Wanneer:
7 oktober 2023 hele dag
2023-10-07T00:00:00+02:00
2023-10-08T00:00:00+02:00
Waar:
binnenstad Dokkum


Op zaterdag 7 oktober organiseert de stichting Monumentenbehoud Noardeast Fryslân een Alternatieve Open Monumentendag. Bijna alle monumentale kerken/ kerktorens en molens zijn dan geopend voor het publiek en in veel kerken zijn rondleidingen. In Dokkum vinden lezingen en muziek- of theateruitvoeringen plaats.

Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur zijn lezingen in de Grote Kerk op de Markt, in het Stadhuis aan De Zijl en in molen Zeldenrust op het Baantjebolwerk. In de Grote Kerk vertelt dendrochronologisch onderzoeker Paul Borghaerts over zijn onderzoek naar het hout waarmee de kapconstructie van de Dokkumer kerk werd gebouwd, in het Stadhuis vertelt oud-directeur van Paleis het Loo Johan de Haan het verhaal van de huiselijke Vroedschapzaal en in molen Zeldenrust spreekt directeur van De Hollandsche Molen Nicole Bakker over 100 jaar molenbehoud. Bij Museum Dokkum is (gratis / later voor € 1,50) een routefolder verkrijgbaar langs alle panden in de Dokkumer binnenstad die met behulp van SOM-gelden werden voorzien van een historische naam.

Organist en beiaardier Auke de Boer bespeelt tussendoor het orgel in de Grote Kerk of het carillon van het Stadhuis en bij de drie monumenten waar lezingen zijn, kunt u verrast worden door theaterspel van de toneelgroep van Ruth Hanemaaier. Voor de kinderen zijn er knutselwerkjes en doe-boekjes verkrijgbaar bij de molens en in de kerken. Kortom genoeg te doen en te beleven om met het hele gezin langs alle ‘pratende’ monumenten in uw gemeente te gaan!

Gratis routekaart
Voor deze feestelijke, alternatieve Open Monumentendag is een prachtige routekaart samengesteld met de locaties van alle 28 kerktorens/ kerken (op het Vituskerkje in Wetsens na) en 7 windmolens die geopend zijn. Op deze kaart is ook aangegeven welke kerken alleen ’s middags te bezoeken zijn. Deze routekaart is gratis af te halen bij Museum Dokkum of op 7 oktober bij alle geopende monumenten verkrijgbaar. Een digitale versie is te downloaden op de website van de stichting, waar u tevens stichtingsnieuws en -info kunt volgen, lesbrieven kunt downloaden of contact met het bestuur kunt opnemen: www.monumentenbehoudnef.nl.