Ben jij ook altijd zo benieuwd wat voor interieur er schuilt achter de voordeur van dat prachtige, oude pand in de binnenstad, dat ene karakteristieke huis op de bolwerken of die moderne nieuwbouwwoning buiten het centrum? Vanaf nu neemt In-Dokkum elke maand een kijkje in de mooiste huizen met de meest verrassende interieurs. En voor de mooiste huizen maakt zelfs In-Dokkum wel eens een uitzondering: deze keer waren we niet op bezoek in Dokkum, maar bij Fokje in Damwâld!

Bewoner: Fokje, samen met Gert, zoon Soan en tweelingzoon en -dochter Kjelt en Famke
Waar: Damwâld
Soort huis: twee-onder-één-kap
Gebouwd in: 2011-2013
Bewoner sinds: 2013
Laatst veranderd in huis: de slaapkamer, een samenwerking via Instagram
Instagram: By ús thus | @by_us_thus


Waarom ben je op dit huis gevallen?
De bouwstijl, de grootte van de kavel en de plek waar het huis werd gebouwd viel bij ons beide erg in de smaak!

Wat maakt dat het hier zo fijn wonen is?
Wij wonen aan het eind van een doodlopende straat, voor auto’s dan. Er komen wel veel fietsers en wandelaars langs. Daarnaast woont er niet direct iemand tegenover ons en achter ons grenst een grote tuin van een woonboerderij. En we hebben een diepe tuin. Het wonen voelt hier dus heerlijk vrij, terwijl het een twee-onder-één-kapwoning in een nieuwbouwwijk is.

Hoe zou jij je interieurstijl omschrijven?
Ik denk dat de Scandinavische stijl het meest dichtbij komt qua kleuren, rust en materialen. En dan met wat industriële elementen, zoals bijvoorbeeld de betonnen tv-meubel, het aanrechtblad en de stalen deuren.

Waar ben je het meest trots op in huis?
De basis die we toen gelegd hebben, om van daaruit de rest in te richten. De vloer, keuken en badkamer doe je één keer goed. Hier zijn we dan ook nog steeds erg blij mee! Al is het soms wel lastig omdat je steeds de nieuwe trends voorbij ziet komen, zoals bijvoorbeeld een vissengraat houten vloer of zo’n mooie zwarte keuken. Maar die trends zijn over een paar jaar ook weer voorbij en dan zijn wij nog steeds blij met onze standaard eikenhouten vloer, betonnen aanrechtblad en de betonstuc muren in de badkamer 😉

Wat is je favoriete plek in of rondom het huis?
De woonkamer, als die tenminste helemaal opgeruimd is en ik even rustig kan zitten. Dit moment is er alleen zelden, want met drie kleine kinderen ligt er altijd wel speelgoed en even rustig zitten is er niet bij. Op mijn vrije dagen probeer ik in de woonkamer ’s ochtends een bakje cappuccino te drinken en later op de avond na het huishouden probeer ik daar nog even mijn rustmoment te pakken. Lekker even met een kleedje op de bank tv kijken en even de socials checken op de mobiel.

Wat is je favoriete woonitem in huis?
Dat is onze stalen tussenwand. Deze prachtige stalen deuren zijn dik twee jaar geleden door Jodocus RVS uit Dokkum geplaatst. Deze deelt een grote ruimte mooi in tweeën; daar wordt de woonkamer wat knusser van én het staat natuurlijk prachtig!

Waar ben je minder tevreden over of wat zou je nog graag willen veranderen?
De eethoek! De tafel is vijftien jaar oud en de stoelen heb ik ooit tweedehands op de kop getikt als tussenoplossing, omdat ik toen geen geschikte stoelen kon vinden. Ik wil dit heel graag nieuw en dit staat ook bovenaan op mijn lijstje. Alleen willen we misschien gaan uitbouwen en dan wil ik eerst wachten op wat voor vloer we dan krijgen, zodat ik de eettafel en -stoelen hier op kan afstemmen. Ik kan niet wachten!

Heb je nog bijzondere woonwensen?
Ja, ik wil heel graag een uitbouw! We zijn ons hier nu voor aan het oriënteren. De keuken wordt dan uitgebouwd, zodat we meer opbergruimte kunnen creëren en een mooie ruimte voor onze eethoek krijgen. Dit mis ik nu. Helemaal nu we met zijn vijven zijn vind ik de eethoek een gepropt hoekje. Laat staan als de kinderen straks groter worden en wanneer er vriendjes en vriendinnetjes mee komen. Lijkt me zo gezellig; een grote ruime eettafel waar iedereen met gemak omheen kan zitten.
Daarnaast wonen wij hier alweer bijna 10 jaar, dus het is tijd om de boel weer wat op te frissen. Ik wil graag de wanden beneden aanpakken en wat meer ‘kleur’ op de muur. Iets meer de taupe kleur, die we nu ook al een gedeelte op de lange wand hebben, doortrekken. En achter de bank misschien nog wat een donkerdere natuurlijke kleur. Maar ook bijvoorbeeld tegeltjes op de wand in de keuken vind ik erg leuk!

Waar haal jij je wooninspiratie vandaan?
Het meeste haal ik van Instagram. Soms van woonprogramma’s op tv, Pinterest of bladen als VTwonen en inspiratiefolders van woonwinkels.

Wat zijn je favoriete woonmerken?
HK-living en VTwonen vind ik mooi. Voor de rest heb ik niet echt favoriete merken, maar haal ik de woonspullen bijvoorbeeld bij de Karwei, Kwantum, Jysk en H&M Home.

Wat is jouw favoriete interieurwinkel/woonadresje in Dokkum?
1622 is een prachtige winkel. De Bonte Hont is met hun nieuwe concept ook een hele mooie interieurwinkel geworden. En ik wil nog steeds een keer langs de showroom Drent & Van Dijk.