Omdat bier een echte volksdrank en dorstlesser was, werd de productie van het Dokkumer bier na de sloop van het brouwhuis bij de Bonifatiusabdij overgenomen door particuliere brouwers. In de Middeleeuwen waren de gilden ontstaan en ook deze beroepsgroep zocht steun en versterking bij elkaar.Het Dockumer Bier(brouwers)gilde

Het eerste schriftelijke bewijs van die samenwerking is een prachtige gildebrief, opgesteld door de Vroedschap van Dokkum op 6 april 1648. Uit de inhoud van dat gilde-regelement kunnen we opmaken dat de vakbroeders in de Bonifatiusstad al langer samenwerkten, maar dat hun gilde in 1648 gereorganiseerd werd. Zo was het nodig om afspraken te maken over de prijzen van het bier en de maten die bij het uitschenken gebruikt moesten worden.

Dokkum kende halverwege de 17e eeuw drie soorten bier: het zware Achtguldenbier, het Vijfguldenbier en het lichte Drieguldenbier, ook wel het ‘dunne bier’ genoemd. In de gildebrief worden de prijzen vermeld van respectievelijk 1 stuiver en 8 penningen voor een kan van het Achtguldenbier, 1 stuiver voor het bier van de tweede categorie en 8 penningen voor een maat dun bier.

De plaatselijke gemeenteraad, waarin vaak bierbrouwers zaten (!), had blijkbaar groot vertrouwen in zijn bierbrouwers, want zij mochten hun bier vrij en zonder af te meten verkopen, als de vaten maar van een eigen merk of letters waren voorzien…

In de gildebrief staan ook enkele artikelen over het onderhoud en schoonmaken van de Fontein, waar het Bierbrouwersgilde het heerlijke, heldere water uit betrok dat het Dokkumer bier zo vermaard maakte.

Het Dockumer Biergilde is terug van weggeweest en iedere bierliefhebber die dat wil, kan lid worden! Meld u aan voor dit gezelschap van bierliefhebbers via www.Bonifatius754.nl  Op maandag 22 februari zal het Dockumer Biergilde voor het eerst sinds bijna 150 jaar weer bijeen komen! Dat gaat gebeuren in Eric’s Café, waar wij iets over de geschiedenis van het Dokkumer bier mogen vertellen en biermaker Ulco de Jong de gildeleden meeneemt in de wereld van biersmaken. Natuurlijk wordt er ook geproefd van het Bonifatiusbier. Als je dat gezellig vindt neem dan vriend, vriendin of familielid mee, want in die zin zijn de gilderegels wel wat soepeler geworden. Proost!

Door Warner B. Banga & Piet de Haan