2016zwembadarcheologie
Na archeologisch onderzoek door Archeologisch Adviesbureau Raap bij het zwembad in Dokkum zijn de resten van een nederzetting gevonden. Dat blijkt uit het archeologische rapport dat na het onderzoek is gemaakt. Het onderzoek werd gedaan aan de achterkant van het zwembad, naar aanleiding van de bouw van de nieuwe sporthal. De aanbesteding daarvan loopt in verband met de vondst enkele weken vertraging op. De twee concurrerende partijen die om de bouw en exploitatie strijden hebben om die reden drie weken extra voorbereidingstijd gekregen. Op 23 maart aanstaande is de uiterste datum voor het indienen van hun plannen voor nieuwbouw van de sporthal bij het zwembad.

Er zijn onder andere vuursteenartefacten (door mensen bewerkte vuurstenen), een fragment van een verkoolde hazelnootdop en (andere) houtskoolbrokjes gevonden. Het is onduidelijk of op de vindplaats sprake is van eenmalige bewoning of van meerdere bewoningsfasen.  De vondsten zijn terug te voeren tot in ieder geval de vroege Bronstijd (2000 voor Christus), maar zijn mogelijk ook van veel eerder. De daadwerkelijke omvang van de vindplaats kan op basis van het uitgevoerde onderzoek niet worden vastgesteld. Daar is nader onderzoek voor nodig. Archeologische maatregelen zijn noodzakelijk omdat de aangetroffen vindplaats waardevol en daarmee ‘behoudenswaardig’ wordt geacht.

Voor de nieuwbouw van de sporthal zijn daarom diverse extra maatregelen geadviseerd. Dit zijn bijvoorbeeld dat de bodemingrepen niet dieper mogen reiken dan 0,8 m -NAP. Dit geldt dus ook voor eventuele kelders, sloten, nutsvoorzieningen en dergelijke. Verder dient er volgens Raap voorkomen te worden dat zware machines (zoals graaf- en heimachines, dumpers, tractoren) tijdens de bouwwerkzaamheden het archeologisch niveau verstoren, bijvoorbeeld door het eigen gewicht of het veroorzaken van rijsporen. Als aan deze voorwaarden en enkele andere voorwaarden niet kan worden voldaan, moet de bedreigde archeologische informatie worden veiliggesteld via een opgraving.

Bijlage:
Archeologisch rapport tolhuispark