Ben jij ook altijd zo benieuwd wat voor interieur er schuilt achter de voordeur van dat prachtige, oude pand in de binnenstad, dat ene karakteristieke huis op de bolwerken of die moderne nieuwbouwwoning buiten het centrum? Vanaf nu neemt In-Dokkum elke maand een kijkje in de mooiste huizen met de meest verrassende interieurs. Laat je inspireren In-Dokkum! Deze keer waren we op bezoek bij Yomanda Dijkstra in de binnenstad van Dokkum.

Bewoner: Yomanda en Steven
Waar: Steenhouwerssteeg Dokkum
Soort huis: Vrijstaand oud huis in de binnenstad
Gebouwd in: 1900
Bewoner sinds: Steven sinds 2016 en Yomanda sinds 2020
Laatst veranderd in huis: van peuterkamer naar kinderkamer.
Instagram: x


Waarom ben je op dit huis gevallen?
Het huis is heel karakteristiek met mooie ramen, een balkenplafond en het heeft een heel ruime woonkamer voor een huis in de binnenstad. Als je voor dit huis langs loopt, heb je niet het idee dat het nog zo ruim is.

Wat maakt dat het hier zo fijn wonen is?
Zoals gezegd wonen we midden in de binnenstad, maar in een straat tussen de dijk en het bolwerk in. Hierdoor is het bij ons in de straat lekker rustig, maar hebben we alle gemakken op loopafstand. Ook hebben we voor binnenstad begrippen best nog wel een leuk stukje grond om huis heen waar we zomers alles kunnen doen: relaxen, eten en tuinieren.

Hoe zou jij je interieurstijl omschrijven?
Ik noem het zelf Botanical Boho. Veel groen, planten, natuurtinten en dessins. Ik houd van kleur en van warmte, van de mix oud en nieuw en houd van personalisatie in het interieur. De gitaren van mijn vriend bijvoorbeeld zijn gewoon een interieurstuk geworden.

Waar ben je het meest trots op in huis?
We hebben in 2021 de keuken vernieuwd en het is echt een fijne plek geworden. Onze opberg- en werkmogelijkheden in de keuken zijn door de verbouwing verdubbeld. Ook het gebruik van kleur in huis heeft zoveel verschil gemaakt in sfeer t.o.v de witte muren die het eerst waren. Het is nu echt gezellig in huis.

Wat is je favoriete plek in of rondom het huis?
Mijn favoriete plek is toch wel de tuin! Ik heb dit jaar de tuin aangepakt en o.a een border aangelegd, een muistuinbak gemaakt en een tuinkast geplaatst. Hierdoor groeit en bloeit het volop en kan ik heerlijk hobbyen.

Wat is je favoriete woonitem in huis?
Dat is het hkliving wandkleed bij de eettafel nog steeds. Ik heb dit al heel wat jaren, het heeft ook al in drie woningen gehangen en ik ben er nog steeds niet op uitgekeken! Ik denk dat ik het net zo lang houd totdat het vintage is.

Waar ben je minder tevreden over of wat zou je nog graag willen veranderen?
We willen heel graag nog een nieuwe bank. Deze is al twaalf jaar oud maar eigenlijk nog steeds te goed om weg te doen. Het liefst wilde ik een suedelook bank maar door onze twee honden is dat niet te doen. We zijn er ook samen nog steeds niet over uit, dus totdat we tegen onze droombank aanlopen blijft deze nog even staan.

Heb je nog bijzondere woonwensen?
Ik ben super organisatorisch en wil het liefst alles netjes, geordend en weggestopt hebben. We hebben in huis eigenlijk geen enkele opbergruimte (luiken, zolder of inbouwkasten o.i.d.). Wel zijn hier mogelijkheden voor in huis dus dat wil ik volgend jaar verder aanpakken. We hebben dit jaar al zelf een kast op maat gemaakt in de hal.

Waar haal jij je wooninspiratie vandaan?
Voornamelijk via Pinterest en Instagram. Tips zijn @_finntage en @bintihome

Wat zijn je favoriete woonmerken?
Hk living en H&M home voor servies en accessoires, Hema voor textiel em its about roMi voor lampen. Verder ga ik geregeld naar kringloopwinkels en uiteraard naar de Intratuin en de Florahoek.

Wat is jouw favoriete interieurwinkel/woonadresje in Dokkum?
In Dokkum is dat toch wel 1622 voor servies en leuke accessoires. Ook ga ik geregeld even bij de Karwei, Kwantum en Leenbakker naar binnen.