De medische staf van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum spant vandaag een kort geding aan tegen het bestuur van de zorggroep. Dat bevestigde vice-voorzitter Peter Fahner van de medische staf vrijdagmorgen. Het kort geding zou volgens bronnen gaan om onmiddellijke ‘afschaling’ van de poliklinische zorg tegen te houden. De specialisten van het ziekenhuis willen de polikliniek volledig openhouden totdat de curator een oordeel heeft kunnen vellen over hun plan voor een doorstart. Het personeel werkt hiervoor al onbetaald door om te voorkomen dat er patiëntcontacten worden afgebroken die straks weer moeten worden opgebouwd. Er is op dit moment nog geen definitief faillissement uitgesproken en een curator aangesteld.

Onmiddelijk afbouwen van polikliniek
Het bestuur van zorggroep Pasana heeft gisteren per mail een word-document met daarin instructies verspreid voor het onmiddellijk afbouwen van de poliklinische patiëntenzorg. Er mogen per direct geen nieuwe afspraken meer worden gemaakt en patiënten moeten – soms tegen hun zin – worden verwezen naar andere ziekenhuizen. Volgens woordvoerder Dick van Driel is dit nodig omdat het ziekenhuis door het faillissement uit balans is. ‘Zelfs als alle medewerkers doorwerken, kan de raad van bestuur de kwaliteit van zorg niet meer garanderen.’ De verantwoordelijk artsen oordelen echter dat de patiëntveiligheid wél gegarandeerd is.

Omzet niet toereikend
Volgens VVD-minister Edith Schippers zijn de financiële problemen van het ziekenhuis ondermeer ontstaan door ‘een jarenlange terugloop van het aantal patiënten, waardoor de omzet van het ziekenhuis ontoereikend is’. Het bestuur van De Sionsberg geeft aan dat deze aanpassingen niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. Dat staat te lezen in de antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Dik-Faber (CU) over de toekomst van het Dokkumer ziekenhuis De Sionsberg. Bestuurder Norbert Hoefsmit tijdens de persconferentie aan dat er op een gegeven moment wel degelijk een omzetstijging te zien was. Inmiddels is bekend dat zorgverzekeraar De Friesland die omzet ook onvoldoende vond. Bij de afdelingen radiologie en cardiologie zijn de stijgende cijfers inmiddels bekend. Recente cijfers van onder andere bestuurdersinkomens, verbouwingskosten etcetera blijven vooralsnog niet beschikbaar.

“Wat helpt mijn vlag tegen graaiende bestuurders?”
Op tientallen plekken in Dokkum zijn vrijdagmorgen enkele honderden vlaggen halfstok gehangen vanwege de sluiting van ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum. De actiebereidheid is er lang niet overal en de vlaggen hangen slechts op enkele plaatsen massaal uit, maar de bereidheid neemt wel mondjesmaat toe. Bij het tegenoverliggende Dockaheem zijn ook verschillende mensen die – in tegenstelling tot 2011 – de vlag niet uit hebben gehangen. “Wat helpt mijn vlag nou tegen graaiende bestuurders?,”antwoordt een oudere bewoner. “Natuurlijk zijn we voor het openhouden van ‘onze Berg’, maar ik denk dat we daarbij vooral naar het plan van de artsen moeten kijken, dat heeft pas echt zin. Die graaiende bestuurders trekken zich niets van ons en al helemaal niets van onze vlaggen aan”.

Eerdere berichten over het faillisement van De Sionsberg:
Volop acties voor ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum
Persconferentie Sionsberg: ‘bestuur vraagt zelf faillissement aan’ (Achtergrond)
Ondernemers over Sionsberg: ‘minimaal Harlingen-plus variant’
Bestuurlijk spel om ziekenhuis De Sionsberg in cruciale fase (Achtergrond)