In de Rubriek “Wite Kninen” stelt het collectief “Wite Kninen” zich voor en bespreken we een aantal onderwerpen geïnspireerd op de karakteristieken van noordelijk Oostergo. Oostergo was een van de drie streken waarin de huidige provincie Fryslân in vroegere tijd werd ingedeeld. De Wite Kninen zoeken in het kader van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 de samenwerking met verschillende groepen uit de samenleving. Deze verbinding die zij zoeken met De Mienskip is binnenkort te bewonderen tijdens een grote kunsthappening. Deze week bespreken we “Het Leugenbankje”.

Leugenbankje
Wanneer je het centrum van Dokkum aan de zuidkant binnenkomt zie je aan de linkerkant van de Woudpoortbrug “Het Leugenbankje”. Tegenwoordig meer een hangplek voor de jeugd, maar leugenbanken zijn een eeuwenoud fenomeen. Ze stonden aan de kades in havens waar zeevarenden elkaar ontmoetten en sterke verhalen vertelden. Vandaar dat boven het Dokkumer Leugenbankje de tekst: “Je mutte mar Hoare Wie ‘t Seit” staat.

Stamtafel
De strategische locatie van de leugenbank was ideaal voor de ‘hangers’ zodat ze alle schepen zagen binnenkomen. De locatie van ‘onze’ Leugenbank is ook bij binnenkomst van de stad en het heeft daarnaast een sociale functie: “lekker lullen!”. Een andere plek waar het sociale leven zich afspeelt is aan tafel, immers tijdens het eten worden veel grappen en grollen aan de eettafel vertelt. Maar ook serieuze gesprekken vinden plaats aan een eettafel of een stamtafel in de kroeg. Vandaar dat in de expositiehal van de Wite Kninen een prominente plek is gereserveerd voor de leugenbank en de stamtafel.

Heden & verleden
De stamtafel is beplakt met nieuwsberichten uit het verleden en vormen de basis voor de actualiteiten uit het heden. Heden en verleden vloeien in elkaar over op een speelse manier. Aan de stamtafel is op de leugenbank ruimte voor gesprekken over de koppen krantenartikelen. Altijd tijd voor een goed gesprek…