Bloemenstudio Hanaten
Vanaf woensdag 14 april is Bloemenstudio Hanaten op de Keppelstraat in Dokkum open. “Met een heel groot assortiment, ultiem verse bloemen en een groen label, is Hanaten een prachtige toevoeging voor Dokkum”, zegt Klaas Dijkstra, eigenaar van Hanaten.

Van Tokio naar Dokkum
De naam Hanaten – wat Japans is voor bloemenwinkel – valt niet zomaar uit de lucht: dertien jaar lang werkte Klaas in Tokio voor een groot bedrijf waar hij voor luxe winkels de bloemenpresentaties verzorgde. “Na de grote aardbeving in Japan ben ik teruggegaan naar Nederland en kwam ik bij de Internationale Bloemenschool in Aalsmeer terecht. Hiervoor reisde ik de hele wereld over om lessen en advies te geven of bloemendemonstraties te verzorgen. Een prachtige tijd!” Precies op het moment dat Klaas besloot dat het reizen wel wat minder mocht, ontmoette hij de familie Boonstra uit Dokkum.


Eigen bloemenwinkel
“Zij volgden de bloemenopleiding in Aalsmeer en ik raakte met ze aan de praat. Ik besloot naar Dokkum te verhuizen en heb ze geholpen Boonstra Bloemen op de kaart te zetten. Afgelopen december ben ik daar gestopt, de drive was eruit”, vertelt Klaas. Precies op het moment dat hij zich ook elders in het land oriënteerde, werd hij benaderd door de nieuwe eigenaar van het pand aan de Keppelstraat (waar voorheen Anemoon Bloemen gevestigd was): “Is dit niet wat voor jou?”. Klaas dacht erover na en besloot er, met 35 jaar aan kennis, voor te gaan.

Eerlijke bloemen
“Zo’n pand, met deze uitstraling. Zo’n locatie, dat is toch fantastisch?!”, aldus de enthousiaste Klaas die momenteel druk is met de inrichting van de winkel. Ook zijn de eerste objecten al door Klaas gemaakt om de sfeer van zijn bloemenstudio te laten zien. “Ik zit in het midden-hoog segment, laagdrempelig – vandaar dat ik voor lichte kleuren gekozen heb -, stoere kasten met een natuurlijke look en prachtig aardewerk. Maar het belangrijkste vind ik het groene label: eerlijke bloemen en afvalscheiding. Vijf dagen per week worden ’s morgens tussen vier en zes uur verse bloemen aangeleverd en wordt het (gescheiden) afval gelijk mee teruggenomen. Ontzettend goed voor het milieu én ik kan dus snel leveren naar de wensen van de klant.”

Tevreden klantenkring
Hanaten is aangesloten bij FloraNL, een landelijk netwerk van duurzaam gecertificeerde bloemisten waar bloemen besteld kunnen worden via lokale vakbloemisten. “Het is voornamelijk bedrijfsgericht om het ondernemers zo gemakkelijk mogelijk te maken bloemen te bestellen. Een mooie samenwerking die goed aansluit bij mijn assortiment.” Klaas is bijna klaar voor de opening halverwege april: “Ik kijk uit naar een succesvolle en leuke bloemenwinkel met een gezellige en tevreden klantenkring!”

Bloemenstudio Hanaten is vanaf 14 april op dinsdag t/m vrijdag van 9.00-18.00u en op zaterdag van 9.00-17.00u geopend.