In de rubriek “Het ondernemersduo” stellen we nieuwsgierige vragen aan een echtpaar, partners of familieleden die samen of beide een bedrijf runnen. In deze editie: Geertje Folkertsma en Eele Jan Bergsma.

Wie zijn jullie en welk bedrijf heb je?
Geertje Folkertsma en Eele Jan Bergsma uit Ternaard, openden in september 2017 “It Taarthûske” aan de Grote Breedstraat. It Taarthûske is een moderne combinatie tussen een banketbakkerij en een lunchroom met een uitgebreid assortiment: “Wij willen ons identificeren met kwaliteit. We hebben goede koffie; Hesselink koffie, bijzondere thee; Kusmi Tea uit Paris, maar ook bijzonderheden als Fuzetea (icetea met meerdere smaken en minder calorieën) en Sprimfruits (ijs wat bestaat uit 100% fruit). Bovendien is al het gebak zelf gemaakt door Geertje en kan je ook taarten bestellen. Geertje heeft een afgeronde banketbakkersopleiding dus we moeten vaak lachen om de vraag waar we het gebak hebben ingekocht.”

Hoe lang zijn jullie al ondernemers?
In 2015 begon Geertje vanuit huis het Taarthûske, ze maakte allerlei bijzondere taarten en traktaties op bestelling: “Het was een groots succes en ik wilde wel uitbreiden. Het iets professioneler aanpakken. Toen we in 2017 via via hoorden dat er een pand beschikbaar kwam op de Breedstraat in Dokkum hebben we de stap genomen!”

Waarom in Dokkum?
“Vanwege mijn klantenkring was het heel logisch om in Dokkum professioneel verder te gaan” geeft Geertje aan.

Waar komt jullie ondernemersbloed vandaan?
Geertje vertelt: “Ik denk van mijn opa. Hij was zelfstandig aardappelboer. En in dat huis wonen mijn ouders nu nog steeds. Verder was een onderneming in de horeca geen droom, maar ik kan niet echt stilzitten en ben het liefst altijd bezig. En toen kwam van het een het ander.”
Het ondernemen zit bij Eele Jan wel in de familie, zijn vader was akkerbouwer, maar niet direct in het bloed van Eele Jan. Toch had Eele Jan wel altijd de trigger om voor zichzelf te beginnen. Helaas was dit door omstandigheden en keuzes van toen der tijd niet mogelijk.

Wie werkt er het meest?
“In principe werken we evenveel. De taken zijn goed verdeeld. Soms moet Geertje wat eerder starten in verband met het maken van de bestelde taarten.” aldus Eele Jan.

Wie praat het meest over het werk?
“Eele Jan!” roept Geertje gelijk. “In zijn hoofd is Eele Jan soms verder dan dat de zaak is. Ik ben meer de denker.” Beide ondernemers vertellen dat ze hun inspiratie en ideeën overal vandaan halen: “van pinterest tot Facebook, maar ook via gesprekken met de vertegenwoordigers.”

Welke karaktereigenschap maakt dat de ander succes heeft?
Eele Jan: “Geertje is heel sterk. Echt een sterke vrouw. Zij is de motor van dit bedrijf. Ze heeft heel veel doorzettingsvermogen, ook psychisch. We praten veel over het bedrijf en zij kan dan echt zeggen: verstand op nul en door!”
Geertje: “Hij is heel kritisch en precies. Hij ziet alles! En dat heb je in een horeca zaak ook echt nodig. Ook richting het personeel.”

Welk advies zou je de ander meegeven?
Eele Jan en Geertje staan samen heel positief in het leven: “Geef nooit op! Doe dan even een stapje terug en dan weer verder.” Ook willen ze elkaar nog wel een advies meegeven: “Je hoeft niet onzeker te zijn. Je bent van de constantheid en de kwaliteit, dat is goed!” zegt Geertje tegen Eele Jan.
Volgens Eele Jan mag Geertje nog iets meer vooruit plannen: “Want je hebt in de horeca zomaar dat je bij je werk weg moet lopen of er komt nog een extra bestelling bij.”

Wat is jullie favoriete gebakje?
“De Cheesecake is echt heel lekker! Bijna kwark. Maar de Appelspelt-taart is ook wel een populair stukje gebak.