In 2018 zijn er op de Dokkumer Bolwerken weer diverse tulpen en andere bloemen te zien. De stichting Dokkum Tulpenstad heeft de plannen voor de komende jaren ‘Dokkum Tulpenstad’ klaar. Een langere bloeitijd, namelijk zo’n drie tot vier maanden, veel minder beschadiging aan de grasmatten op en om de bolwerken en bollen die meerdere jaren meegaan is de insteek. Vanaf half februari zijn eerst de sneeuwklokjes te zien op de Bolwerken, zo laat voorzitter Peter Sauermann van de stichting Dokkum Tulpenstad weten. “De tulp komt zo ongeveer als laatst”. Toch houdt de stichting vast aan naam Dokkum Tulpenstad, omdat die naam in de afgelopen jaren een begrip is geworden. Naast de bloemenpracht in het centrum, worden er ook nabij de Bonifatiuskapel bloembollen geplant.

Meerjarige bolbloemen
De stichting is druk bezig om de bolwerken en de binnenstad in het voorjaar te voorzien van 2250 vierkante meter aan bloemenperken en 43 bloemschalen met een verscheidenheid aan bolbloemen. In tegenstelling tot voorgaande edities wordt gebruik gemaakt van meerjarige bolbloemen zodat in de binnenstad tot wel tien jaar een bloemenpracht opkomt met minimale bij-planting van nieuwe bollen. Daarnaast is gekozen voor een verscheidenheid in soorten bloembollen die er voor zorgen dat de bloeiperiode van februari tot halverwege mei bestrijkt en daarnaast goed zijn voor de biodiversiteit van de regio. Er wordt samengewerkt met een professioneel bedrijf dat de bollen deels machinaal kan planten. “Ik heb vandaag het bedrijfs de eerste locaties doorgegeven”, vertelt Sauermann.

Stap terug
Omdat de tulpen de Dokkumer bolwerken tijdens voorgaande edities aantasten, moest de stichting Dokkum Tulpenstad in 2015 noodgedwongen een stap terug doen. Er werden destijds zo’n 300.000 bloembollen geplant, maar een presentatie die aan de Keukenhof deed denken wordt niet opnieuw zo gedaan. Er worden nog wel ongeveer evenveel bollen geplant, alleen dan in verschillende bloemsoorten. Dat vraagt eenmalige een grote investering. De gemeente Dongeradeel stelde een subsidie beschikbaar en ook werd er subsidie aangevraagd bij het Iepen Mienskipfûns van de provincie. Daardoor kan er in 2018 weer volop van de bloemenpracht in Dokkum worden genoten.

Zaterdag in de binnenstad
Aanstaande zaterdag 21 oktober staat Stichting Dokkum Tulpenstad met een kraam in de binnenstad van Dokkum. Aan de Bargemerk worden van 11 tot 4 uur bloembollen van onder andere verwilderingstulpjes, krokussen, narcissen en scilla’s verkocht ter behoeve van het bloemenspektakel dat in 2018 de stad te wachten staat. Geïnteresseerden kunnen daarnaast informatie krijgen over het project.