Containerwisseloperatie
In Dokkum is momenteel de containerwisseloperatie van de gemeente Noardeast-Fryslân in volle gang. Vanaf eind augustus is DVL Milieuservice samen met de gemeente gestart met het vervangen van de containers. Vrijdag 22 oktober is de actie afgerond. Alle huishoudens in de stad zijn dan voorzien van twee nieuwe containers en alle oude containers worden opgehaald en gerecycled. De containers zijn onder andere nodig vanwege de aanschaf van nieuwe containerauto’s. De nieuwe inzamelvoertuigen pakken de containers op een andere manier op en kunnen de oude containers daardoor niet meer legen.

1,5 miljoen euro
Hoewel het in de communicatie van de gemeente lijkt alsof alle huishoudens de containers krijgen, is de containerwisseloperatie een miljoenenproject. Het vervangen van de containers kost ongeveer 1,5 miljoen euro en betalen de inwoners van Dokkum en omstreken zelf vanuit de jaarlijkse afvalstoffenheffing. De containers hebben beide een opnamekraag en een chip. De chip is gekoppeld aan een adres en is volgens de gemeente nodig voor het beheer van de containers. Op deze manier krijgt de gemeente naar eigen zeggen beter inzicht welke containers bij welke woning horen.


Grotere groene, geen blauwe
In voormalig Kollumerland c.a. wordt gewerkt met blauwe papiercontainers. In voormalig Ferwerderadiel, Dongeradeel en in Dantumadiel wordt dit gedaan met verenigingen. In Dokkum is op dit moment geen wijziging in de manier van inzamelen van oud papier, maar de discussie hierover is inmiddels wel in volle gang. De enige wijziging die nu is doorgevoerd is dat er een grotere groene container is geleverd. Deze heeft nu, net als de grijze container, een inhoud 240 liter.