurgie, gynaecologie, kindergeneeskunde en oogheelkunde weer geholpen kunnen worden in Dokkum. Ook kan er snel gestart worden met short stay en dagchirurgie. Een en ander is afhankelijk van zorgverzekeraar De Friesland en de nieuwe kopers. Zij zullen niet alleen alle nieuwe specialismen aan moeten gaan bieden, maar ook weer in moeten kopen.