Al een aantal weken wordt er hard geklust in het voormalige Adfunture Park aan de Hogedijken, sinds vorige week wordt het steeds meer zichtbaar dat hier binnenkort een grote brouwerij geopend wordt. Het pand ondergaat een volledige metamorfose en deze week werden de ketels vanuit Duitsland geleverd.

Kâld Kletske in Bierbrouwerij Dockum
De droom van wijlen bierbrouwer Sytze Hoogstins om een eigen bierbrouwerij te beginnen, komt deze zomer uit op de Hogedijken. Vanaf juli zal hier, in Bierbrouwerij Dockum, het eerste bier gebrouwen worden. Wat begon met een hobby van een biertje brouwen is inmiddels uitgegroeid tot het biermerk Kâld Kletske met zeven verschillende soorten bier. Bij een sterk groeiend biermerk hoort een bierbrouwerij en daar wordt momenteel druk aan gebouwd.

Verbouwing van klimpark naar bierbrouwerij
Deze weken wordt steeds meer zichtbaar dat hier een grote bierbrouwerij komt. Terwijl de werknemers van Bouwgroep Dijkstra Draisma bezig zijn met het leggen van de vloer van het restaurant of met het dakterras boven het restaurant, vertelt bierbrouwer Tim Cuperus de chauffeurs van de Duitse vrachtwagens waar de grote ketels geplaatst moeten worden. Met man en macht wordt er gewerkt om volgende maand de eerste liters bier te kunnen brouwen.

Brouwinstallatie Schulz uit Bamberg
De afgelopen periode hebben de eigenaren van deze nieuwe brouwerij en bierbrouwer Tim Cuperus uitvoerig onderzoek gedaan naar een geschikte brouwinstallatie. Uiteindelijk werd gekozen voor een installatie van Kaspar Schulz uit Bamberg, dé leverancier voor bierbrouwers. Vorige week werden de vier grote roestvrijstalen gisttanken en de koperen brouwinstallatie met vrachtwagens naar Dokkum vervoerd. Het complete brouwproces is straks voor bezoekers te volgen doordat de ketels achter een glazen wand geplaatst worden.

Brouwen, proeven en genieten
Na opening van Bierbrouwerij Dockum kan er gemakkelijk 50.000 liter per jaar gebrouwen worden van de bekende biertjes van Kâld Kletske. Maar ook is het mogelijk om hier een geheel eigen biertje te brouwen, van een bierproeverij te genieten of een hapje te eten in het bijbehorende restaurant. De eigenaren van de brouwerij zitten nog volop ideeën voor de toekomst, daar is dit pand uitermate geschikt voor.