Een doorstart voor ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum lijkt steeds reëler. Dat bevestigen de curatoren die het faillissement behandelen zelf nu ook. Hans Silvius en Matthijs Sturms – die het faillissement van zorggroep Pasana behandelen – willen op 2 of uiterlijk 5 januari een definitieve keuze maken over een doorstart van ziekenhuis De Sionsberg. “We willen geen avonturiers. Partijen moeten de nodige ervaring hebben in het aanbieden van zorg”, aldus Silvius. Wie de twee partijen zijn willen ze niet zeggen.

Focus op medische zorg voor ouderen
Er hadden zich bij de curatoren tien kandidaten gemeld, die interesse hebben getoond om in de Sionsberg een doorstart te maken. Inmiddels hebben de curatoren die lijst ingekort tot twee kandidaten. “Dit zijn beiden gerenommeerde kandidaten, die bekend zijn met de exploitatie van gezondheidscentra. Beide kandidaten hebben nu de gelegenheid hun plannen nader uit te werken”, aldus de curatoren in een persbericht. “Beide plannen bieden een reëel perspectief voor een doorstart”, licht Silvius toe. Vanwege de vergrijzing van Noord Oost Friesland hebben beide kandidaten hun focus op medische zorg voor ouderen. In beide plannen wordt uitgegaan van een nauwe samenwerking met de lokale huisartsen en samenwerking met het verpleeghuis. “Alleen anderhalvelijnszorg is niet genoeg”, aldus Silvius. Het lijkt erop dat huisartsen vooral veel meer moeten gaan doen en dat er minder naar het ziekenhuis wordt doorverwezen.

Op 12 januari definitieve overdracht
Vanaf de faillissementsdatum, 28 november 2014, hebben de curatoren in het faillissement van Zorggroep Pasana het Ziekenhuis de Sionsberg te Dokkum in afgeslankte vorm open gehouden. De dienstverlening is beperkt tot poliklinische spreekuren. Curatoren zullen de exploitatie van de Sionsberg op 12 januari 2015 beëindigen. Zoals het er nu naar uitziet is er een redelijke kans dat er voor die datum al een doorstart kan plaatsvinden. De curatoren komen aanstaande dinsdag met een eerste faillissementsverslag naar aanleiding van de ondergang van zorggroep Pasana. Dan komen details over de hoogte van de schuldenlast mogelijk ook naar buiten. “Voor datgene dat verkocht wordt willen we een goede prijs hebben”, aldus Silvius. Toch is niet het hoogste bod leidend bij de verkoop van het ziekenhuis zeggen de curatoren.

Beide partijen in gesprek met medische staf
De beide – nog onbekende – partijen zijn alle twee in gesprek met de medische staf. Dat bevestigt stafvoorzitter Jan Leendert Brouwer. Curator Silvius: “ze liften mooi mee in de plannen die de beide partijen hebben”. Zelf zit de medische staf niet aan de onderhandelingstafel. “We zijn artsen, geen economen”, aldus Brouwer. “Beide plannen kunnen de continuïteit van zorg garanderen en dat is goed nieuws”, aldus Brouwer. Het plan van de artsen kan op veel draagvlak van de bevolking rekenen, maar met dit specifieke plan is dus geen bieding gedaan. Het is goed mogelijk dat een externe partij namens de artsen bij de curator aan tafel zit.

Zorgverzekeraar De Friesland blijft hoofdrol spelen bij acute zorg
Er blijft nog steeds een hoofdrol voor zorgverzekeraar De Friesland als het gaat om de acute zorg. Dat bevestigt ook de curator. Voor acute zorg die 24 uur per dag, 7 dagen per week open kan zijn, is ongeveer een tot anderhalf miljoen euro per jaar nodig van de zorgverzekeraar. Op dit moment wil de zorgverzekeraar die voor een doorstartend ziekenhuis niet betalen. De medische staf kan die zorg zelf niet betalen, maar wil de acute zorg in Dokkum wel behouden. “Acute zorg is wat ons betreft noodzakelijke zorg”, aldus Brouwer. Omdat De Friesland de duidelijkheid niet wil bieden, zijn inmiddels meer dan duizend mensen overgestapt van zorgverzekeraar De Friesland naar andere partijen.

Sionsbergdag op 17 januari
Inwoners en zorgverleners in Noordoost-Friesland kunnen zaterdag 17 januari aanstaande nog hun inbreng geven over het ‘herontwerp’ van De Sionsberg. Zorgbelang Fryslân heeft de eerste stappen gezet om zo veel mogelijk mensen bij de planvorming te betrekken. De komende weken worden overal in Noordoost-Friesland gesprekken gevoerd met de inwoners over het plan. In de eerste week van januari zijn er vrije inloopavonden voor iedereen die mee wil denken over de zorg in de regio. Op zaterdag 17 januari wordt het definitieve plan door groepen inwoners en zorgprofessionals opgesteld en aan de gemeenten en zorgverzekeraar aangeboden. De plannen worden door de curator in ieder geval niet meegenomen, die trekt zich vanaf 12 januari aanstaande terug wanneer een doorstart succesvol is.

Eerdere berichten over het faillisement van De Sionsberg:
Sionsberg: curator neemt eerste harde besluiten
Saamhorige manifestatie; curator zet deuren Sionsberg open
Draagvlak plannen medische staf neemt provinciale vormen aan
Sionsberg: Hoefsmit is medische staf voor met faillissement
Kort geding en vlaggen halfstok om Sionsberg
Volop acties voor ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum
Persconferentie Sionsberg: ‘bestuur vraagt zelf faillissement aan’ (Achtergrond)
Ondernemers over Sionsberg: ‘minimaal Harlingen-plus variant’
Bestuurlijk spel om ziekenhuis De Sionsberg in cruciale fase (Achtergrond)