Wanneer:
27 mei 2023 – 28 mei 2023 hele dag
2023-05-27T00:00:00+02:00
2023-05-29T00:00:00+02:00
Waar:
St. Catherinakerk, Aalsum

TWEE PASSIES, ÉÉN CANTATE:
UNIEK MUZIKAAL THEATERPROJECT IN NOORDOOST-FRIESLAND:
DE HEILIGE TRIVERSTITEIT!

Dokkum, Aalsum en Wetsens vormen samen één kerkelijke gemeente waar drie heiligen onlosmakelijk mee verbonden zijn: St. Bonifatius in Dokkum, St. Catharina in Aalsum en St. Vitus in Wetsens. Drie heiligenverhalen gaan hand in hand met een boeiende Friese geschiedenis in deze Friese plaatsen. Stichting Promovocaal Concerten maakte van elk daarvan een verklanking en verbeelding.

Componist en dirigent Anne E. de Bruijn schreef de afgelopen jaren de muziek en ook de teksten, o.a. met Ina Sijtsma en Joanneke Romkema. Zo ontstond langzaam maar zeker ‘De heilige TRIversiteit’: een muzikale en theatrale combinatie met tekst en uitleg over het leven en sterven van de drie heiligen en de symboliek en verbinding daarvan met nog veel oudere (oer)verhalen: de Friese historie in de Friese plaatsen of kerkjes waar die plaatsvonden. Verhalen over toen die ons nu nog kunnen raken, inspireren en verrassen. Verhalen die het verdienen (door)verteld te worden. In mei en juni 2023 wordt ‘De Heilige TRIversiteit nu een feit met musici, zangers en vrijwilligers uit de regio Noordoost-Friesland.

Op 12 t/m 14 mei speelt om 20.00 uur (zondag ook om 14.00 uur) in de Sint Vituskerk in Wetsens de Sint Vitus Passie over de jonge heilige Sint Vitus en het waargebeurde verhaal van het instorten van de kerktoren tijdens een preek over de Bijbelse krachtpatser Simson. Deze Sint Vitus Passie was 7 maal uitverkocht in het Europees culturele jaar 2018 als onderdeel van ‘Under de toer’ en is nu na 5 jaar terug!

Op 27 en 28 mei, in het Pinksterweekend, speelt om 20.00 uur de recent geschreven Catharina Cantate in de Sint Catharinakerk in Aalsum over het leven van de heilige Sint Catharina en de Friese oergodin Fostare, waaraan een prehistorisch tempeltje gewijd was, daar waar nu het huidige kerkje staat. Wat verbindt deze vrouwen met elkaar?
Op 9, 10 en 11 juni speelt om 20.00 uur in de Grote kerk in Dokkum de Bonifatius Passie over het leven en sterven van de heilige Bonifatius, bezien en bezongen door zijn geliefde nicht Lioba, met wie hij een levendige briefwisseling onderhield. De Bonifatius Passie zag in het jaar 2004 in de Grote kerk in Dokkum het levenslicht, 1250 jaar nadat Bonifatius bij Dokkum zijn dood vond, en beleeft na 19 jaar een reprise.

De organisatie hoopt dat zoveel mogelijk bezoekers de bijzondere, unieke en mooie Friese cultuurhistorie zullen blijven doorvertellen. Dankzij subsidie zijn de kaarten voor de voorstellingen van de ‘De Heilige TRIversiteit’ slechts 10 euro per stuk via de website.

Elk project is uniek in klank, spel en beleving en afzonderlijk te bezoeken, maar een bezoek aan alle drie zal een onvergetelijke, muzikale en Fries- culturele geschiedenis ervaring zijn om nooit meer te vergeten!