Op zo’n 40 locaties in Groningen, Drenthe en Friesland gaan de speciale danslessen van Dans op Recept weer beginnen vanaf 4 september 2023. In Dokkum zijn de danslessen elke vrijdag van 13.00 tot 14.00 uur op de Waadwente. De danslessen zijn bedoeld voor mensen met parkinson, niet-aangeboren hersenletsel, chronische pijn, MS en dementie. “Er zijn weinig partijen die dit soort danslessen ontwikkelen en dat maakt het voor mensen die meedoen leuk. Je bent hierdoor onder lotgenoten,” aldus Marlien Seinstra (bedenker, dansdocent en directeur van stichting Dans op Recept).

Het effect van Dans op Recept
De danslessen die worden georganiseerd zorgen voor een verminderd effect op symptomen van parkinson en verbeteren de kwaliteit van leven voor mensen met dit ziektebeeld, blijkt uit onderzoek van Revalidatie Friesland. Daarnaast verkrijgen ze ook meer zelfvertrouwen “Als dansdocent zie ik dat ook terug, mensen verlaten positief de dansles,” vertelt Marlien enthousiast. “Deelnemers raken ontspannen, vrolijk en zijn fitter in hun lijf. Maar ook het stukje zelfvertrouwen zie ik terug. Iemand met chronische pijn gaat minder vertrouwen op zijn lijf omdat het altijd een signaal van pijn afgeeft. Tijdens de lessen laten we zien dat er meer mogelijk is waardoor het zelfvertrouwen in je lichaam groeit.”

Er is geen danservaring voor nodig
De danslessen van Dans op Recept worden gegeven door professionele dansdocenten en zijn laagdrempelig zodat iedereen eraan mee kan doen. Tijdens Dans op Recept ga je bewegen op muziek vanuit dagelijkse handelingen. Je traint je conditie, lenigheid maar ook je creativiteit. “Er is geen danservaring voor nodig. Of je nou een rollator hebt of in een rolstoel zit, je bent van harte welkom.”

Dans op Recept in Dokkum
Op locatie de Waadwente van ouderenzorgorganisatie ZuidOostZorg organiseert Trijntje de Vries de danslessen. Ze geeft vrijdag les van 13.00 tot 14.00 uur aan een gemixte groep mensen met parkinson, niet-aangeboren hersenletsel of chronische pijn. Er wordt ook een tweede les georganiseerd voor de bewoners van de Waadwente en omwonenden. Deze les vindt plaats op vrijdag van 14.30 tot 15.30. Beide lessen op vrijdagmiddag gaan het hele jaar door. Ook zorgverleners en mantelzorgers kunnen de lessen van Dans op Recept volgen.

Foto: Dans op Recept